Hoe richt ik mijn woonkamer in?

Tjonge, wat een vraag weer. Nou, we zouden zeggen: gewoon doen! Maar nee, natuurlijk, het antwoord is niet zo simpel. Laten we daarom eens kijken naar de vele mogelijkheden.

Oké, stel nou, hè? Stel, je zou echt helemaal opnieuw beginnen. Je hebt een volledig kale ruimte waarbij je volledig je fantasie kunt gebruiken om te bepalen hoe die er straks uit komt te zien. Misschien is dit bij jou ook wel het geval of heb je al een interieur dat nog even flink aangepakt moet worden.

Hoe het ook zij, zodra je de vrijheid hebt om alles opnieuw te doen, moet je niet overhaast beginnen. Neem rustig de tijd om eerst een plan te maken. Sterker nog, stel eerst een moodboard samen!

Moodboard

Is dat nou nodig? Zodra je de boel een beetje in je hoofd hebt zitten kun je toch wel gewoon los?

Nee. Het verstandigste is om eerst een document op te stellen waarin je weergeeft wat de uitstraling van je project gaat worden. Baseer je hierbij op kleuren en structuren. Hoe gaan je behang, vloeren en plafonds eruit zien? Of ja, we zeggen nou wel behang, maar misschien gaat wel gewoon de verfroller flink zijn werk doen.

Dan zijn er natuurlijk nog gordijnen, die volledig egaal of juist deels transparant zijn. En wat voor lampen ga je ophangen? Heb je daar nog wat van liggen of moeten die ook helemaal nieuw – of juist tweedehands – worden aangeschaft? Denk ook na over dingen zoals de vloer. Wil je bijvoorbeeld laminaat of juist egaliseren?

Verwerk dit allemaal in een overzichtelijk plan om je voor de rest van je project op te kunnen baseren.

Budgetteren

Veel mensen vinden dit te confronterend maar we moeten het even over geld hebben. Want in welke fase je je nu ook maar bevindt, je wilt wel zeker weten dat je de huidige en volgende stappen allemaal naar wens kunt uitvoeren. Ga daarom goed na hoeveel geld je beschikbaar hebt, welke aanschaffen het belangrijkste zijn en welke juist niet. Misschien schrap je die van je lijstje of bewaar je ze voor later. Maar voordat je echt aan de slag gaat, is het belangrijk dat je je niet in de knoop klust. Of koopt.

Verwezenlijking

Wat een mooi woord is dat toch; het geeft je ‘t gevoel dat er ook echt iets gebeurt! En dat is ook zo. Het is namelijk tijd om de meubels uit te zoeken die helemaal passen bij de opstelling van je moodboard. Misschien heb je dat al gedaan; de een kiest namelijk de kleuren bij de meubels uit, terwijl dat proces omkeren ook heel goed mogelijk is. Dat hangt puur af van welke ideeën je als eerste had.

Blijf altijd bij de uitstraling die je voor ogen had. Want wil je een klassieke of juist moderne uitstraling nastreven? Dat is namelijk heel erg van invloed op het eindresultaat. Wanneer je het niet helemaal zeker weet of het gevoel hebt dat je de sfeer toch eens wilt veranderen, zijn meubels van het merk Tenzo van harte aan te bevelen. Ze grijpen namelijk terug naar de sfeer van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw maar zitten qua kleurstellingen dan wel weer in een heel modern jasje!