Hoe werkt een AirFryer

Wil je graag weten hoe een AirFryer werkt? In dit artikel leggen we uit wat een AirFryer is, hoe het werkt, wat de voordelen ervan zijn ten opzichte van een traditionele friteuse, welke modellen als beste zijn getest en waar je de goedkoopste AirFryer kunt kopen.

Wat is een AirFryer?

De AirFryer is een friteuse die, in tegenstelling tot de traditionele friteuse, op hetelucht werkt. De traditionele moet voorzien worden van frituurvet. Dit is bij de AirFryer dus niet het geval. Sommige modellen moeten wel voorzien worden van een klein lepeltje olie. Maar, dit hoeft geen frituurolie te zijn. Je kan namelijk gezondere plantaardige olie gebruiken. Met de AirFryer kun je lekkere knapperige frietjes en snacks maken op een gezondere manier dan met een traditionele friteuse. Tevens kun je het ook gebruiken voor bakken, braden en grillen. Er zijn namelijk modellen die specifieke programma’s hebben die dit mogelijk maken. Ook accessoires maken dit mogelijk. Zo kun je met de AirFryer een divers scala aan gerechten maken, van snacks tot aan bijvoorbeeld kippenpoten.

Hoe werkt de AirFryer?

De AirFryer verwarmt lucht tot ongeveer 200 graden. Deze hete lucht wordt gecirculeerd door de pan waarin het gerecht zit. Deze luchtcirculatie is constant, op deze manier wordt het gerecht gelijkmatig en geheel rondom gegaard. Zodoende worden je frietjes of snacks aan alle kanten even knapperig en even gaar. Afhankelijk van het type gerecht dat je wilt bereiden stel je een temperatuur en baktijd in. Sommige modellen bieden de keuze om specifieke bakprogramma’s te kiezen, zoals voor het bereiden van kip. De keuze in bakprogramma’s is per merk en per type AirFryer verschillend.

Wat zijn de voordelen van een AirFryer?

Gefrituurde frietjes en snacks vindt bijna iedereen op z’n tijd hartstikke lekker. Maar, met de traditionele frituurpan is het een ongezonde keuze. Dit kan mensen er van weerhouden om dit te eten, vooral in de huidige tijd waarin we leven waarin gezondheid een belangrijk onderwerp is. Maar, het allerbelangrijkste voordeel van de AirFryer is, dat je geen frituurolie of -vet nodig hebt voor het bereiden van gerechten. Je frietjes en snacks zijn dus een stuk minder vet dan wanneer ze uit de traditionele frituurpan komen. Snacken uit de frituurpan is dus gezonder. Natuurlijk nog steeds geen absolute gezonde keuze, maar wel gezonder dan wanneer het bereid wordt met frituurolie of -vet. En wat ook wel lekker is, dat je geen last hebt van die frituurlucht in je huis, want de AirFryer werkt op hete lucht.

Daarnaast hoef je de AirFryer natuurlijk niet eens te gebruiken voor frietjes of snacks. Want je kunt er ook groenten of aardappelen in garen. Daarmee maak je je keuze nóg gezonder. Ook qua veiligheid zit je met de AirFryer goed. Waar er met de traditonele frituurpan nog wel eens frituurspetters uit willen springen, heb je hier bij de AirFryer geen last van. Tot slot hebben we nog het puntje onderhoud. Omdat het apparaat op lucht werkt, is het schoonmaken beperkt tot het minimum. Dit in tegenstelling tot wanneer je gerechten met frituurvet bereid, dan heb je een zwaardere klus aan de schoonmaak.

Opsomming voordelen:

  • Het frituren is gezonder vanwege het gebruik van hete lucht.
  • Naast frituren is het apparaat ook geschikt voor bakken, braden en grillen.
  • Geen last van een vieze frituurlucht in je huis.
  • Gemakkelijker schoon te maken door het gebruik van hete lucht.
  • Veilig in gebruik, omdat er geen frituurspetters uit kunnen vliegen.
  • Je kunt op de gezonde tour, doordat je er ook groenten en aardappelen in kunt bereiden.

Best geteste modellen

Wil je een goed model in huis halen? Bekijk dan deze test van de Consumentenbond. Hierin hebben ze 38 verschillende modellen getest en voor jou de beste op een rij gezet.

AirFryer kopen?

Wil je een AirFryer kopen, maar wil je kijken waar je dit het goedkoopst kunt doen? Bekijk dan deze pagina.

Lees ook eens onze AirFryer schoonmaken blog.