Afzuigkap schoonmaken

Door dagelijks de afzuigkap te gebruiken wordt het ook snel vies. Vet, stof en ander vuil hoopt zich in een razend tempo op. Het belangrijkste doel van de afzuigkap is het afzuigen van rook en stoom dat van het kokende voedsel afkomt. Hierdoor is het ook niet te voorkomen dat het apparaat vettig en vies wordt. Wat wel voorkomen kan worden, is een gigantische schoonmaakklus. Want, het schoonmaken van je afzuigkap is zo’n type klus die je liever uitstelt. Maar, dit is dus geen slim idee. Om te voorkomen dat je later een behoorlijk vieze afzuigkap voor je kiezen krijgt zit er niks anders op dan af en toe je afzuigkap schoonmaken.

Rooster afzuigkap schoonmaken

Zeker vier keer per jaar zul je het rooster van je afzuigkap moeten schoonmaken. Mocht het rooster vaatwasserbestendig zijn, dan kun je het uiteraard in de vaatwasser plaatsen. Dan is het een gemakkelijke klus. Is dit niet zo? Dan kun je het rooster het beste laten weken in een bak met heet water en een scheut afwasmiddel. Ook kun je er wat baking soda in doen, maar niet bij aluminium roosters. Op den duur zal het vettigheid en de viezigheid zich losweken, waardoor je het eenvoudig met een afwasborstel goed schoon kunt borstelen. Ook kun je een schuurspons gebruiken.

Filter afzuigkap schoonmaken

De meeste viezigheid hoopt zich op in het filter van je afzuigkap. Het filter van je afzuigkap schoonmaken is dus erg belangrijk. Daarnaast kan het ook brandgevaarlijk zijn om nooit het filter schoon te maken. Dit is dus geen klus die je altijd kunt blijven uitstellen. Als het filter in de vaatwasser past, dan kun je dit doen. Door de hoge temperatuur en het vaatwasblokje zal het vettigheid oplossen. Echter, door het filter schoon te maken in de vaatwasser kan het filter beschadigen. Daarom is er ook nog een andere optie: namelijk het inspuiten van het filter met een ontvetter. Laat dit een klein half uurtje inwerken en schrob het filter schoon met heet water en een afwasborstel.

Binnenkant afzuigkap schoonmaken

Natuurlijk moet je ook de binnenkant van je afzuigkap schoonmaken. Dit is een klusje die de meeste mensen nog wel eens willen vergeten. Maar, veel vuil hoopt zich juist op aan de binnenkant van de afzuigkap. Dit is dus een erg belangrijke taak. Voordat we beginnen met het schoonmaken van de binnenkant van de afzuigkap moeten we eerst de stekker eruit trekken. Maak vervolgens een sopje met heet water en een ontvetter. Spray ook de binnenkant goed in met een ontvetter (Pas op dat je niet de motor insprayt). Neem vervolgens de binnenkant af met het sopje en een doek. Voordat je de afzuigkap weer inplugt is het belangrijk dat alles goed droog is, dus neem de binnenkant van de afzuigkap nog even af met een droge theedoek.

Motor afzuigkap schoonmaken

Als je de binnenkant aan het schoonmaken bent kun je tegelijkertijd de motor van de afzuigkap schoonmaken. Let op: pas op dat je elektronische onderdelen niet nat maakt, want dit kan de motor stuk maken. Gebruik ook geen schuurspons of schuurmiddelen. Gebruik een zachte natte doek met niet schurende schoonmaakmiddelen om de niet elektronische onderdelen van de motor schoon te maken.

Hoe vaak moet ik mijn afzuigkap schoonmaken? 

Hoe vaak je je afzuigkap moet schoonmaken is afhankelijk van je kookgedrag. Maar gemiddeld moet je tussen de 8 en 10 weken je filter schoonmaken. De buitenkant en binnenkant maak je gemiddeld 4 keer per jaar schoon. 

Wil jij meer schoonmaak tips? Bekijk dan onze andere artikelen: