5 tips om geld te besparen

Geef je teveel geld uit en is het altijd weer een uitdaging om rond te komen aan het einde van de maand? Dan doe je er goed aan om kritisch te kijken naar je uitgaven en te analyseren waarop je kunt besparen. Maar, waar begin je? Je budget kan immers uit vele diverse uitgaven bestaan. Hoe meer zaken je bezit, des te meer uitgaven je waarschijnlijk hebt. Om je op weg te helpen bieden wij je 5 tips waarmee je hopelijk geld kunt besparen. Zodoende heb je hopelijk minder stress aan het einde van de maand.

Besparen op vaste lasten

Kijk als eerste of je kunt besparen op je vaste lasten. Deze kosten zijn structureel, dus als je hierop geld kunt besparen, dan bespaar je elke maand. Breng alle vaste lasten die je hebt in kaart. Kijk als eerste kritisch naar alle uitgaven. Heb je ze écht nodig? Heb je wellicht zowel Netflix als Amazon Prime. Dan is het een idee om een abonnement te schrappen. Wat we proberen te zeggen is, kijk eerst naar de luxe-uitgaven. Dit zijn zaken die je niet écht nodig hebt in je dagelijkse leven. Heb je een duur sportschool abonnement? Denk er dan eens over na om te sporten in de buitenruimte. Er staan bijvoorbeeld genoeg oefeningen online, dit kost je niks. Of probeer te downgraden en ga naar een goedkopere.

Heb je al je luxe-uitgaven op een rijtje gezet en kritisch geanalyseerd? Kijk dan naar de nodige vaste lasten, zoals:

  • Huur/hypotheek.
  • Energie.
  • Water.
  • Boodschappen.
  • Verzekeringen.
  • Internet.
  • Vervoer.
  • Kinderopvang.

Kijk kritisch naar de hoogte van deze vaste lasten en ga op onderzoek uit of je deze kosten kunt verlagen. Vergelijk bijvoorbeeld diverse aanbieders van energieleverancier, zorgverzekeraars en internetproviders en kijk of je deze kosten kunt verlagen. Bekijk ook kritisch je uitgaven aan boodschappen. Misschien kun je naar een goedkopere supermarkt en wellicht kun je wat slimmer inkopen door gebruik te maken van acties. Later in het artikel zullen we wat dieper ingaan op de uitgaven aan boodschappen.

Als je al je lasten hebt geanalyseerd en verbeterpunten hebt gevonden, onderneem dan actie. Niet alleen door bijvoorbeeld over te stappen van energieleverancier, maar leg ook alles vast in een jaarlijkse begroting. Zo weet je precies wat je kosten zijn en wat je overhoudt om te sparen of om uit te geven aan andere zaken.

Energie besparen

Je kunt natuurlijk overstappen van energieleverancier omdat je daar lagere kosten hebt. Maar, je kunt ook simpelweg energie besparen. Hoe doe je dit? Gebruik de onderstaande tips.

  1. Apparaten gebruiken 75% van hun energie in de stand-by modus. Zet apparaten dus altijd helemaal uit.
  2. Gebruik energiezuinige apparaten. Kies voor apparaten met het energielabel A+++.
  3. Is het vaak koud in je huis waardoor je meer gaat stoken? Probeer eerst eens de spleten en kieren in je huis te dichten. Bijvoorbeeld door het toepassen van tochtstrips bij deuren en ramen. Dit vergroot de kans dat je minder hoeft te stoken.
  4. Vervang oude gloei- of halogeenlampen door LED-lampen. Hoewel de aanschafprijs hoger is, is het energieverbruik een stuk lager. Dit type lamp verbruikt 85% minder energie dan een gloeilamp en 75% minder energie dan een halogeenlamp, de aanschafprijs is dus snel terugverdiend.

Water besparen

Wil jij goed zijn voor je portemonnee en voor het milieu tegelijk? Dan is het een goed idee om water te besparen. Ook hier hebben we een aantal handige tips voor je.

  1. Vrijwel het meeste water gebruiken we in de douche. Hier valt dus de meeste winst te behalen. Probeer minder lang of vaak te douchen. Sommigen zullen denken dat het nodig is om elke dag te douchen, maar dat is het niet. Het is juist minder goed voor je, omdat het je huid kan uitdrogen. Om de twee of drie dagen douchen is voldoende.
  1. Neem een waterbesparende douchekop. Door de normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut. Bij een besparende douchekop is dit 5 liter.
  1. Maak goed gebruik van de besparende knop op het toilet. Deze knop is voor de kleine boodschap en is aanwezig bij veel toiletten. Toch drukken veel mensen nog op de normale knop. Dit is niet nodig en hiermee gebruik je onnodig water.
  2. Laat de kraan zo weinig mogelijk lopen. Dus doe de kraan uit terwijl je je handen inzeept of terwijl je je tanden poetst. Het is verleidelijk om de kraan te laten lopen, maar ook onnodig.

Besparen op boodschappen

Door te besparen op boodschappen kun je flink in de kosten snijden. We doen immers vaak boodschappen, dus het is een frequente structurele uitgave. Maar, hoe doe je dit? Gebruik hiervoor de onderstaande tips!

  1. Doe wekelijkse boodschappen. Als je dagelijkse boodschappen doet heb je al snel dat je telkens lekkere dingen meeneemt. Doe je wekelijkse boodschappen, dan voorkom je dit soort impulsieve aankopen.
  2. Ga op onderzoek uit welke supermarkt het goedkoopst is en haal daar je boodschappen. Voor de hand liggende tip natuurlijk, maar wel een treffende. Wil je het helemaal goed doen? Bekijk dan per product waar je het goedkoopst uit bent. Dit vergt wel wat intensief speurwerk, maar het kan lonen.
  3. Bekijk de acties bij verschillende supermarkten en anticipeer hierop.
  1. Bekijk wat je nog thuis hebt liggen voordat je naar de supermarkt gaat. Soms sta je in de supermarkt en denk je ‘Heb ik dit thuis liggen?’. Dan neem je het toch maar mee voor het geval dat je het niet hebt. Doorgaans heb je het wel en gaat uiteindelijk een product stuk, waardoor je het weg moet gooien.
  2. Heb je avondeten over? Gooi het niet weg maar bewaar het en eet er nog een keer van. Het komt vaak voor dat je nog wat eten overhoudt, maar dat je het op de automatische piloot weggooit. Zonde natuurlijk! Bewaar het in een bakje in de koelkast of de vriezer en eet er gewoon nog een keer van.

Geld besparen als student

Studeer je nog? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen groot budget. Daarom bieden we ook een aantal tips over hoe je geld kunt besparen als student.

  1. Hoogstwaarschijnlijk woon je samen in een studentenhuis. Dat komt goed uit, want dan kun je gezamenlijk eten in plaats van alleen. Hierdoor ben je vaker goedkoper uit omdat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van voordeelverpakkingen.
  2. Koop tweedehands studieboeken in plaats van gloednieuwe boeken. Als je veel boeken moet kopen, dan kun je hier veel geld mee besparen. Heb je een boek niet meer nodig? Verkoop het dan weer.
  3. Heb je meubels nodig voor je studentenkamer? Kijk eens op gratis weggeefhoeken op social media. Hier worden regelmatig meubels aangeboden die je dus gratis mee kan nemen. Vind je daar niks? Neem dan eens een kijkje bij de lokale kringloop of probeer meubels over te kopen van de vorige kamerbewoner.
  4. Wil je graag sporten? Ga dan bij een studentensportvereniging. Hier ligt de contributie vaak veel lager dan bij normale sportverenigingen.

Dit waren onze tips voor het besparen van geld. Doe er je voordeel mee en zorg ervoor dat je goed de maand doorkomt met het budget dat je hebt.