Makkelijke stappen voor het installeren van je nieuwe opbouw stopcontact

Stopcontacten zijn één essentieel onderdeel van je huis. Misschien ben je net verhuisd of ga je je eigen huis verbouwen. Als je liever geen elektricien wil aannemen voor al de klusjes in je huis, kun je ook zelf aan de slag gaan. Stopcontacten of ook wandcontactdozen genoemd, verbinden elektrische apparatuur met de wisselstroomvoeding (AC) in gebouwen en andere locaties.

Omdat wij tegenwoordig niet alleen veel elektronisch apparatuur gebruiken, maar ook veel thuis werken, zijn een aantal stopcontacten super handig. Er bestaan verschillende variaties van stopcontacten zoals een opbouw stopcontact, een wandcontactdoos , een stopcontact met schakelaar, waterdichte contactdozen en half opbouw stopcontacten.

Half opbouw stopcontact

Een halfopbouw stopcontact is een stopcontact die niet helemaal diep in de muur zit. Hiervoor kun je kiezen als de muur niet dik genoeg is, of als je een geaard stopcontact achteraf gaat inzetten. Een half opbouw stopcontact is niet zo groot als een opbouw stopcontact en wordt tegenwoordig nog vaak gebruikt.

Stopcontact opbouw

Het opbouw stopcontact zit ‘op de muur’ en is een van de meest voorkomende stopcontacten. De voordeel van een opbouw stopcontact is, dat je het kan plaatsen zonder in de muur te slijpen. De doos en het stopcontact vormen één geheel en ze kunnen makkelijk verwijderd worden. Deze stopcontact is geschikt als je je muur niet wil beschadigen. Je hoeft je muur voor het aanbrengen niet te egaliseren en een gat te boren. De meest voorkomede stopcontacten zijn wit maar ze zijn natuurlijk nog in heel veel andere kleuren beschikbaar.

Opbouw stopcontact zwart

Een zwarte opbouw stopcontact in niet alleen super praktisch maar past ook heel goed bij het moderne interieur. Straalt je woning of huis in industriële sfeer of ben je op zoek naar stoere elementen voor je huis? Dan kies je het best voor zwarte opbouw stopcontacten om je televisietoestel, waterkoker, lampen en losse elektronische apparaten aan te sluiten. Maar hoe sluit je zo’n stopcontact nu precies aan?

Opbouw stopcontact aansluiten

De eerste stap is dat je zal moeten kijken hoeveel stopcontacten er al aangesloten zijn. Er mogen maximaal 8 stopcontacten op een stroomkring aangesloten worden, dus controleer de zekering voordat jij begint. Daarna schakel je eerst de stroom in je meterkast uit om het gebied waar je gaat werken spanningsvrij te maken. Controleer of er geen stroom op staat. Dit kan middels een spanningsmeter.

De volgende stap is de stopcontact aantekenen en vast te leggen waar je deze wil plaatsen. Een stopcontact moet minimaal 15cm boven de vloer zitten. In vochtige ruimtes zoals de badkamer zelf 25cm boven de vloer.

Hiernaar ga je de bekabeling aansluiten op de stopcontact. Dit doe je middels het blootleggen van de draden en het verbinden dan de kabels met het stopcontact. De bedrading is de infrastructuur van je elektrotechniek, check daarom goed welke kabels waar hen gaan. Als alle draden goed bevestigt zijn, mag je de stopcontact bevestigen. Let hierbij goed op de draden en draai de schroeven gelijkmatig vast. Als je stopcontact recht en goed zit mag je de stroom weer aanzetten en de spanning meten. Ook dit doe je weer middels een spanningsmeter. Zodra alle stopcontacten werken kun je deze schoonmaken en in gebruik nemen. Werkt iets niet zoals verwacht?

Zet de stroom dan uit en check nog een keer alle aansluitingen en kabels. Werkt het nog steeds niet of je komt niet achter waar het probleem ligt; neem dan contact op met een elektriciens. Je wil namelijk voorkomen dat je zekering bij het gebruik van je nieuwe stopcontact eruit vliegt.

Heb je kleine kinderen in huis? Gebruik dan een stopcontact met afdekplaatjes. Deze afdekplaatjes bieden veiligheid en door middel van een draaibeweging kun je dan een stekker in het stopcontact steken. Er bestaan zelf kinderveilige wandcontactdozen waar een standard open-en-sluit mechanisme ingebouwd is.