Wat zijn bedwantsen

Bedwantsen zijn hele kleine donkerbruine of roodbruine insecten van ongeveer zes millimeter groot, met zes pootjes en een plat ovaal lijf. Het zijn parasieten, wat betekent dat ze zich in leven houden met het bloed van mensen en dieren. Hun naam ontlenen ze aan hun voorkeur voor de plek waar ze meestal leven; namelijk in en rond je bed. Bedwantsen verstoppen zich overdag want ze houden niet van licht. ’s Nachts komen ze tevoorschijn, met name wanneer jij lekker de dekens over je heen getrokken hebt en in slaap bent gevallen. Bedwantsen komen tevoorschijn als jij ligt te slapen omdat ze ruiken dat jij er bent, de CO2 opmerken die je uitademt en voelen dat de temperatuur omhoog gaat door de warmte van jouw lichaam. Als ze je bijten doen ze dat vaak meerdere keren op dezelfde plek waardoor je bultjes op je huid krijgt. Heb je een bed vol bedwantsen dan kun je spreken van een bedwantsen plaag. Hoewel het ontzettend vervelend is om bedwantsen in huis te hebben kunnen de beten van bedwantsen geen kwaad en kunnen ze geen ziektes overdragen.

Hoe groot zijn bedwantsen

Het is best lastig om bedwantsen te spotten want niet alleen zijn ze alleen ’s avonds en ’s nacht actief, ze zijn ook nog eens erg klein. Jonge bedwantsen, ook wel nimfen genoemd, zijn slechts 1 millimeter groot. Die kun je met het blote oog praktisch niet zien. Een volwassen bedwants is meestal ongeveer een halve centimeter groot, zo tussen de 4,5 en 9 millimeter. Hoewel je ze qua formaat dus wel met het blote oog zou kunnen zien zijn bedwantsen er geweldig goed in om zich te verbergen. Dat doen ze in je matras, achter de plinten, onder de vloer of zelfs achter de stopcontacten, het behang of schilderijen. Om ze te betrappen moet je dus goed je best doen en goed zoeken.

Hoe ontstaan bedwantsen

Bedwantsen komen van nature niet voor in Nederland. Het koude klimaat vinden ze namelijk helemaal niet zo prettig. Oorspronkelijk komen bedwantsen dan ook uit de tropen. Maar omdat mensen steeds meer zijn gaan reizen, en daarbij per ongeluk bedwantsen meenamen in hun bagage, is de bedwants inmiddels overal op de wereld te vinden. De Latijnse naam van dit insect is Cimex lectularius, en hij maakt onderdeel uit van de wantsenfamilie, oftewel de Cimicidae. In het Engels staat de bedwants bekend als the bedbug. Jonge bedwantsen, of nimfen, ontstaan door het brute paarritueel van de bedwants, waarbij het mannetje het onderlijf van het vrouwtje doorboort met zijn genitaliën. Daarbij komen spermacellen vrij die via het bloed hun weg vinden naar de eierstokken. Na de bevruchting legt het vrouwtje eitjes waar de nimfen vervolgens uit komen. Deze doen zich vervolgens weer tegoed aan het bloed van mensen of dieren, waarna ze groeien en vervellen tot ze volwassen zijn.

Hoe krijg je bedwantsen

Het is natuurlijk geen prettig idee, krioelende beestjes in je bed die je bijten. Als je bedwantsen hebt kun je je best een beetje vies voelen. En je vraagt je natuurlijk ook af, hoe kom je aan bedwantsen? Laten we je gelijk gerust stellen. Hoewel het altijd verstandig is om je bed regelmatig te verschonen heeft hygiëne niks te maken met de komst van bedwantsen. Bedwantsen krijg je door te verblijven in een door bedwantsen besmette ruimte. Zoals we eerder al schreven komen bedwantsen overal ter wereld voor. Dus die kunnen zowel in het bed zitten in dat superdeluxe hotel in New York als in dat smoezelige hostel in Thailand, én in jouw eigen vertrouwde bed thuis. Omdat mensen steeds vaker en verder reizen en de bedwants graag mee lift met bagage is het insect nu overal op de wereld te vinden. Ze kruipen in je koffers, tassen, verstoppen zich in je kleding, in je auto, caravan. Of reizen mee in de bus, trein of het vliegtuig. Reis jij graag de wereld over, dan loop je kans dat je deze ongenode gast per ongeluk mee naar huis neemt na een van je tripjes. Maar dat geldt niet alleen voor jou, ook als je gasten hebt kunnen deze de bedwants per ongeluk meenemen in hun bagage. Maar niet alleen jijzelf of een gast kan de bedwants mee naar huis hebben genomen. Heb je net zo’n geweldig retro nachtkastje op de kop getikt bij de kringloop? Of een tweedehands kledingkast via marktplaats? Dan loop je kans dat je meer in huis haalt dan alleen een vintage meubelstuk. De bedwants vindt het namelijk helemaal niet erg om een tijdje te vasten totdat zijn volgende maaltje voorbij komt. Het beestje kan namelijk wel een jaar overleven zonder voedsel.

Hoe weet je of je bedwantsen hebt

Als je deze website bezoekt is de kans groot dat jij het vermoeden hebt dat je te maken hebt met een bedwantsen plaag en zeker wilt weten of dit het geval is. Er zijn verschillende manieren om bedwantsen op te sporen. Je kunt dit doen door dubbelzijdig plakband rond de poten van je bed te draaien. Het plakband kun je dan vervolgens na een week controleren op vastgeplakte bedwantsen. Ook kun je ’s avonds of ’s nachts een zoektocht doen met een zaklamp in en rond je bed. Controleer de naden en zomen van je matras op de kleine roodbruine of donkerbruine beestjes. Speur naar witte eitjes en zoek op de (onder)lakens en dekens naar bloedvlekjes, oftewel, bedwantsen poep. Naast je bed is het ook goed om de omgeving rond je bed goed te checken; denk aan nachtkastjes, lampen, gordijnen en vloerkleden. Je kunt ze met een dun voorwerp zoals een stukje papier proberen uit de naden te jagen. Gebruik niet alleen je ogen, maar zet ook je neus in bij de opsporing van bedwantsen. Ze verspreiden namelijk een wat weeïge geur die volgens sommige mensen naar zoete amandel, koriander of vies wasgoed zou ruiken.

Hoe herken je bedwantsen

Heb je beestjes in je bed of eromheen ontdekt en twijfel je of het bedwantsen zijn? Dan zijn dit kenmerken waar je op kunt letten;

  • Bedwantsen zijn tussen gemiddeld zes millimeter groot.
  • Ze zijn roodbruin tot donkerbruin en hebben een breed maar plat lijf.
  • Bedwantsen stammen af van gevleugelde soortgenoten, maar zijn vleugelloos. Wel hebben ze twee kleine overblijfsels van vleugels in de vorm van kleine flapjes.
  • Wantsen lijken gestreept doordat er op het achterlijf verticale rijen haren zitten.
  • Omdat ze vervellen zul je naast bloedvlekjes ook restanten van het vervellen kunnen aantreffen.
  • Bedwantsen zijn alleen in de avond of de nacht actief en houden niet van licht.

Waar bijten bedwantsen

Bedwantsen kunnen je overal op je lichaam bijten, maar de kans op een of meerdere bedwantsen beten is het grootst aan de kant waar je lichaam het matras raakt. Want de bedwants gaat niet helemaal over jou heen klimmen om je aan de andere kant te bijten. Bedwantsen bijten meestal meerdere keren op een plek. Bedwantsen beten kom je meestal in groepjes tegen op je handen, armen, benen en nek.

Wat te doen tegen bedwantsen

Kom je tot de conclusie dat je een bedwantsen plaag in je slaapkamer hebt dan zul je die moeten bestrijden. Er zijn verschillende manier om dit te doen. Allereerst kun je zelf aan de slag gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een deskundig bestrijdingsbedrijf in de arm te nemen die het probleem op professionele wijze kan oplossen. Want de bedwants laat zich nog niet zo eenvoudig uit jouw bed jagen. Ga je zelf aan de slag dan kun je dat doen met een speciale bedwantsen spray of door een lijmval te plaatsen. Ook kun je bedwantsen bestrijden met een stoomreiniger omdat ze doodgaan wanneer de temperatuur boven de zestig graden komt. Uiteraard moet je je huis grondiger stofzuigen dan je ooit in je leven hebt gedaan en was je al het beddengoed op negentig graden. Hoewel je zelf dus het een en aantal dingen kunt doen om een plaag te bestrijden is het in sommige gevallen niet voldoende of raak je de bedwantsen niet kwijt. Dan is het zaak om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.