3 tips voor een duurzame tuin

Ben je druk bezig met afval scheiden en het besparen van energie? Duurzaam wonen is de laatste tijd erg populair, maar ook de tuin wordt steeds vaker meegenomen in deze trend. Met een aantal kleine aanpassingen kun je een duurzame tuin creëren. We willen natuurlijk allemaal een steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Begin een eigen moestuin met sla en tomaten of creëer een groendak. We geven je drie makkelijke tips voor een duurzame tuin. 

Je eigen moestuin

Heb je groene vingers? Als je vaak bezig bent met tuinieren, is het misschien ook leuk om een eigen moestuin te beginnen. Het kweken van je eigen groente en fruit is niet alleen erg makkelijk voor jou, maar is ook heel duurzaam. Je hoeft niet meer naar de supermarkt om je voedsel te kopen, maar haalt deze gewoon uit je eigen tuin. Zo bespaar je niet alleen geld, maar je zorgt er ook voor dat er een hoop minder vervuilende stoffen worden uitgestookt. Je weet vervolgens zeker dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen of andere stoffen binnen krijgt. 

Heb je niet zo’n grote tuin? Ook dan kun je gewoon een moestuin beginnen. Plant een paar groente- of fruitsoorten in een pot en je bent klaar. Een moestuin is dus ook geschikt voor het balkon. 

Een groendak creëren

Naast het beginnen van een moestuin zijn er nog veel andere dingen die je kunt doen om een duurzame tuin te creëren. Een hiervan is een groendak maken. Nu denk je misschien: wat is een groendak? Eigenlijk zegt de naam al genoeg. Een groendak is een dak begroeid met sedumplantjes, daarom wordt het ook wel een sedumdak genoemd. Het plaatsen van sedumplanten op je dak is niet alleen erg duurzaam, maar er zitten nog andere voordelen aan verbonden.

  • Dak gaat langer mee

Door het plaatsen van een sedumdak wordt de levensduur van het dak verlengd. De planten zorgen namelijk voor een soort van beschermlaag en beschermen het dak tegen weersomstandigheden. 

  • Isolatie

Door de laag planten die op het dak wordt geplaatst, wordt de woning of schuur veel beter geïsoleerd. De ruimte blijft warmer in de winter en kouder in de zomer. Ook zal je geluid van buitenaf veel minder horen. 

  • Waterregulering

Verder heeft het dak ook nog eens een waterregulerende functie. Als er veel regen valt, nemen de sedumplanten dit op en geeft het vervolgens in periodes af aan de riolering. Dit is niet alleen erg duurzaam, maar zorgt er ook voor dat er minder overstromingen voorkomen.

Als je een groendak laat plaatsen, moet je rekening houden met het onderhouden van het dak. Een sedumdak onderhouden is echter niet veel werk, maar moet wel regelmatig gebeuren. 

Leven in de tuin

Wil je geen grote aanpassingen doen, maar je tuin wel duurzaam maken? Door middel van beplanting kun je je tuin gemakkelijk een stukje duurzamer maken. Leg een grasveldje aan en plant het liefst inheemse plantensoorten. Groen in de tuin zorgt namelijk voor betere waterafvoer en een beter klimaat in de tuin, daarnaast fleur je je tuin er ook mee op. Daarnaast zijn ook alle soorten dieren welkom in een duurzame tuin. Insecten zijn namelijk erg goed voor de levensduur van de planten. Zet ook eens een vogelhuisje in de tuin. Zo lok je vogels en zorg je ervoor dat alles in balans is.

Bekijk ook eens onze handige tuinhandleidingen: