De beste manieren om je wasmachine te reinigen

Je wasmachine mag dan wel je was reinigen, het apparaat zelf moet ook met enige regelmaat schoongemaakt worden. Ja, echt waar! Dat geldt zelfs voor de allerbeste wasmachines. Als je je machine niet zo nu en dan reinigt, blijft er allerlei vuil achter. Hierbij kun je denken aan resten van de waspoeder, maar ook schimmel en zelfs meeldauw kan ophopen in je wasmachine. Uiteindelijk eindig je hierdoor met een stinkende trommel, wat er automatisch voor zorgt dat je was ook gaat stinken.

Zelfs na een volledige cyclus heeft je kleding dan nog een vies geurtje, ook al is het dus wel gewassen. Dat zijn trouwens nog niet eens alle mogelijke gevolgen van het niet schoonmaken van je wasmachine. Kalkaanslag kan zich hierdoor namelijk ook ophopen. Dit kan allerlei beschadigingen veroorzaken die stuk voor stuk opgelost moeten worden met dure reparaties. Of erger nog, je moet een nieuwe wasmachine kopen!

Het is dus zeer belangrijk dat je je wasmachine reinigt. Alhoewel dit als een intimiderend klusje klinkt, valt dat eigenlijk wel mee. Of je nu een voor- of een bovenlader hebt, in beide gevallen is het helemaal niet zo moeilijk om je wasmachine schoon te maken. Bovendien pluk je hier wel de vruchten van, aangezien het apparaat een stuk langer meegaat. Op deze pagina leggen we je daarom uit hoe je precies je wasmachine moet reinigen. Voordat we die vele manieren benoemen, leggen we echter eerst nog uit hoe vaak je dit moet doen.

Hoe vaak moet je je wasmachine reinigen?

Hoe vaak moet je je wasmachine reinigen is een vraag die je eigenlijk het beste zelf kunt beantwoorden. Hoe? Door simpelweg te kijken naar de handleiding die geleverd is bij het apparaat! Hierin staat meestal een advies of hoe vaak je de wasmachine moet schoonmaken. Bovendien wordt in het boekje uitgelegd hoe je dit precies moet doen. Het is altijd verstandig om deze aanbevelingen van de fabrikant te volgen.

Staat er in de handleiding geen advies over hoe vaak je je wasmachine moet reinigen? Dan hebben wij wel een aanbeveling: het is altijd om je machine een keer in de maand een grondige schoonmaakbeurt te geven. Als je het apparaat veel of juist heel weinig gebruikt, kan dit vaker of minder vaak nodig zijn. Tussen de wasbeurten door is het overigens slim om de wasmachine te controleren. Bovendien is het een goed idee om de deur en dispenserlade altijd open te laten staan. Zo voorkom je namelijk het ontstaan van schimmel in deze onderdelen van je apparaat.

Hoe vaak moet je het filter van je wasmachine reinigen?

Zoals je waarschijnlijk al wel wist, heeft je wasmachine een filter. Het is belangrijk om dit regelmatig te reinigen, maar wat is regelmatig in dit geval? Experts raden aan om het filter van je wasmachine minimaal één keer in het half jaar een schoonmaakbeurt te geven. Als je dit niet doet, kan het onderdeel verstopt raken. Het gevolg hiervan is dat het water niet meer goed afgevoerd wordt. Daardoor blijft dit in de trommel staan, zelfs als het wasprogramma al klaar is. Dit probleem wil je liever voorkomen dan verhelpen, wat je dus doet door het filter minstens eens per half jaar te reinigen.

Welke producten kun je gebruiken voor het reinigen van je wasmachine?

Voor het reinigen van je wasmachine heb je in principe maar een paar producten nodig. Je wasmachine schoonmaken met een speciale wasmachinereiniger is bijvoorbeeld altijd een goede manier, al kun je je wasmachine reinigen met azijn ook doen. Je moet dan wel kiezen voor gedestilleerde witte azijn. Een wasmachine reinigen met bleek is een andere optie. Daarnaast kun je hiervoor natriumcarbonaat gebruiken. Een microvezeldoek is ook geen overbodige luxe voor dit klusje. Ditzelfde geldt voor een tandenborstel.

Hoe reinig je je wasmachine?

Over het algemeen kun je je wasmachine schoonmaken het beste met een aangewezen reiniger doen. Deze producten zijn speciaal gemaakt om al het vet en vuil te verwijderen, terwijl het apparaat er niet beschadigd door zal worden. Daarnaast is je wasmachine reinigen met bleek een goede optie. Dit product is sterk en zal de klus hierdoor zeker klaren. Het is echter goed om te weten dat je bij bleekmiddel de juiste dosering moet gebruiken. Anders kan het namelijk overschuimen en hierdoor de wasmachine beschadigen. Ook kan je garantie hierdoor ongeldig gemaakt worden. Maak deze fout dus niet als je met bleek je wasmachine wilt schoonmaken.

Je wasmachine reinigen met azijn is een andere optie. Dit is een effectieve reiniger, als je tenminste gebruik maakt van witte gedistilleerde azijn. Bovendien is dit een duurzaam product voor het schoonmaken van je wasmachine. Weet echter wel dat dat het rubber van de wasmachine schoonmaken niet gedaan kan worden met azijn. Sterker nog, het rubber zal na verloop van tijd zelfs aangetast worden als je gebruik maakt van deze methode om de wasmachine trommel te reinigen. Daarnaast is het zéér belangrijk dat je bleek nooit met azijn mengt, je creëert hierdoor namelijk een dodelijk chloorgas.

15 manieren om een wasmachine te reinigen

Later in deze pagina informeren we je over twee stappenplannen, voor het reinigen van zowel een voor- als een bovenlader. Voordat we dat echter doen, benoemen we eerst 10 manieren die je kunt gebruiken voor het schoonmaken van je wasmachine.

Je wasmachine reinigen met bleek

Een wasmachine schoonmaken met bleek is niet zo eng als het klinkt. Dit is zelfs een van de beste schoonmaakproducten en zal door het hele huis worden gebruikt. Hoewel we ons niet kunnen voorstellen dat je apparaat zo vies wordt als het toilet, moet je de voordelen van het desinfecteren van je wasmachine niet onderschatten, want kleding raakt je huid en nare dingen kunnen worden doorgegeven.

Je wasmachine schoonmaken met bleek kun je al met een half kopje bleekmiddel doen. Je mag zelf bepalen van welke fabrikant het bleekmiddel is, dit maakt namelijk niet uit. Je giet het goedje in de trommel van je wasmachine. Eventueel kun je ook nog de helft in je wasmiddellade doen. Vervolgens voer je een lege was op de heetste stand uit.

Is het mogelijk om je was te onderbreken nadat de machine gevuld is met water? Doe dit dan na ruim een uur. Vervolgens moet je de cyclus opnieuw beginnen. Deze extra spoelbeurt zorgt er namelijk voor dat alle bleek verwijderd wordt. Nadat deze wasbeurt afgelopen is, doe je er goed aan om de binnenkant van de wasmachinedeur schoon te vegen. Ook moet je de afdichtingen drogen.

We raden je wasmachine reinigen met bleek aan omdat het zeer effectief is in het verwijderen van vuil. Ook kan het schimmel weghalen. Vooral bij je trommel van de wasmachine reinigen is dit product een aanrader.

Je wasmachine schoonmaken met heet water

In principe hoef je niet eens beslist een product te gebruiken voor het schoonmaken van je wasmachine. Met alleen zeer heet water kom je namelijk al een heel eind! Het is dan ook een slim idee om in je trommel geen kleren te stoppen, vervolgens zet je de machine op de heetste cyclus. Eventueel kun je nog een wasmachinereiniger of wat wasmiddel gebruiken, maar dat hoeft niet eens beslist. Alleen bijna kokend water zorgt er namelijk al voor dat je wasmachine een stuk schoner wordt! Nieuwere modellen komen overigens vaak met een speciale reinigingscyclus die ervoor zorgen dat je machine niet beschadigd wordt als het leeg is. Hiermee wordt je wasmachine echter wel goed schoon.

Je wasmachine reinigen met azijn en zuiveringszout

Wil je weinig uitgeven aan het schoonmaken van je wasmachine? Gebruik dan gewoon azijn en baking soda! Bij een voorlader moet je hiervoor ongeveer 475 milliliter witte azijn in de lade gieten. Vervolgens moet je de wasmachine op de heetste stand aanzetten. Zodra dit voltooid is, moet je de wasmachine nog reinigen met soda. Voeg eerst circa 60 gram zuiveringszout toe aan de trommel, waarna je de heetste cyclus nogmaals start. Nadat dit ook afgelopen is, kun je de binnenzijde van de wastrommel schoonvegen met een microvezeldoek. Reinig bovendien alle afdichtingen.

Bij een bovenlader werkt deze methode net wat anders. Je moet namelijk eerst je wasmachine op de heetste cyclus inschakelen. Daarna moet je een kopje witte azijn rechtstreeks in de trommel gieten. Je wasmachine reinigen met azijn met deze methode werkt erg goed omdat alle bacteriën zo uitstekend gedood worden. Ook verdwijnt de vieze geur tijdens de spoelcyclus. Zodra dit voorbij is, moet je opnieuw een half kopje soda toevoegen. Start de heetste cyclus dan weer. Met zuiveringszout kom je namelijk ook goed van de geuren af. Vervolgens moet je zowel de binnen- als de buitenkant schoonvegen met een doekje. Laat de deur bovendien open!

Maak de wasmiddellade ook schoon

Bij je wasmachine schoonmaken moet je de lade niet vergeten, dit onderdeel moet je uiteraard ook reinigen. Het is hiervoor verstandig om de wasmiddellade helemaal uit de machine te halen. Gebruik hierbij de instructies die je in het handleidingsboekje kunt vinden. Vervolgens kun je de lade in warm zeepsop weken. Schrob met bijvoorbeeld een tandenborstel alle wasmiddelresten weg, net als eventuele schimmel. Nadat je dit gedaan hebt, moet je de lade nogmaals afspoelen. Droog het ook af met een theedoek voordat je de wasmiddellade terugplaatst in machine.

Je wasmachine reinigen met vaatwastablet

Ja, het is echt waar dat je een vaatwastablet kunt gebruiken voor het schoonmaken van je wasmachine. Natuurlijk is dit product eigenlijk bedoeld voor je vaatwasser, maar alsnog werkt het ook goed voor het verwijderen van stank uit je wasmachine. Je gebruikt deze methode door twee vaatwastablleten in de lade te stoppen. Vervolgens moet je een hete was draaien. Vervolgens is je wasmachine helemaal schoon. Bovendien zorgt je wasmachine reinigen met vaatwastablet ervoor dat de trommel lekker fris gaat ruiken. Je wasmachine reinigen met vetluis los je zo ook op!

Maak je wasmachine schoon met wasmiddel

Het is prima om een ​​onderhoudsbeurt uit te voeren met wasmiddel in plaats van een speciale wasmachinereiniger. Je kunt je gewone wasmiddel gebruiken, hoewel experts vinden dat een natuurlijk, plantaardig wasmiddel met de vermelding ‘geconcentreerd’ het beste werkt. Over het algemeen zijn deze producten namelijk sterker, wat wel zo fijn is als je je wasmachine wilt reinigen met vetluis. Dit zorgt er bovendien voor dat je niet veel van het wasmiddel hoeft te gebruiken om je machine schoon te krijgen.

Reinig bovendien het filter van de wasmachine

Eerder in dit artikel hebben we al uitgelegd hoe vaak je het filter van je wasmachine moet reinigen: een keer per half jaar. Natuurlijk moet je ook weten hoe je deze schoonmaakbeurt precies moet uitvoeren. Om te beginnen is het hierbij belangrijk dat je de instructies van de fabrikant volgt. De maker van je wasmachine heeft deze aanbevelingen niet voor niets gegeven, maak er dus gebruik van. Meestal moet je eerst het slangetje legen. Laat het water hierbij lopen in een emmer of kom.

Nadat je dit gedaan hebt, is het tijd om het filter zelf te verwijderen. Dit doe je met een draaiknop. Weet echter dat er meestal dan alsnog wat water vrijkomt. Zorg er daarom voor dat je een doek op de grond legt, terwijl een klein kommetje ook handig is. Nadat het water weggelopen is, kun je het filter reinigen. Dit kun je met je handen doen, maar een oude tandenborstel helpt ook zeker. Eventueel kun je zelfs een handstofzuiger gebruiken. Normaliter gebruik je dit bijvoorbeeld voor het opzuigen van dierenharen, maar ook als je je wasmachinefilter wilt reinigen helpt zo’n klein stofzuigertje.

Het rubber van je wasmachine schoonmaken

Natuurlijk moet je ook het rubber van je wasmachine schoonmaken als je bezig bent met het reinigen van je machine. Dit onderdeel is namelijk een daadwerkelijk paradijs voor zowel schimmel als meeldauw. Bovendien vind je bij deze afdichtingen ook nog eens veel viezigheid vaak. Daarom is het dus belangrijk om het rubber wasmachine schoonmaken regelmatig te doen.

Hiervoor kun je gebruik maken van een microvezeldoek die je in zeepwater hebt gedrenkt. Vervolgens veeg je hiermee rond al het rubber. Mogelijk moet je hiervoor stukjes optillen, doe dit zo voorzichtig mogelijk. Je wilt immers niet dat ze scheuren of los komen. Ook zitten er mogelijk resten vast aan de verzegeling, veeg dit waar mogelijk weg met de doek. Ook een tandenborstel kun je hiervoor eventueel gebruiken.

Vergeet de buitenkant niet

Het is altijd belangrijk om je wasmachine trommel te reinigen. Echter is het ook belangrijk om de buitenkant schoon te maken. Dit is al helemaal het geval als de machine in de badkamer of bijkeuken staat. Hier wordt het namelijk vaak snel vies, bijvoorbeeld door de spetters van de douche of de haren van je hond. Alleen daarom al is het essentieel om de wasmachine zo nu en dan aan de buitenkant te reinigen.

Je kunt hiervoor gebruik maken van een vochtige doek in combinatie met afwasmiddel of zeep. Zo veeg je eventuele vlekken snel en gemakkelijk weg. Ook eventueel stof is op deze manier binnen een fluitje van een cent van de buitenkant van je wasmachine gehaald. Nadat je de machine hebt schoongeveegd, moet je het ook nog even afdrogen. Een schone theedoek kun je hiervoor het beste gebruiken, anders zal de wasmachine namelijk niet volledig schoon worden.

Ontgeur je wasmachine met natriumpercarbonaat

De meeste mensen maken hun wasmachine pas schoon als ze vinden dat de was stinkt. Je kunt in dit geval gebruik maken van natriumpercarbonaat, wat ook wel wasbleekmiddel of zuurstofbleekpoeder genoemd wordt. Dit doet bij het opfrissen en verwijderen van onaangename geuren uit wasmachines echt heel goed werk. Natriumpercarbonaat is namelijk sterker dan zuiveringszout, terwijl het toch wel veiliger is dan vloeibaar bleekmiddel. Dit zorgt er dan ook direct voor dat dit product een fantastische allrounder is voor je wasmachinereiniging. Natriumpercarbonaat wordt overigens geleverd in poedervorm en gebruik je op dezelfde manier als natriumbicarbonaat, wat een ander woord voor baking soda en zuiveringszout is.

Maak je wasmachine schoon met vitamine C

Oké, dit klinkt raar. Toch kun je je wasmachine reinigen echt doen met vitamine C! Dit is vooral het geval als je in een gebied met hard water woont. Je wasmachine reinigen met baking soda werkt dan namelijk niet echt goed. Je moet daarom juist de zure benadering proberen, wat je kunt doen met citroenzuur en ascorbinezuur, wat algemeen bekend staat als vitamine C.

Dit zijn chelaatvormende en reducerende producten. Deze middelen zijn daardoor zeer effectief als het gaat om het verwijderen van aanslag die veroorzaakt wordt door hard water. Hierbij kun je denken aan kalkaanslag, maar ook roest, wasmiddel en zeepresten kunnen verwijderd worden door vitamine C.

Om deze methode toe te kunnen passen, moet je eerst een pan water aan de kook brengen. Vervolgens moet je dit van het vuur nemen. Los dan zo’n 200 gram ascorbinezuurpoeder en 100 gram citroenzuurpoeder op in het gekookte water. Deze warme oplossing moet je vervolgens direct aan de trommel van je wasmachine gooien, al kun je ook een beetje in de bak gieten. Het is trouwens mogelijk om hiervoor het water uit je waterkoker of Quooker te gebruiken. Zo hoef je dus niet te wachten totdat je water kookt. Het is hierbij belangrijk dat je de machine op een hete stand zonder kleren laat draaien.

Je wasmachine reinigen met sodakristallen en azijn

Voor de beste resultaten bij het reinigen van je wasmachine met voorlader of bovenlader, plaats je de kristallen altijd direct in de trommel. Maak je bak en deur apart schoon met een borstel, met azijn en/of afwasmiddel. Eventueel kun je hiervoor ook gebruik maken van een schuursponsje, dit werkt vooral goed als je alle resten en schimmels wilt verwijderen.

Nadat je dit gedaan hebt, moet je 500 gram aan sodakristallen in de trommel gieten. Je moet daarna de wasmachine op de heetste cyclus laten draaien, wat ook bij veel andere methoden voor het reinigen van je machine nodig is. Hierbij is het belangrijk om altijd de volledige cyclusduur te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat je de volledige reinigingskracht van de sodakristallen gebruikt.

Eventueel kun je ook nog wat azijn in het wasmiddelbakje doen voordat je de wasmachine aanzet. Dit goedje zorgt er namelijk voor dat ook de delen van je machine die wat lastiger zijn om te bereiken gereinigd worden. Azijn helpt daarnaast ook bij het desinfecteren van je wasmachine. Als je gebruik maakt van deze manier is het dus belangrijk om gebruik te maken van zowel sodakristallen als azijn. Je wasmachine zal net als nieuw zijn nadat het klaar is met de cyclus!

Je wasmachine reinigen met epsomzout en azijn

Epsomzout is als reinigingsmiddel ontzettend ondergewaardeerd. Het wordt echter wel al generatielang gebruikt voor het behandelen van diverse huidaandoeningen. Het is dan ook goed om in bad te gebruiken, waardoor epsomzout eigenlijk direct ook geschikt is voor je wasmachine. Weet echter dat epsomzout totaal niet hetzelfde als tafelzout is. De chemische samenstelling is magnesiumsulfaat, dat magnesium, zwavel en zuurstof bevat. Normaal zout is juist natriumchloride.

Epsomzout biedt diverse voordelen voor je wasmachine. Op dit gebied gaan een stuk verder dan een simpele schrobactie van het zout. De chemische samenstelling van epsomzout is van nature antibacterieel en daardoor zal het een wasmachine optimaal desinfecteren. Over het algemeen wordt het in grote hoeveelheden geleverd. Je hoeft echter niet zoveel te gebruiken, de rest van je epsomzout kun je daarom voor andere doeleinden inzetten.

Als je je wasmachine wilt reinigen met epsomzout dan moet je hiervan een kopje toevoegen aan een half kopje azijn. Overigens is azijn niet beslist nodig, ook een half kopje normaal water behoort tot de mogelijkheden. Deze oplossing plaats je daarna in de trommel. Vervolgens zet je de wasmachine aan op de heetste stand. Aan het begin van de cyclus moet je de machine echter pauzeren. Wacht dan een half uurtje zodat de zoutoplossing goed kan intrekken. Vervolgens moet je de wasmachine de cyclus af laten maken zodat je kunt genieten van de resultaten die geboekt zijn door het epsomzout.

Verwijder de kalkaanslag in je wasmachine

Je wasmachine reinigen met vetluis is belangrijk, maar op dit gebied is het ook belangrijk dat je je machine schoonmaakt als het gaat om kalk. Voor dit doeleinde kun je gebruik maken van allerlei producten. Over het algemeen is je wasmachine reinigen met witte azijn altijd een goed idee als je de kalkaanslag wilt aanpakken. Dit doe je door een grote kop azijn in de wasmiddellade te plaatsen. Vervolgens zet je een heet wasprogramma aan. Het is hierbij natuurlijk cruciaal dat je geen kleding in de trommel plaatst voordat je de cyclus inschakelt. Het is immers het doel om je wasmachine schoon te maken met azijn, niet je was!

Voorkomen is beter dan genezen

Op deze pagina heb je veel manieren geleerd voor het schoonmaken van je wasmachine. Het is echter nog belangrijker om te leren hoe je kunt voorkomen dat je machine wat viezig gaat ruiken. Daarom raden we aan om de volgende maatregelen op te nemen in je routine, dat zal je veel werk schelen:

  • Wasmiddel afmeten: Gebruik alleen zoveel wasmiddel als nodig is volgens de richtlijnen op de verpakking; te veel wasmiddel zal een opeenhoping in de machine veroorzaken. Dit kan een vies geurtje opleveren, terwijl het ook voor zal zorgen dat je de wasmachine vaker moet reinigen.
  • Houd de afdichtingen schoon: Voer een hete onderhoudswas uit volgens de instructies van de wasmachinefabrikant. Controleer na elke wasbeurt bij het legen van de wasmachine of er niets in de spleten tussen de afdichtingen terecht is gekomen. Eventueel kun je dan de rubberen afdichtingen reinigen met een doekje of tandenborstel.
  • Laat de wasmiddellade open: Door deze ruimte tussen de wasbeurten door te laten luchten, voorkom je schimmelvorming.
  • Laat de deur open: Laat tussen wasbeurten de deur van de wasmachine open. Doe dit in ieder geval totdat de binnenkant en de trommel zijn opgedroogd. Dit verkleint de kans op schimmel en bacteriën die binnen in je wasmachine kunnen groeien.
  • Draai lege hete wasbeurten: Draai een keer per maand een lege hete wasbeurt om eventuele opeenhoping en geuren te verwijderen, voeg als extra voorzorgsmaatregel soda of azijn toe.
  • Denk aan kalkaanslag: Als je in een gebied met hard water woont, gebruik dan een waterontharder die aan je toevoerleiding is bevestigd of doe kalkonthardertabletten bij je wasgoed. Beide helpen de opbouw van kalkaanslag in je wasmachine te minimaliseren.
  • Houd vuil buiten: Door al het overtollige vuil van modderige kleding te borstelen voordat je het in je apparaat stopt, blijft het zo schoon mogelijk. Dit scheelt je bovendien schoonmaken!
  • Houd het filter schoon: Herhaal het filterreinigingsproces minstens eens in de zes maanden en je wasmachine zal zoveel beter functioneren. Ook voorkom je zo dure reparaties.

Zo maak je een voorlader schoon

Je voorlader wasmachine schoonmaken kun je op allerlei manieren doen. Hierboven hebben we al een paar voorbeelden genoemd. Er zijn echter nog veel meer. Hieronder lees je daar meer over.

Leeg de afvoerslang

Het water verzamelt zich en kan lange tijd in de basis van je machine blijven staan, dus het is belangrijk om de slang af en toe leeg te laten lopen. Het afvoerfilter kan ook verstopt raken, dus het is een kans om tevens vreemde voorwerpen op te ruimen. Voordat je dit doet, moet je het apparaat uit veiligheidsoverwegingen loskoppelen. Dat is wel zo veilig!

Meestal is er een klein paneel onderaan de voorkant van je machine, aan de linker- of rechterkant. Als je deze opent vind je een slangetje en een draaiknop, of gewoon een draaiknop. Leg eerst wat handdoeken neer. Als je een slang hebt, pak dan een kom en laat deze leeglopen. Een emmer is misschien nog wel beter, zo hoef je minder vaak naar de gootsteen te lopen. Als je alleen een draaiknop hebt, moet je deze heel langzaam openen en het water in een ondiepe bak laten lopen totdat het water stopt met lopen.

Reinig de wasmachinefilter

Zodra het water is gestopt doordat, kun je het filter een schoonmaakbeurt geven. Schroef het los totdat het volledig kan worden verwijderd en haal alle kleine voorwerpen weg. Controleer zowel het filter zelf als het reservoir op vreemde voorwerpen. Als het eenmaal bekeken hebt, maak je het filter schoon door het onder heet stromend water te houden en indien nodig met de tandenborstel te schrobben. Je kunt dan het filter en de slang terug plaatsen.

Ga het rubber wasmachine schoonmaken

Vervolgens ga je de deur en de pakking van je wasmachine reinigen. Afhankelijk van wat je later wilt gebruiken, kan bleekmiddel of azijn worden verdund om eventuele schimmel op de afdichting weg te schrobben – gebruik indien nodig een tandenborstel. Over het algemeen kun je bij het rubber wasmachine schoonmaken het beste kiezen voor bleek. Azijn kan namelijk dit materiaal aantasten. Gebruik dezelfde oplossing om ook de binnenkant van de deur schoon te maken en let op eventuele vuilophopingen.

Maak de lade schoon

Nadat je het rubber van je wasmachine hebt schoongemaakt, kun je doorgaan naar de volgende stap. Als je je wasmiddellade uittrekt, zie je een klein ontgrendelingslipje waarmee je de lade volledig kunt verwijderen. Doe dit echter wel voorzichtig, je wilt immers niets beschadigen. Daarom is het verstandig om hiervoor de handleiding te gebruiken, zo weet je zeker dat je de lade op de juiste manier verwijdert. Eenmaal uit de wasmachine laat je de lade weken in warm zeepsop en schrob je alle wasmiddelresten weg, waarbij je vooral op het wasverzachtercompartiment let. Vervolgens moet je de lade nog even afspoelen en afdrogen. Vervolgens kun je het weer plaatsen in de wasmachine, gebruik hiervoor opnieuw de instructies in het handleidingsboekje.

Ga nu de wasmachine reinigen

De wasmachine zelf schoonmaken is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van dit stappenplan. Maak je hiervoor gebruik van een wasmachinereiniger? Op het product staan dan meestal instructies aangegeven, maak hier gebruik van. Door deze stappen te volgen, weet je namelijk zeker dat je machine optimaal gereinigd wordt. Ga je je wasmachine reinigen met bleek? Je moet dan een kwart kopje vloeibaar chloorbeekmiddel in de wasmiddellade gieten. Dit is ook wel 60 milliliter bleek. Vervolgens zet je je wasmachine zo heet mogelijk. Dit is ook nodig bij je wasmachine reinigen met azijn, alleen moet je dan twee kopjes witte gedistilleerde azijn toevoegen aan de lade. Nogmaals: je moet bleekmiddel en azijn beslist niet mengen voor je eigen veiligheid!

De wasmachine reinigen met soda

Wil je je wasmachine nog een laatste schoonmaakbeurt geven? Je wasmachine reinigen met baking soda is dan een goed idee! Dit product wordt ook wel zuiveringszout genoemd en zorgt ervoor dat alle geuren verwijderd worden. Is er nog wat vuil achtergebleven in je machine? Ook dan is je wasmachine reinigen met soda een goede tip. Je hoeft maar een half kopje zuiveringszout rechtstreeks in de trommel te plaatsen om dit te kunnen doen. Vervolgens moet je opnieuw de wasmachine aanzetten op de heetste stand.

Kijk ook naar de buitenkant

Natuurlijk moet je niet alleen de binnenzijde van je wasmachine schoonmaken. Ook de buitenkant moet je onder handen nemen. Gelukkig is dit over het algemeen een fluitje van een cent. Eigenlijk hoef je alleen maar een microvezeldoek vochtig te maken. Vervolgens ga je met dit natte doekje over de buitenzijde van de wasmachine. Vergeet hierbij niet de bedieningselementen mee te nemen. Zo heb je zowel de binnen- als de buitenkant van je voorlader perfect schoongemaakt!

Zo maak je een bovenlader schoon

Als je niet een voorlader hebt, maar juist hebt gekozen voor een bovenlader wasmachine, is het belangrijk om te weten dat je het apparaat net iets anders moet schoonmaken. Hieronder lees je hier meer over. Weet echter dat vrijwel alle Nederlanders een voorlader hebben, het onderstaande stappenplan is daardoor meestal niet van toepassing op je wasmachine.

Volg altijd de instructies

Allereerst is het belangrijk om altijd de instructies te gebruiken bij het reinigen van je bovenlader. Dit is al helemaal het geval als je gebruik maakt van een wasmachinereiniger. Over het algemeen moet je het apparaat met een tablet reinigen in dit geval. Dit moet je waarschijnlijk gewoon in het bad gooien.

Je wasmachine reinigen met bleek of azijn

Wil je geen wasmachinereiniger gebruiken maar juist bleek of azijn? Je moet je wasmachine dan instellen op de hoogste beladingscapaciteit. Ook moet je de heetste en langste stand aanzetten. Vervolgens moet je de bovenlader tot de rand met water laten vullen. Voordat het begint te roeren, moet je echter in actie komen. Zo moet je bijvoorbeeld 60 milliliter vloeibaar chloorbleekmiddel in het water gooien als je je wasmachine wilt reinigen met bleek. Wil je je wasmachine juist reinigen met azijn? Voeg dan 2 kopjes witte gedistilleerde azijn toe aan het water. Meng deze twee producten echter beslist niet met elkaar! Nadat je bleek of azijn in de wasmachine hebt gegooid, moet je de deur sluiten. Vervolgens moet je de bovenlader circa 30 seconden roeren zodat het water kan mengen met het bleek of azijn. Vervolgens pauzeer je de timer, open je de deur en laat je het een uurtje weken.

Maak de lade schoon

Je moet dus een uurtje wachten, maar ondertussen kun je al wel andere onderdelen van je bovenlader schoonmaken. Heeft je machine een wasmiddellade? Je kunt deze verwijderen en vervolgens laten weken. Dit kun je doen in heet zeepsop. Er zullen een paar plekjes zijn die je lastig kunt bereiken, alsnog kun je deze delen schoonmaken met een tandenborstel. Zo verwijder je wasmiddel of -verzachter dat mogelijk achtergebleven is. Met de tandenborstel kun je trouwens ook rond de rand van de deur reinigen. Vooral als je tekenen van schimmel ziet, is dit belangrijk.

Reinig de buitenzijde

Daarnaast kun je tijdens het wachten ook nog de buitenkant van je wasmachine schoonmaken. Een vochtige microvezeldoek kan hiervoor gebruikt worden. Reinig hiermee niet alleen de behuizing, maar ook de bedieningselementen. Waarschijnlijk is het uurtje dan al voorbij. Sluit de deur dan zodat de wasmachine de cyclus af kan maken.

De wasmachine reinigen met baking soda

Ben je begonnen met het schoonmaken van je wasmachine omdat het apparaat erg stonk? Je kunt je wasmachine dan nog reinigen met soda. Dit helpt namelijk goed bij het ontgeuren! Je hoeft hiervoor simpelweg maar een half kopje zuiveringszout toe te voegen aan de trommel. Vervolgens voer je dezelfde stand nog een keer uit. Ook de laatste vieze plekjes kun je trouwens verwijderen met behulp van baking soda. Daarom is het altijd een goed idee om je wasmachine nogmaals te reinigen met zuiveringszout.

Veeg de binnenkant schoon

Nadat je wasmachine klaar is met het wassen, doe je er goed aan om je vochtige microvezeldoek er weer bij te pakken. Hiermee kun je namelijk de binnenzijde van je machine schoonvegen. Door dit te doen, is je wasmachine daadwerkelijk brandschoon. Ruik je toch nog achtergebleven bleek- of schoonmaakmiddel? Zet dan nog eens een wasprogramma aan!

Hoe kun je stinkende was voorkomen?

Niemand zit op stinkende was te wachten en daardoor wil iedereen dit graag voorkomen. Hieronder geven we een paar tips die je hiervoor kunt gebruiken.

  1. Laat je natte kleding niet in de trommel zitten, ook niet na een droogprogramma, want de kleding kan nog vochtig zijn. Haal het dus direct uit de wasmachine en hang het op om te drogen of plaats het in de droger.
  2. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel op basis van hoe vuil je kleding is en hoe hard je water is. Het gebruik van te veel wasmiddel kan de stank zelfs erger maken, omdat het water het niet effectief kan wegspoelen, waardoor er zeepresten op de kleding en in de machine achterblijven. Je zult je wasmachine dan opnieuw moeten reinigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  3. Laat de deur en de lade op een kier staan ​​tussen de wasbeurten door. Zo zorg je ervoor dat je wasmachine niet gaat stinken, terwijl je op deze manier ook schimmel en meeldauw in de machine voorkomt.
  4. Gebruik je onderhoudsreinigingsprogramma zo vaak als de fabrikant aanbeveelt. Heb je die niet en wil je de machine snel doorspoelen, dan kun je gewoon een leeg programma draaien op de heetste stand om eventueel achtergebleven wasmiddel weg te spoelen. Dit is een goede manier om de wasmachine zo nu en dan even te reinigen zonder al te veel werk te hoeven verrichten.