Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe werkt een WiFi versterker

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Valt het bereik van de draadloze internetverbinding in jouw woning tegen? Dan kun je denken aan het kopen van een WiFi-versterker om het signaal te versterken. Maar, hoe werkt een WiFi-versterker en wanneer heb je er een nodig? In dit artikel vertel ik wat het is, hoe het werkt, welke varianten er zijn en welke variant het beste is.

 

Wat is een WiFi-versterker?

Heb je een grote woning waardoor sommige apparaten zich op grote afstand van de modem bevinden, of zijn er obstakels in je huis zoals dikke muren? Dan kan het zijn dat je niet overal in je huis een sterke WiFi-verbinding hebt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je Netflix-video’s niet soepel afspelen. Om toch zonder problemen in elke kamer van je huis lekker te kunnen Netflixen kun je kiezen voor een WiFi-versterker. Dit is een apparaat die simpel gezegd het signaal, dat verstuurd wordt vanuit de modem, versterkt.

Let op: een WiFi-versterker vergroot het signaal van je draadloze internetverbinding. Maar, je internet wordt er niet sneller van. Hiervoor zul je toch echt je abonnement moeten upgraden.

 

Hoe werkt een WiFi-versterker?

Voordat ik dat uitleg, leg ik eerst kort uit hoe WiFi in het algemeen werkt. Vanuit een ‘access point’, die vaak in je modem zit, worden er signalen via radiogolven verzonden. Smartphones, tablets en laptops vangen deze signalen op en geven vervolgens antwoord aan het ‘access point’. Zodoende komt er een internetverbinding tot stand.

Maar, de signalen die verstuurd worden vanuit het ‘access point’ hebben een maximale reikwijdte. Soms is dit maar 10 tot 15 meter. Daarnaast kunnen de signalen maar moeilijk door dikke muren en vloeren heen. Hierdoor kan het bereik in sommige kamers van je woning slecht zijn, bijvoorbeeld op een zolder. Stel je plaatst een WiFi-versterker op een zolder. De versterker pikt het zwakke signaal, verstuurd vanuit het ‘access point’, op en herhaalt het signaal. Hierdoor wordt het signaal dus opnieuw verstuurd, zodoende wordt het signaal door de apparaten op zolder op volle sterkte ontvangen. Zodoende kun je zonder problemen je favoriete Netflix-serie op zolder kijken.

 

Welke varianten zijn er en wat is de beste?

Als je in Google zoekt naar WiFi-versterkers dan kom je er veel tegen. Let op, niet elke WiFi-versterker is ook daadwerkelijk goed en niet elke versterker past bij jouw type router. Allereerst gaan we in op de diverse typen.

Draadloze versterkers

Een draadloze versterker gebruikt je elektriciteitsnetwerk om het signaal te versterken. Je moet het inpluggen in een stopcontact. Dit type is eenvoudig te installeren, maar de stabiliteit ervan is afhankelijk van je elektriciteitsnetwerk.

Versterker met kabel

De meest stabiele manier om je signaal te versterken is de WiFi-versterker met kabel. Hiervoor moet je wel een extra internetkabel aanleggen.

Zoals ik al zei zijn niet alle WiFi-versterkers daadwerkelijk goed voor het versterken van je signaal. De Consumentenbond heeft een test gedaan waarin ze alle WiFi-versterkers getest hebben. Uit de test zijn de 21 beste versterkers naar voren gekomen. Bekijk de 21 beste WiFi-versterkers hier.

WiFi versterker kopen?

Weet je voldoende over de werking van een WiFi versterker en wil je er graag één kopen? Vergelijk dan hier de prijzen van verschillende aanbieders.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]