Hoe moet je je roetfilter reinigen?

Als je in een auto rijdt die gebruik maakt van een dieselemissiesysteem zul je te maken krijgen met het reinigen van een roetfilter. Dit onderdeel is namelijk de plek waar roet en as zich verzamelt. In dit artikel lees je eerst wat een roetfilter is, vervolgens leggen we uit hoe je dit component moet reinigen. Ook geven we je informatie over hoe vaak een roetfilter schoongemaakt moet worden. Wil je liever niet je dieselpartikel filter, zoals een roetfilter officieel heet, zelf reinigen? Je kunt dit dan laten doen. Over deze roetfilter reinigen kosten vertellen we ook meer op deze handige pagina!

Wat is een roetfilter en hoe werkt het?

Als diesel verbrand wordt, komen zeer kleine deeltjes roet vrij. Auto’s met een dieselmotor daarom een roetfilter om hiermee te dealen, dit is namelijk nodig om de uitlaatgassen te laten voldoen aan de emissie-eisen die in Europa gelden. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem. Her stromen uitlaatgassen dus doorheen, terwijl het filter ondertussen de roetdeeltjes opvangt in zogeheten kamertjes. Na verloop van tijd zal deze kamertjes verstopt raken. Dit zal door je drukverschilsensor herkend worden. Vervolgens zal elektronica ervoor zorgen dat de temperatuur van het uitlaatgas voor een tijdje sterk omhoog gaat. Het gas is dan 450 tot 600 graden Celsius warm zodat het roet verbrandt. Er ontstaat as dat uit het roetfilter kan ontsnappen. Dit wordt regenereren genoemd. Hierdoor is het filter dus leeg en kan het opnieuw de kleine deeltjes roet opvangen.

Wat kost een roetfilter reinigen?

Soms heeft een roetfilter te veel roetdeeltjes opgeslagen. Het zou kunnen dat je ze dan niet meer kunt verwijderen met reinigingsvloeistof en/of additieven. De prestaties van je auto verminderen hierdoor flink. Je zult het onderdeel dan zelf handmatig moeten reinigen, dit is de enige betaalbare optie die nog overblijft namelijk. Uiteraard kun je het roetfilter ook vervangen, deze kosten zijn echter vele malen hoger. Je roetfilter laten reinigen is echter ook nog een mogelijkheid. Je hebt dan wel te maken met de roetfilter reinigen kosten, gemiddeld zal de roetfilter reinigen prijs namelijk tussen de 200 en 400 euro zijn. Alhoewel dit een flink prijskaartje is, is het nog veel duurder om een filter te vervangen. Zo’n nieuw onderdeel kost namelijk al snel minstens duizend euro. De roetfilter reinigen kosten zijn dus vele malen goedkoper en zo kun je flink wat centen besparen!

Waarom moet een roetfilter gereinigd worden?

De roetfilter reinigen prijs zul je misschien liever niet betalen. Toch is dit soms nodig. Dit komt doordat het simpelweg soms nodig is om zo’n onderdeel schoon te maken. Natuurlijk hoef je dit niet beslist door een expert te doen, eventueel is het ook mogelijk om het filter zelf te reinigen. Dit komt doordat de as na verloop van tijd zich opbouwt, het moet dan dus verwijderd worden. Je moet proactief zijn op dit vlak, hierdoor verminder je namelijk je onderhoudskosten en ook de uitvaltijd. Bovendien functioneert je auto dan beter. Daarnaast bespaar je door je roetfilter schoon te maken brandstof en bescherm je ook nog eens je motor. Alleen daarom al is je roetfilter reinigen dus al nodig!

Hoe vaak moet je een roetfilter reinigen?

Hoe vaak je een roetfilter moet reinigen, hangt vooral af van hoe je je auto gebruikt. Als je met name op de snelweg rijdt en vaak met zware ladingen de weg op gaat, hoef je over het algemeen het onderdeel niet al te veel schoon te maken. Als je juist veel start en stopt, zul je eerder een schoonmaakbeurt uitvoeren. De reden hiervoor is dat regeneratie van het roetfilter effectiever is wanneer het voertuig bij hogere temperaturen werkt. Deze hogere temperaturen worden bereikt bij het rijden op snelwegsnelheden en het trekken van volle ladingen. Auto’s die meer stop-and-start-werk doen, bereiken nooit de temperaturen die nodig zijn voor een goede regeneratie van het onderdeel. Over het algemeen zal je roetfilter elke 120 tot 250 duizend kilometer grondig gereinigd moeten worden. Het is echter verstandiger om elk jaar dit component even schoon te maken.

Hoe reinig je roetfilter?

Een roetfilter reinigen wordt over het algemeen op twee manieren gedaan. Allereerst hebben we het thermische reinigingsproces, wat ook wel bakken en blazen genoemd wordt. Het roetfilter wordt hierbij dan ook eerst in een oven gebakken. Zo oxideert het roest, terwijl de as ook nog uit het filter geperst wordt met behulp van lucht.

De roetfilter reinigen kosten kun je echter ook betalen voor een schoonmaakproces waarbij een oppervlakteactieve stof wordt ingezet voor het omringen van de asdeeltjes. Water kan vervolgens eenvoudig de as uit het substraat van het roetfilter spoelen. Vervolgens wordt het component in een speciale droogkast gedroogd. Binnen ongeveer 2 uur kan het filter vervolgens weer geplaatst worden in je auto, waarbij uiteraard gebruik gemaakt wordt van de juiste apparatuur.

3 stappen voor het reinigen van je roetfilter

Het is niet altijd een goed idee om een roetfilter zelf te reinigen. Over het algemeen doe je er namelijk goed aan om de roetfilter reinigen kosten te betalen en dus het klusje door iemand anders uit te laten voeren. Wil je dit toch liever zelf uitvoeren zodat je geld kunt besparen? Hieronder vind je een stappenplan waar je gebruik van kunt maken voor je roetfilter reinigen!

Zoek naar het waarschuwingssymbool

Je auto zal het je meestal vertellen wanneer je roetfilter gereinigd moet worden. Je ziet dan namelijk een waarschuwingssymbool in je dashboard. Dit heeft over het algemeen een rechthoekige vorm en een gele of oranje kleur. Ook staan er een paar cirkels in het midden van het symbooltje. Deze waarschuwing vertelt je dat er zich roet op het filter heeft opgehoopt. Het niveau is hoog en kan mogelijk je auto beschadigen. Als je dit waarschuwingssymbool in je dashboard ziet, moet je dan ook het roetfilter zo snel mogelijk schoonmaken. Hieronder vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen.

Je roetfilter reinigen met additieven

Je kunt speciale additieven gebruiken voor het reinigen van je roetfilter. Zo’n product kun je op het internet kopen, maar ook bij diverse winkels. Deze reinigingsadditieven breken het opgehoopte roet en de as af. Ze bevatten door brandstof gedragen katalysatoren die helpen bij het proces. Om het roetfilter volledig schoon te houden, moet je eens in de 3-6 maanden zo’n additief gebruiken. Een ander voordeel van deze producten is dat ze relatief goedkoop zijn. Al voor 10 tot 20 euro kun je namelijk een additief kopen. De echte prijs hangt meestal af van een paar factoren.

Je roetfilter reinigen met additieven kun je doen door het product in de brandstoftank van je auto te gieten. Doe dit echter niet totdat je het etiket hebt gelezen, het is namelijk belangrijk dat je alle aanwijzingen van de fabrikant opvolgt. Schakel vervolgens de auto uit, open de brandstoftank en plaats het mondstuk van het additief. Je kunt nu de benodigde hoeveelheid in de tank gieten.

Als je dit proces hebt afgerond, kun je gewoon weer met je auto gaan rijden. Het is slim om een rit van minstens een kwartier te maken Het reinigingsadditief activeer je namelijk op deze manier. Het product zal vervolgens snel gaan werken, je motor en snelheid heeft hier in principe geen invloed op. Nadat je de oplossing hebt toegevoegd en deze gaat werken, is de kans groot dat je waarschuwingssymbool van het dashboard verdwijnt.

Je roetfilter reinigen met hogedrukreiniger en perslucht

Het zou echter kunnen dat je roetfilter reinigen met additieven niet goed genoeg gewerkt heeft. Je roetfilter reinigen met hogedrukreiniger is dan een goede optie. Met dit product kun je namelijk de as alsnog verwijderen. Dit is echter vooral het geval als de as al los zit. De vastzittende deeltjes roet kun je met een hogedrukreiniger helaas niet verwijderen.

De hogedrukreiniger zorgt ervoor dat samengeperste lucht terug gespoten wordt in je roetfilter. Het is echter niet altijd een goed idee om dit zelf uit te voeren. In plaats daarvan kun je ook de roetfilter reinigen prijs betalen en dit klusje laten doen door professionals. Dit is vooral slim als je zelf niet een hogedrukreiniger hebt. Heb je dit apparaat wel in huis? Gebruik het dan zo voorzichtig mogelijk om beschadigen te voorkomen. Het kan overigens ook een optie zijn om je roetfilter te reinigen met warm water onder hoge druk. Het water moet dan eigenlijk in de tegenovergestelde richting van de uitlaat worden gespoten.

5 tips voor het schoonmaken van je roetfilter

Er zijn verschillende manieren om je roetfilter schoon te maken. Zo kun je het zelf verwijderen door het roet weg te branden of je kunt het professioneel laten reinigen door een garage. De roetfilter reinigen prijs is dan natuurlijk wel hoger, al is het nog altijd duurder om het onderdeel helemaal te vervangen. Voorkom dit door je roetfilter regelmatig te reinigen met behulp van de onderstaande tips.

Tip 1: Verwarm de motor

Je roetfilter reinigen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, dat bewijst onze eerste tip al. Je kunt dit onderdeel namelijk schoonmaken door simpelweg een lange afstand te rijden in je auto. Hierbij is het belangrijk dat je een hoog toerental per minuut gebruikt. Hierdoor neemt de hitte van de uitlaat toe en verbrandt het roet dat het filter blokkeert. Je kunt hiervoor het beste op een weg rijden waar je op een constante snelheid kunt rijden in je auto. Als het waarschuwingslampje van je voertuig gaat branden, moet je als bestuurder blijven rijden. Dit zal het roet helpen verwijderen en het zal daarom waarschijnlijk geen duur onderhoud vereisen.

Sommige voertuigen kunnen trouwens het roet zelf oplossen door extra brandstof te injecteren om de temperatuur van de uitlaat te verhogen. Dit proces wordt ‘actieve regeneratie’ genoemd, waardoor het brandstofverbruik van je auto daalt en het motorgeluid verandert. Naarmate de temperatuur van de uitlaat stijgt, verbrandt het roet weg. Dit gebeurt echter alleen als je auto in beweging is. Over deze techniek hebben we eerder in dit artikel al meer geschreven. Het regenereren werkt helaas niet altijd voldoende, soms moet je het filter dus nog zelf schoonmaken.

Tip 2: Gebruik hoge kwaliteit brandstof

Alhoewel het aanlokkelijk is om goedkopere brandstof in je auto te gieten, kan dit op den duur toch voor problemen zorgen. Zoals het gezegde luidt ‘goedkoop is duurkoop’! Daarom is het beter om altijd premium brandstof te gebruiken. Experts beweren namelijk dat deze diesel gemakkelijker verbrandt. Het gevolg hiervan is dat je roetfilter vrij van roet blijft. Hoewel dit hoge kwaliteit brandstof aan de dure kant zijn, kan het je op den duur dus wel dure kosten besparen. Zo is de roetfilter reinigen prijs lager, terwijl het onderdeel waarschijnlijk ook niet vervangen hoeft te worden.

Tip 3: Onderhoud je roetfilter met enige regelmaat

Om te helpen bij het reinigen van het je filter, moet je regelmatig onderhoud voor je auto plannen. Diensten omvatten meestal een olieverversing door de bestaande olie uit te spoelen en te vervangen door nieuwe, schone olie die helpt het roetfilter schoon te houden. Als je voertuig alleen korte afstanden in stedelijke gebieden aflegt, kan je filter snel verstopt raken. Je zult het onderdeel dan dus vaker moeten onderhouden. Dit hoef je echter niet beslist zelf te doen, je kunt dit klusje ook door een professional uit laten voeren. Het kopen van de juiste auto voor je doel kan overigens tevens helpen bij het voorkomen van de reiniging van je roetfilter. Als je een voertuig aanschaft dat voor steden bedoeld is en je het alleen in de stad gebruikt, is de kans groot dat je filter minder vaak schoongemaakt hoeft te worden.

Tip 4: Gebruik de juiste olie

De fabrikant van je auto raadt altijd een bepaalde olie aan. Maak hier dan ook gebruik van, deze aanbeveling wordt immers niet voor niets gedaan. Je roetfilter kun je hierdoor waarschijnlijk schoonhouden. Eigenlijk zou je alleen de gespecifieerde olie mogen gebruiken. Dit komt doordat dit product puur voor dieselvoertuigen gemaakt is. Vul de motor van je auto dus met de juiste olie. Vervolgens is het ook cruciaal om regelmatig het oliepeil te checken. Als dit te laag is, moet je natuurlijk de olie bijvullen.

Tip 5: Negeer het waarschuwingssymbool niet

Als het waarschuwingslampje van je roetfilter begint te branden in je dashboard moet je het absoluut niet negeren. Het symbool licht immers niet voor niets op! Weet echter dat je niet direct je auto aan de kant moet zetten als je dit lampje ziet branden, de verstopping kan hierdoor alleen maar erger worden. Rijd juist door en stop pas als het waarschuwingssymbool weer verdwenen is. Werkt dit niet? Je zult je roetfilter dan toch echt moeten reinigen. Dit kun je dus ook laten doen, het klusje zal hoe dan ook goed uitgevoerd worden. Wel zul je dan het roetfilter reinigen kosten moeten betalen.

Hoe kun je de levensduur van je roetfilter verlengen?

In dit artikel hebben wel genoemd dat het vervangen van het roetfilter van je auto toch al snel minstens duizend euro kost. We snappen het dan ook volkomen dat je het liefst zo lang mogelijk gebruik maakt van dit onderdeel. Gelukkig kun je de levensduur van je filter eenvoudig verlengen door het component simpelweg regelmatig schoon te maken en te onderhouden! Hieronder geven we je daarnaast nog een paar tips die ervoor zorgen dat je je roetfilter niet snel hoeft te vervangen.

Tip 1: Controleer de EGR-klep

Niet alleen je roetfilter kan verstopt raken door het roet, de as en het koolstof, dit geldt namelijk ook voor de EGR-klep. Dit onderdeel verzorgt de regulering van de stoffen die we net noemden. Een verstopte of defecte EGR-klep kan ervoor zorgen dat het apparaat voor langere tijd open blijft staan, waardoor er meer deeltjes en as in de motor en dus via het filter worden teruggevoerd. Voorkom dit door de klep met enige regelmaat te controleren. Goed onderhoud en regelmatige reiniging is ook hierbij belangrijk.

Tip 2: Gebruik de juiste olie

Eerder dit artikel noemden we deze tip ook al, maar we noemen het gewoon weer. Je kunt de levensduur van je roetfilter namelijk verlengen door de juiste olie voor je voertuig te gebruiken. Dat je het onderdeel hierdoor langer kunt gebruiken, komt doordat je auto hierdoor zo weinig mogelijk roetdeeltjes produceert. Je roetfilter reinigen met hogedrukreiniger is hierdoor dus direct ook minder vaak nodig.

Tip 3: Houd je voertuig in goede staat

De levensduur van je roetfilter verlengen kun je daarnaast doen door ervoor te zorgen dat de motor van je auto in goede staat verkeert. Zo zul je waarschijnlijk minder last krijgen van storingen die het filter kunnen beschadigen. Uitlaatsystemen hebben veel onderling verbonden onderdelen. Zodra je een defect vindt, moet je er dus direct aan werken zodat de andere componenten niet beschadigd worden.

Tip 4: Investeer in een koelvloeistofverwarmer

Een koelvloeistofverwarmer kan je motor voorverwarmen met behulp van een verwarmende koelvloeistof. Dit goedje circuleert door een verstopping voordat de motor start. Hierdoor hoef je het roetfilter waarschijnlijk minder vaak te onderhouden. Ook verlaag je met behulp van een koelvloeistofverwarmer de uitstoot en slijt je motor minder. Het brandstofverbruik van je auto wordt hierdoor over het algemeen ook nog eens beter.