TV kopen: waarop letten?

Een lekker avondje voor de buis wordt pas echt leuk wanneer je over een televisietoestel beschikt dat in alle opzichten bij je past. Maar hoe bepaal je dat?

Tja, dat is een vraag waar je helemaal zelf antwoord op zult moeten geven. Daarin kunnen we niet bijster veel voor je betekenen. Maar we kunnen wel de vraag verder specificeren, zodat je er sneller achter komt wat je nodig hebt.

Grootte

Voor veel mensen is het een droom om een bakbeest van een televisie te hebben waar je haast in zou kunnen verdrinken! Maar dan moet je wel rekening houden met de grootte van het toestel. Want past zoiets in je huiskamer? En heb je daar de centen wel voor?

Zo ja, dan moet je je wel goed bedenken wat de afstand tussen jou en je scherm is. Want wanneer je er heel dicht op zit, is zo’n gigantische televisie natuurlijk weer niet handig. Wanneer je zo’n twee meter bij je tv vandaan zit, wordt een schermgrootte van tussen de 32 en 43 inch aangeraden. Wordt deze afstand verdubbeld, dan kan deze maat wel 55 tot boven de 65 inch zijn!

Plek

Het formaat van je televisie is ook belangrijk voor de plek die deze in je woning krijgt. Want het gekozen toestel mag natuurlijk niet breder zijn dan de muur waar ie voor komt te staan! En wat nou als je op het kastje waar je het scherm wilt neerzetten allerlei apparatuur of andere accessoires hebt staan waar je geen andere plaatsen voor hebt?

Nou ja, dat is ook geen ramp. In dat geval kun je natuurlijk altijd nog een tv beugel kopen, waarmee je je televisie aan de muur kunt monteren. Let bij de aanschaf hiervan wel op het formaat van je scherm en de afmetingen waar de beugel geschikt voor is.

Functionaliteiten

Ook belangrijk is de vraag wat je televisie volgens jou allemaal moet kunnen. Welke apps wil je erop hebben? En is HD kwaliteit belangrijk of wil je zelfs in 4K van je favoriete films, televisieseries, documentaires en games kunnen genieten? Wat dat betreft; hoeveel apparaten moeten erop aangesloten kunnen worden? Want dan is het aanwezige aantal HDMI-uitgangen erg belangrijk. Sterker nog, misschien wil je wel oudere accessoires kunnen koppelen, zoals een VCR. Dan moet je natuurlijk wel over een scart-aansluiting beschikken!
Maak je overigens geen zorgen wanneer je op een keuze uitkomt met te weinig HDMI-poorten; deze kun je met behulp van een handige HDMI-switch heel gemakkelijk aanvullen!