Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wasmachine schoonmaken

Veel problemen rondom een wasmachine kunnen voorkomen worden door goed onderhoud. Veelvuldig je wasmachine schoonmaken is dus zeker een goed idee. Zo voorkom je kalkaanslag, stank in de wasmachine, donkere vlekken op je wasgoed of een verstopping. In dit artikel lees je hoe je eenvoudig jouw wasmachine kunt schoonmaken. 

Wasmachine schoonmaken bij kalk

Als hitte, water en kalkdeeltjes samenkomen ontstaat kalkaanslag. Bij de wasmachine is dit doorgaans bij het verwarmingselement. Als dit onderdeel onder de kalk zit, duurt het langer voordat het water opgewarmd wordt. Dit zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt. Vooral bij hard water is de kans groot dat er kalkaanslag ontstaat. Check hier hoe hard jouw kraanwater is. Je kunt je wasmachine schoonmaken van kalk door de onderstaande tips te gebruiken.

Was wat vaker op een lagere temperatuur

Zoals je al las ontstaat kalk bij hoge temperaturen. Probeer wat vaker op lagere temperaturen te wassen, zo ontstaat er minder snel kalk. Hierbij moet je denken aan temperaturen van 30 tot 40 graden. 

Zorg voor een goede dosis aan wasmiddel

In je wasmiddel zitten ingrediënten die kalkaanslag tegengaan. Hoe harder je kraanwater is, des te meer wasmiddel heb je nodig. Op de verpakking staat een doseeradvies, volg deze op. 

Antikalkmiddelen

Door de bovenstaande tips op te volgen zijn antikalkmiddelen doorgaans niet nodig voor het schoonmaken van je wasmachine. Mocht je kraanwater erg hard zijn en was je met waspoeder, dan kunnen antikalkmiddelen erg effectief zijn. Wasmachinefabrikanten raden doorgaans speciale middelen aan voor hun producten. Je kunt ontkalken met soda, azijn of een vaatwastablet. Maar pas op, deze middelen kunnen ook schade aanrichten. Onderzoek dus altijd goed welk middel geschikt is voor jouw apparaat. Gebruik deze middelen overigens maximaal één keer per maand. Tot slot is het aan te raden om de middelen alleen toe te voegen als je was met water van meer dan 60 graden.

Wasmachine schoonmaken bij stank

In je wasmachine kan vetluis ontstaan, dit zorgt voor een muffe geur in je apparaat en voor donkere vlekken op je wasgoed. Wil je jouw wasmachine schoonmaken van stank? Dan doe je er goed aan om de onderstaande tips op te volgen. 

Heet wassen

Vetluis voelt zich op z’n gemak op donkere en vochtige plekken. Als je steeds minder warm wast, krijgt vetluis de kans zich verder te ontwikkelen. Draai minimaal één tot twee keer per maand een hete was (minimaal 60 graden) om het vetluis tegen te gaan.

Heet wassen

Vetluis voelt zich op z’n gemak op donkere en vochtige plekken. Als je steeds minder warm wast, krijgt vetluis de kans zich verder te ontwikkelen. Draai minimaal één tot twee keer per maand een hete was (minimaal 60 graden) om het vetluis tegen te gaan. Als je heel erg last hebt van vetluis, was dan op 90 graden. Heeft jouw wasmachine een speciaal hygiëneprogramma? Dan kun je ook het programma gebruiken. Vergeet overigens niet wat wasgoed bij de was in te doen, zodat de trommel goed schoongeveegd wordt. Voor een optimaal resultaat voeg je waspoeder voor witte was met zuurstofbleekmiddel toe. 

Spoelen

Je kunt voor de optie extra spoelen kiezen. Hiermee spoel je vuil en wasmiddel weg door extra water te gebruiken.

Doseren

Ook hier is het belangrijk om je wasmiddel te doseren. Want, teveel wasmiddel zorgt voor vetluis. Maar, gebruik je te weinig, dan wordt je wasgoed niet goed schoon. Bekijk het doseeradvies op de verpakking. 

Laat de deur open staan

Door de deur open te laten staan laat je het apparaat luchten en geef je de muffe geur de kans om te verdwijnen. Ook kan de trommel goed drogen, wat zorgt voor minder muffe geuren.

Maak de wasmiddellade schoon

In de lade kunnen nog vaak resten van wasmiddel achterblijven. Ook dit kan stank veroorzaken. Wil je jouw wasmachine goed schoonmaken? Maak dan ook de lade schoon! Haal de lade uit de wasmachine en maak het van de binnen- en buitenkant goed schoon.

Filter schoonmaken

Ook in het filter kan er veel viezigheid zitten. Check het filter en maak het schoon.

Rubber schoonmaken

In het rubber, dat rondom de de ingang van de trommel zit, kan er veel viezigheid zich ophopen. Maak het rubber schoon en pak gelijk de deur en de scharnieren mee.

Wasmachine schoonmaken bij roest

Heb jij last van roestvlekken in je trommel? Dan kun je jouw wasmachine schoonmaken met behulp van een speciaal middel voor roestvrij staal zonder chloor. Gebruik een zachte spons of een doek om geen krassen achter te laten. Gebruik dus absoluut geen staalborstel. Heb je de wasmachine schoongemaakt van roest? Draai dan een kort programma om de machine na te spoelen.

Wasmachine schoonmaken met azijn

De trommel van de wasmachine kun je prima schoonmaken met azijn. Gooi een flinke scheut schoonmaakazijn in de trommel en draai vervolgens een wasprogramma op 90 graden. Door de combinatie van de hoge temperatuur en het azijn lossen vet, vuil en kalk zich goed op. Na het schoonmaken van je wasmachine met azijn doe je er goed aan om de binnenkant van de trommel nog even af te nemen met een sopje.

Hoe vaak moet ik de wasmachine schoonmaken?

Hoe vaak moet je nou je wasmachine schoonmaken om te voorkomen dat je met één van de bovenstaande problemen zit? Als vuistregel raden wij aan om minimaal 1x per maand je wasmachine schoon te maken. Voornamelijk moderne wasmachines worden sneller vies, dus die moet je ook beter onderhouden.