Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Inklapbare tafel

Een inklapbare tafel heeft de eigenschap dat deze compact is op te bergen en altijd als extra tafel ingezet kan worden. Tegenwoordig zijn inklaptafels zo mooi dat ze ook voor langere tijd dienst kunnen doen. Hoe, dat lees je hier. 

Een inklapbare tafel is een fantastische uitvinding die menigeen de gelegenheid biedt om zelfs in de meest kleine ruimte een tafel te hebben. Bovendien is de inklapbare tafel de campingsfeer inmiddels wel ontstegen.

Daarvoor wenden we ons tot de Tiny House beweging. Als er een ruimte is waar de inklapbare tafel goed tot z’n recht komt, is dat in een Tiny House. In navolging daarvan kiezen steeds meer mensen voor kleiner wonen en vooral ook ontspullen om juist in een kleiner huis te kúnnen wonen. Dat er steeds meer eenpersoonshuishoudens zijn, is daar ook debet aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland in 2030 3,5 miljoen alleenwonenden.

Inklapbare tafel is altijd functioneel en handig

Het zorgt ervoor dat meubels compact mogen zijn, multifunctioneel, praktisch en passend in een kleine ruimte. Een inklapbare tafel is daar een mooi voorbeeld van. Of er in een kleine woning nu gekozen wordt voor een permanente inklapbare tafel of eentje als extra tafel voor als er meer mensen op bezoek zijn. Een inklaptafel is altijd functioneel en handig.

Wat een kleiner woonoppervlak met zich meebrengt is zoals gezegd dat je niet te veel spullen moet hebben en dat er slim moet worden opgeborgen. Ontspullen betekent vooral het overdadig consumeren loslaten. Je hebt om je heen wat je ook echt dagelijks gebruikt. Alle andere zaken zijn overbodig of kun je lenen, huren of delen met de buren.

Je hebt geen grote tafel nodig bij een eenvoudiger levensstijl

Dennis Storm schreef er een slim boekje over: Weg Ermee. Hij pleit voor een eenvoudiger levensstijl waarbij je ook gewoonweg minder nodig hebt. Kies je voor een kleiner huis, dan hoef je ook geen groot bankstel of een grote tafel. Een kleiner huis en minder meubels, scheelt geld. Je hebt sowieso een lagere hypotheek. Ga dan niet meer shoppen en spullen aanschaffen, maar ga minder uren werken, meent Storm. Je hebt met minder vaste lasten als snel voldoende geld om in je verdere onderhoud te voorzien. Je hebt gewoonweg minder geld nodig en koopt er als het ware meer vrijetijd voor.

Inklaptafel past bij de KonMari-levensstijl

Spullen goed opruimen heeft inmiddels een naam gekregen: de KonMari-methode. Shirtjes netjes oprollen en ze liggen keurig in een lade. Je ziet meteen wat je hebt. In de filosofie van Marie Kondo is opruimen geen vervelend klusje, maar een ritueel waar je je beter van gaat voelen. In een interview met het magazine Happinez zei ze eens: ‘Je voelt je na het opruimen verfrist. Het helpt je om in contact te komen met je leven en je te realiseren wat echt belangrijk is.’

Ga in stappen te werk en ruim eerst je keukenkastjes op, vervolgens je kledingkast, de voorraadkast en ga zo maar door. Doe niet alles tegelijk, want dan zou het tot een chaos kunnen leiden. Kies streng, wat wil je echt bewaren en ruim dat dan volgens de KonMari-methode op. Hoe je dat doet kun je vinden in boeken en op YouTube. Er zijn ook workshops te volgen die mensen opruimkundig maken. De eerdergenoemde inklapbare tafel past exact in deze lifestyle. Of je nu klein woont, opgeruimd woont of het minimalisme aanhangt.

Dan terug naar de inklapbare tafel waar dit allemaal om begonnen is. Die zijn er in alle soorten en maten, maar ze zijn in alle gevallen compact. Er zijn inklapbare tafels die je aan de muur bevestigt en met een beweging naar beneden haalt en neer kunt zetten. Vaak hebben deze tafels slechts een tafelpoot. Ander inklapbare tafels zijn als losse tafel handig op te bergen. De poten kunnen worden ingeklapt en er blijft slechts een klein oppervlak over om weg te zetten. Zo’n tafel staat dan ook nooit in de weg.

De functie van de inklapbare tafel 

Inklapbare tafel als bureau

In veel gevallen zijn er bureau-inklapbare tafels te koop die handig zijn op kleine studentenkamers, slaapkamers en als bureau op bijvoorbeeld een overloop of een nis in de huiskamer. Van hout gemaakt zijn ze niet alleen functioneel, maar ook mooi om te zien en maken onderdeel uit van het interieur.

Daarnaast biedt een inklapbare tafel een mooie oplossing als je veel thuis moet werken en niet aan de keukentafel wilt of kunt zitten. Zorg voor een goede bureaustoel en kies een sterke inklapbare tafel. Is de thuiswerkperiode voorbij of heb je even de ruimte nodig, dan ruim je de inklapbare tafel zomaar weer op. Handig en gebruiksvriendelijk.

Inklapbare tafel als eettafel

Datzelfde als voor het bureau geldt, geldt voor de eettafel. Wie klein woont kan alle kanten uit met een inklapbare tafel. In hout, kunststof of in een ander materiaal doet deze tafel goed dienst als compacte eettafel die ook weer gemakkelijk op te bergen is.

Inklapbare tafel als extra tafel

In alle gevallen doet een inklapbare tafel goed dienst als extra tafel. Tijdens een feestje, familie-etentje, sjoelavondje of als (extra) werktafel.

Inklapbare tafel als buitentafel

In de tuin doet een inklapbare tafel goed dienst als eettafel en kan gemakkelijk in de schuur of garage worden opgeborgen. Vaak past zo’n inklapbare tafel prima in een caravan of kamper en wordt zo makkelijk meegenomen naar een eerstvolgend vakantieadres.

Inklapbare tafel als eettafel en bureau

Ben je student en heb je een niet al te grote ruimte tot je beschikking dan voldoet een inklapbare tafel prima als zowel bureau en eettafel. In dit geval is het fijn als je de tafel ook nog eens kunt vergroten. Iedereen weet dat Ikea grossiert in dit soort meubels die functioneel en leuk zijn. Eenvoud en gunstig geprijsd. Deze zorgen samen voor een handige tafel die je voor veel functies kunt inzetten.