Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Woodwick kaars

Een kaarsje branden, sommige mensen doen het dagelijks anderen alleen met kerstmis of als de stroom uitvalt. De één vindt het superromantisch, de ander gedoe. Voor die eerste groep is er de Woodwick kaars. Wat daar zo bijzonder is? Dat vertellen we hier. 

Een kaars branden doen we graag als de avonden langer worden. Als het vroeg donker is geeft kaarslicht fijn licht en een rustige sfeer. Dat is heel iets anders dan een kaars branden omdat je anders in het donker zou zitten. Dat was de tijd dat nog geen elektrisch licht was uitgevonden en we letterlijk licht moesten creëren met het branden van kaarsen.

Die tijd ligt ver achter ons, en toch blijven we kaarsen branden. In het christendom en jodendom heeft een kaars aansteken een religieuze betekenis. Het aansteken van de paaskaars staat symbool voor de liefde van God. De joden kennen het lichtfeest Chanoeka en op 2 november vieren de christenen Allerzielen door een kaars aan te steken ter herinneringen aan een dierbare overledene.

Kaars licht van een Woodwick kaars staat vooral voor liefde, warmte en licht

In de vakantie bezoeken veel mensen een kerk en steken daar een kaarsje aan ter herinnering aan iemand die we verloren hebben, ziek is of wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Dat doen we eerder dan in onze eigen dorpskerk. Wie regelmatig mediteert doet daar vaak een kaarsje bij aan. In dat geval geeft het rust. Sommige mensen openen de dag met kaarslicht om letterlijk het licht weer te verwelkomen. Eigenlijk symboliseert kaarslicht in alle gevallen vooral liefde, warmte en licht.

Sinds de komst van de geurkaars, heeft de kaars een nog bredere betekenis gekregen. Ruik je een lavendelgeur? Je bent meteen terug op dat landweggetje in Frankrijk omringd door paarse lavendelvelden. Je voelt de zomer en wordt er ook nog eens rustig van. Ruik je kaneel en sinaasappel? Je herinnert je die koude winteravond bij je oma thuis waar glühwein werd gedronken terwijl de appeltaart uit de oven werd gehaald. Je voelt je meteen thuis.

De geuren van een Woodwick kaars brengen gevoelens naar boven

Volgens de psychologie koppelen mensen geuren aan gevoelens. Vaak ingezet door gebeurtenissen waar die geur bij hoort of hoorde. Om prettige gevoelens op te wekken kiezen we steeds vaker voor een geur in huis, in de auto of in de badkamer. We smeren ons in met bodylotion die volgens ons lekker ruikt en ons ontspannen maakt, we wassen onze kleding met het wasmiddel met die geur die we lekker vinden en we omringen ons in de huiskamer met een prettige geur. Als dat met een kaars kan, is dat extra ‘gezellig’. Geurkaarsen zijn een trend.

Nu is de ene geurkaars de andere niet. Behalve dat kaarslicht door veel mensen als ‘gezellig’ wordt geduid doet de geur er echt toe. Liever geen chemische luchtjes, maar zo waarheidsgetrouw mogelijke geuren die in ons onderbewuste prettig herinneringen en gevoelens naar boven halen.

In de reclame wordt flink gebruik gemaakt van dit fenomeen. Ook al kun je het als kijker niet ruiken, je kunt je voorstellen dat een koffiegeur een thuisgevoel opwekt. Menig koffiemerk laat dat zien. En wie kent niet het fenomeen van de geur van appeltaart in een huis dat te koop staat. Potentiële kopers wanen zich meteen ‘thuis’. Bij wie er gevoelig voor is, is de drempel om voor dit heerlijke geurende huis te gaan dan al lager.

Woodwick kaarsen zijn het neusje van de zalm

Volgens psychologen hoeft een geur echt niet zo sterk te zijn om heel bewust associaties op te roepen. Vaak heeft een subtiele geur nog veel meer invloed op onze geestelijk welzijn. Ga het dan ook niet versterken als je de geur in je eigen huis niet ruikt. Dat komt door de gewenning, onbewust werkt het wel!

Je hoeft overigens niet iedere dag een appeltaart te bakken of lavendeltakken in huis op te hangen om geur een rol te laten spelen in je huis. De geurkaars heeft deze taak overgenomen. Nu zijn er veel geurkaarsen op de markt, maar Woodwick kaarsen zijn het neusje van de zalm. Ambachtelijk gemaakt en met bijzondere aspecten.

Woodwick kiest bewust voor die onbewuste verrijking van het leven met subtiele geuren. Deze kaarsen zijn gemaakt van natuurlijke sojawas. Dat is belangrijk omdat synthetische geuren niet het effect bereiken dat je zou willen met een geur. Die zouden zelfs averechts kunnen werken. Een natuurlijke geur heeft positieve invloed op ons gestel. Zowel mentaal als fysiek.

Een andere bijzonderheid aan de Woodwick kaarsen is de houten lont. Daardoor knapperen deze kaarsen als een werkelijk haardvuur. Ook dat geeft een zeker thuisgevoel en maakt de beleving compleet.

Een aantal belangrijke tips voor wie een Woodwick kaars brandt

Om optimaal gebruik te maken van een Woodwick kaars is het aan te raden deze minimaal twee uur, en liefst langer te laten branden.

Zorg dat de lont een halve centimeter boven de kaars uitsteekt. Dan brandt deze beter. Je kunt dit doen door er, als de kaars is gestold, rustig tegenaan te tikken. Totdat de lont de juiste hoogte heeft.

Tunnelen van een kaars is als deze als een tunnel opbrandt. Je kunt dan amper nog bij de lont als deze helemaal onderaan zit. Poolen is beter. Dat betekent dat de kaars keurig afbrandt en geen rand achterlaat. Daarom is het belangrijk deze een paar uur goed te laten branden.

Meer weten? Kijk dan het volgende filmpje.

Ruik de black peppercorn Woodwick kaars!

De geuren die Woodwick kaarsen verspreiden zijn heel verschillend. Wat te denken van caramel toasted sesame? Stone washed suede of lavender & cedar. Dan is er ook nog een donkere black peppercorn. Als voorbeeld: de black peppercorn bestaat uit cardamom, peperkorrels en nootmuskaat. Maar dat is niet alles. Er is ook cederhout, koriander en elemi bij betrokken en sandelhout, amber en vetiver. Wil je de geuren zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen dan adviseert Woodwick het volgende:

Advies voor het branden van een Woodwick kaars

Laat de bovenlaag van de black peppercorn ellipse altijd branden tot de volledige bovenlaag helemaal gesmolten is. Brandt de kaars minimaal twee tot drie uur om dit te bewerkstelligen. Wanneer je dit elke keer doet als je de kaars aansteekt brandt deze vlak naar beneden en zal er zich geen kuil vormen.

Brandt de kaars altijd op een stabiele en vlakke ondergrond.

Brand de kaars nooit verder dan tien millimeter van de bodem.