Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Oven schoonmaken

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

De oven zal ongetwijfeld één van de meest gebruikte apparaten in je keuken zijn. We gebruiken de oven bij ieder eetmoment, of het nu het ontbijt, de lunch of het diner is. Lekkere ovenschotels, afbakbroodjes, lasagne, pizza, taart, noem het maar op! Maar, al dat gebak levert ook een bult viezigheid op. Wil je je oven in goede conditie houden, dan zul je je oven regelmatig moeten schoonmaken. Wij bieden je een aantal tips die jou helpen bij je periodieke schoonmaak.

 

Wat heb je nodig om je oven schoon te maken?

  • Stofzuiger met opzetstukje of kruimeldief.
  • Ovenbestendige bak.
  • Heet water.
  • Schoonmaakazijn.
  • Afwasmiddel.
  • Keuken papier/doekje.
  • Groene zeep.
  • Baking soda.
  • Schuurspons.
  • Grote bak waar het rooster in kan.

1.     Verwijder alle bakplaten, bakroosters en
kruimels.

 

De eerste stap is het verwijderen van alle bakplaten en bakroosters, zodat je alle ruimte hebt om schoon te maken. Zuig alle kruimels/restjes uit de oven met behulp van een stofzuiger met opzetstukje of met een kruimeldief. Vergeet vooral de
rubberen randjes langs de deur niet, hier zitten meestal nog veel restjes en kruimels.

2.     Verwijder aangekoekte etensresten

 

Sommige etensresten zijn aangekoekt en kun je dus niet verwijderen met een stofzuiger of kruimeldief. Deze etensresten zul je dus eerst moeten losweken. Voorverwarm je oven op ongeveer 200 graden. Zet de oven vervolgens uit en plaats een ovenbestendige bak heet water met een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe vervolgens de ovendeur dicht. Laat dit een nachtje staan en daarna zul je merken dat de aangekoekte etensresten behoorlijk losgeweekt zijn. Je kunt het nu eenvoudig verwijderen met keukenpapier.

3.     Verwijder het vet uit je oven

 

Na het verwijderen van de etensresten kunnen er vetvlekken overblijven in je oven. Om dit schoon
te maken voorverwarm je je oven weer op 200 graden. Zodra de oven op temperatuur is, zet je het uit. Maak een stuk groene zeep nat en wrijf hiermee over de vette gedeeltes in je oven. Tot slot plaats je een ovenbestendige bak heet water, dit keer zonder schoonmaakazijn, in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat de bak een uur staan. Ga met een doekje of keukenpapier over het vet en
het zal gemakkelijk te verwijderen zijn.

4.     Maak de bakroosters en -platen schoon

 

We hebben eerder de bakroosters en -platen verwijderd uit de oven. Maar, uiteraard kunnen die ook onder de viezigheid zitten. Dus, de volgende stap in het schoonmaken van je oven is het verwijderen van de viezigheid van de roosters en platen. De bakplaat is vaak niet helemaal plat, maar de uiteinden lopen op. Dus, je kunt de bakplaat vullen met een klein laagje water. Doe een klein scheutje afwasmiddel of schoonmaakazijn in de bakplaat. Doe dit vervolgens een kleine 10 minuten in de oven. Je zult zien dat alle resten zijn losgeweekt. Poets de plaat met een doekje of wat keukenpapier om de resten te verwijderen. Spoel de plaat vervolgens nog af met koud water.

 

Het rooster plaats je in een grote bak of emmer. Poets het rooster goed in met schoonmaakazijn. Gooi vervolgens rijkelijk baking soda over het rooster. Plaats het rooster in het warme water en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten liggen. Gebruik vervolgens een schuursponsje om het vuil van het rooster te verwijderen. Spoel het rooster af met koud water en je rooster is weer schoon.

5.     Het schoonmaken van de buitenkant

 

Nu is het tijd om de buitenkant van je oven schoon te maken. Maak een sopje met afwasmiddel en heet water. Poets de buitenkant van je oven goed tot alle vettig- en vuiligheid verdwenen is. Naderhand kun je nog wat allesreiniger op de oven sproeien en het afnemen met een droge doek.

Liever kijken hoe het moet?

 

Bekijk dan het onderstaande filmpje van Marja Middeldorp.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Oven schoonmaken met een reiniger

Je kunt je oven snel en eenvoudig schoonmaken met een reiniger. Met een reiniger zorg je dat aangekoekte voedsel- en vetresten verwijderd worden. Het is een zeer effectief middel dat goed reinigt en je apparaat niet aantast. Het schoonmaken van je oven met een reiniger kan met één van de onderstaande reinigers.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]