Alles over het reinigen van je tapijt

Een tapijt kan je woonkamer een prachtige look geven. Dit is echter niet het geval als je het vloerkleed niet goed schoonmaakt of dit niet vaak genoeg doet. Helaas is het schoonhouden van je tapijt geen fluitje van een cent, vooral in kamers waar veel verkeer plaatsvindt. Bacteriën en vuil kan zich hier eenvoudig verzamelen, met name als je met schoenen aan in huis loopt. Daarnaast brengen huisdieren ook veel viezigheid mee naar binnen. Vervolgens komt dit vast te zitten in de vezels van het tapijt. Je tapijt reinigen kun je gelukkig op veel verschillende manieren doen. In dit artikel leggen we uit hoe je de schoonmaakbeurt zelf kunt uitvoeren, terwijl we je ook informatie geven over je tapijt laten reinigen door een specialist.

Hoe reinig je je tapijt?

Je wol tapijt reinigen en desinfecteren kun je doen op meerdere manieren. De onderstaande hulpmiddelen zullen echter altijd van pas komen:

  • Een bot mes. Hiermee kun je verharde vlekken wegschrapen.
  • Papieren handdoekjes. Hiermee kun je gemorste vloeistoffen verwijderen.
  • Een spatel. Hiermee kun je vuil uit het tapijt halen.

Ook zul je diverse oplossingen moeten gebruiken voor het verwijderen van de vlekken uit je tapijt. Je tapijt reinigen met wasverzachter en -middel is bijvoorbeeld mogelijk, maar je kunt hiervoor ook azijn en ammoniak gebruiken. Andere goede schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van je vloerkleed zijn tapijtshampoo, aceton, alcohol en verfoplosser. Een tapijt reinigen met stoomreiniger is bovendien een optie, je kunt hierbij gebruik maken van een oplosmiddel van de stomerij.

Hoe reinig je je tapijt met een stoomreiniger?

We zeiden net al dat je je tapijt kunt reinigen met een stoomreiniger. Dit is zelfs een hele goede optie om je vloerkleed schoon te krijgen. Dit komt doordat de meeste micro-organismen de hete stoom niet overleven. Voordat je de stoomreiniger erbij pakt, moet je echter het tapijt eerst grondig stofzuigen. Als je dit niet doet, hoopt het vuil zich op in het vloerkleed. Zo worden vlekken gecreëerd die je niet kunt verwijderen.

Nadat je het tapijt met een stofzuiger wat schoner hebt gemaakt, kun je een stoomreiniger gebruiken. Het is echter goed om te weten dat je hiervoor meerdere stoomreinigers kunt gebruiken. Het traditionele apparaat is een optie, net als een stoommop. Over het algemeen is zo’n mop goedkoper, maar het heeft tegelijkertijd ook minder stoomkracht en hulpstukken. Je moet een tapijtglijder-opzetstuk gebruiken als je je tapijt wilt reinigen met een stoommop. Gelukkig wordt dit vaak standaard meegeleverd.

Een traditionele stoomreiniger komt ook met de benodigde onderdelen en heeft een grote watertank zodat je grote oppervlakten kunt stomen. Ook kun je dit apparaat gebruiken om bijvoorbeeld meubels te reinigen. Je Perzisch tapijt laten reinigen met een stoomreiniger door een professional kan ook. Weet echter dat hier een fors prijskaartje aan hangt, een tapijt tot 50 vierkante meter laten reinigen zal circa 150 euro kosten.

Wil je zelf geen stoomreiniger kopen maar wil je ook niet een expert inhuren voor dit klusje? Je tapijt reinigen met stoomreiniger kan dan alsnog. Bij veel bouwmarkten kun je namelijk zo’n apparaat huren, net als een professionele tapijtreiniger. Deze machines leveren goede resultaten tegen een lagere prijs dan het inhuren van een professional. Ook zijn deze apparaten sowieso beter dan de stoomreinigers voor particulieren.

Tapijt reinigen wat kost dat?

Wil je het liefst je tapijt laten reinigen zodat je zeker weet dat dit goed gedaan wordt? Je zult dan natuurlijk benieuwd zijn naar de kosten die hieraan verbonden zitten. Alhoewel het lastig is om te bepalen wat je tapijt laten reinigen kosten precies zullen zijn, is het goed om te weten dat hier meestal een prijskaartje van minstens 150 euro aan hangt. Met 750 euro zal het echter wel ophouden, dit is alleen de prijs als je vloerkleed zeer groot is.

Over het algemeen hanteren professionele tapijtreinigers een tarief per vierkante meter. Dit bedrag varieert echter flink. Sommige professionals vragen per vierkante meter namelijk 5 euro, terwijl andere experts per vierkante meter 25 euro willen ontvangen voor het reinigen van je vloerkleed. Welk tarief gevraagd wordt, hangt ook zeker af van je tapijt. Hoe viezer je vloer is, hoe hoger de kosten over het algemeen zullen zijn. Als vlekpreventieve behandelingen aangebracht moeten worden, stijgt de prijs ook. Ditzelfde geldt voor het elimineren van vieze geurtjes.

Hoe kun je veelvoorkomende vlekken uit je tapijt halen?

Bij je tapijt laten reinigen kan de professional allerlei manieren gebruiken om je vloerkleed schoon te krijgen. Dit kun je echter zelf ook doen als je je vloer wilt reinigen. Sterker nog, dit is vaak zelfs nodig. Welke methode je moet toepassen, hangt namelijk af van de vlekken die je uit je tapijt wilt halen. Hieronder benoemen we alle veelvoorkomende vlekken in kleden en hoe ze verwijderd kunnen worden.

Dierenpoep

Voordat je daadwerkelijk het tapijt gaat schoonmaken, moet je eerst zoveel mogelijk poep verwijderen. Wat overblijft, kun je vervolgens verwijderen van een spatel. Ook moet je het plekje doordrenken met bijvoorbeeld een vlekkenverwijder. Een soortgelijk reinigingsproduct kan ook gebruikt worden. Je tapijt reinigen met wasverzachter is in dit geval daarom mogelijk. Dep het gebied daarna met een schone, natte spons gedrenkt in een combinatie van wasmiddel en koud water.

Dierenurine

Heeft je hond of kat op je vloerkleed geplast? Je moet dan eerst het gebied drogen. Vervolgens moet je azijn mengen met water en dit goedje op het plekje sproeien. Urinezuur wordt hierdoor geneutraliseerd. Voeg een theelepel helder, mild bleekmiddel toe aan vier kopjes water en breng het vervolgens aan op de vlek. Spoel af met water en dep het gebied droog met een schone doek. Herhaal dit vervolgens totdat je van de vlek af bent.

Verf

Als je het plafond of de muren aan het verven bent, kan helaas soms een drupje op je tapijt eindigen. Als deze vlek nog nat is en ontstaan is door latexverf of verf op waterbasis kun je deze verwijderen met een vochtige doek. Dep hiermee het plekje totdat het drupje verf verdwenen is. Is de verf al opgedroogd? Maak dan gebruik van een tapijtreiniger.

Drinken

Als je frisdrank, wijn of sap op je tapijt hebt gemorst, moet je snel reageren. Dep eerst het plekje droog met keukenpapier. Vervolgens moet je een oplossing maken met vier kopjes water, een eetlepel afwasmiddel en een kwart kopje witte azijn. Doe dit goedje op een spons en maak hiermee het aangetaste gebied schoon. Week het getroffen gebied vijf tot tien minuten in het mengsel. Dep opnieuw (vermijd wrijven) met een schone katoenen doek en herhaal dit totdat de vlek verwijderd is.

Olie of vet

Bij olie of vet in je tapijt is het soms al genoeg om wat afwasmiddel op een doekje te doen en hiermee de plek te deppen. Werkt dit echter niet dan kun je chemisch reinigingsmiddel aanbrengen op het gebied met een katoenen doek. Dep en spoel het getroffen gebied af. Je tapijt reinigen met baking soda is in dit geval ook een goed idee. Hiervoor moet je de vlek besprenkelen met zuiveringszout. Gebruik vervolgens de stofzuiger om alle restjes weg te krijgen.

Modder

Helaas brengt iedereen soms wel eens modder het huis in. Als je een vloerkleed hebt, is dit echter niet handig. Als dit toch gebeurt, moet je de modder eerst laten drogen. Hierdoor wordt het namelijk eenvoudiger om de vlekken uit je vloerkleed te halen. Stofzuig het gebied voorzichtig om los vuil te verwijderen. Week vervolgens een schone doek in een mengsel van een kopje lauw water en een theelepel afwasmiddel. Breng dit vervolgens aan op de modder door te deppen. Dit proces moet je herhalen totdat alle vlekken verwijderd zijn. Tussendoor is het vaak nodig om van doek te veranderen doordat ze vaak vies worden.

10 tips voor het reinigen van je tapijt

Voor je vloerkleed schoonmaken kun je gebruik maken van de volgende tips.

Tip 1: Je tapijt reinigen met baking soda en azijn

Je kunt je hoogpolig tapijt reinigen met baking soda en azijn. Sodawater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verwijderen van bier- en wijnvlekken uit je vloerkleed. Hierbij is het wel belangrijk dat je het goedje op de juiste wijze toepast. Hiervoor moet je eerst sodawater op een schone doek gieten. Dep hiermee de vlek. Als het plekje hierdoor niet helemaal weggaat, moet je een één-op-één verhouding van witte azijn en water mengen. Giet dit in een spuitfles en spuit de oplossing op de vlek. Laat het goedje daarna 10 tot 15 minuten intrekken. Druk vervolgens een schone, droge spons op het verzadigde gebied om ook de reinigingsoplossing en de verdunde vlek op te nemen. Het is slim om de plek vervolgens nog af te spoelen met warm water. Borstel hierbij de tapijtstrengen in hun natuurlijke richting. Droog het tapijt vervolgens met papieren handdoekjes, wat toch al snel een dag duurt meestal.

Tip 2: Je tapijt reinigen met afwasmiddel

Vettige vlekken zijn enkele van de moeilijkste om van vloerbedekking te verwijderen. Toch kun je deze vlekjes uit je tapijt halen. Hiervoor hoef je alleen maar een paar druppels afwasmiddel in een kopje warm water te doen. Laat de zeep vervolgens oplossen door de oplossing voorzichtig te mengen. Giet het mengsel daarna in een spuitfles, spuit hiermee de vetvlek in en laat deze even weken. Met keukenpapier of een doekje kun je het gebied dan deppen. Het zou kunnen dat je deze methode meerdere keren moet herhalen.

Tip 3: Je tapijt reinigen met sneeuw

Helaas sneeuwt het niet zo vaak meer in Nederland. Als dit toch een keer het geval is, moet je je vloerkleed zo snel mogelijk buiten neerleggen. Je tapijt reinigen met sneeuw is namelijk goed mogelijk. Hierbij is het belangrijk dat je het kleed met de goede kant op de sneeuw legt. Vervolgens moet je er zachtjes op kloppen. Het vloerkleed moet daarna goed drogen. De sneeuw zorgt ervoor dat het vuil eenvoudig verwijderd wordt, terwijl de kleuren ook nog eens veel mooier wordt. Je tapijt reinigen met sneeuw kun je echter alleen doen als het poederachtig en droog sneeuw is. Het mag dus geen natte sneeuw zijn. Wist je dat we dit trucje van beren geleerd hebben? Zij rollen in de sneeuw zodat hun vacht weer schoon wordt en mooi gaat glanzen!

Tip 4: Je tapijt reinigen met scheerschuim

Je wol tapijt reinigen kun je daarnaast doen met scheerschuim. Dit is zelfs een van de beste hulpmiddelen voor het verwijderen van algemene vlekken! Breng het scheerschuim rechtstreeks op de vlek aan en laat het ongeveer 30 minuten zitten. Zodra het schuim uitgehard is, moet je het deppen met een droge doek. Werk af door het gebied te besproeien met een 50/50 mix van witte azijn en water en veeg de oplossing vervolgens weg met een andere doek.

Tip 5: Maak dierenpoep en -urine organisch schoon

Vooral jonge huisdieren hebben nog wel eens last van ongelukjes waardoor hun poep en/of urine op je vloerkleed terecht komt. In dit geval kun je het beste gebruik maken van organische reinigingsmiddelen, bijtende chemicaliën zijn in dit geval dus geen aanraders. Je hoeft de reiniger alleen maar direct op de vlek te spuiten. Waarschijnlijk moet je dan nog wel wat schrobben zodat de vlekken daadwerkelijk verwijderd worden, net als de vieze geurtjes. Vervolgens moet je het reinigingsproduct afgeven met keukenpapier of een doekje. Je kunt deze middeltjes overigens ook voor andere vlekken in je tapijt gebruiken.

Tip 6: Je tapijt reinigen met waterstofperoxide

Weinig tapijtvlekken zijn zo opvallend of lelijk als bloed. Toch kan het gebeuren dat je je snijdt aan een papiertje bijvoorbeeld waardoor druppeltjes bloed op je vloerkleed terecht komen. Dit betekent echter niet dat je het kleed direct weg kunt gooien. Waterstofperoxide zal er namelijk voor zorgen dat je bloed zo uit je tapijt komt! Maak echter eerst het opgedroogde bloed los met water gemengd met een mild reinigingsmiddel. Gebruik vervolgens een mesje om zoveel mogelijk bloed van de vezels te schrapen. Het achtergebleven bloed kun je vervolgens verwijderen door waterstofperoxide rechtstreeks op de vlek aan te brengen. De oplossing begint onmiddellijk te schuimen en bruisen wanneer het in contact komt met het bloed, dus wees niet verrast. Wacht een paar minuten en dep dan het waterstofperoxide en het resterende bloed op met keukenpapier of een doekje.

Tip 7: Kauwgom verwijderen met ijsblokjes

Waarschijnlijk is het je al eens gebeurd dat je op straat in kauwgom stapt zonder dat je het doorhebt. Je stapt vervolgens je huis binnen, waardoor de kauwgom ineens in je tapijt blijft hangen. Hoe moet je deze viezigheid dan verwijderen? De vriezer zul je nodig hebben! Haal een aantal ijsblokjes uit de vriezer en druk ze vervolgens minstens een halve minuut tegen de kauwgom aan. Als de kauwgom eenmaal vastgevroren is, gebruik dan een lepel om de klodder op te tillen en gebruik vervolgens een schaar of een scherp mes om de tapijtstrengen zo dicht mogelijk bij de kauwgom door te knippen. De plek zal niet te zijn als je maar een klein beetje van het kleed afknipt.

Tip 8: Snoep verwijderen met een kam

Als je kinderen hebt, is het onmogelijk om te voorkomen dat er ooit snoepjes in je tapijt eindigen. Als dit eenmaal gebeurd is, is het slim om eerst een kam te gebruiken. Hiermee kun je de snoepjes mogelijk uit je vloerkleed schrapen. Week het gebied vervolgens met een spons gedrenkt in water gemengd met milde zeep. Dit is nodig omdat je alle suiker uit je kleed moet halen. Die plek op het tapijt zal anders namelijk gemakkelijker vuil aantrekken dan de omgeving. Dat wil je uiteraard voorkomen! Nadat je het snoepje uit je kleed hebt gehaald, moet je deze plek nog even afdrogen met keukenpapier of een katoenen doekje.

Tip 9: Kaarswas verwijderen met een strijkijzer

Heb je regelmatig kaarsen aan in huis? Het zou dan kunnen gebeuren dat was op je vloerkleed druipt. Het zal dan snel uitharden en daardoor vast komen te zitten in je tapijtvezels. Je kunt deze vlekjes echter alsnog verwijderen door de was te verwarmen tot een halfvloeibare toestand. Dit doe je door een witte doek over een warm strijkijzer te leggen. Het apparaat moet je hierbij op de stand ‘geen stoom’ zetten. Vervolgens plaats je het strijkijzer op de kaarswas totdat deze gaat smelten. De verzachte was kun je vervolgens uit je tapijt halen met een kam of een mesje.

Tip 10: Je tapijt reinigen met een stoomreiniger

Wil je je tapijt echt even een goede schoonmaakbeurt geven zodat je kleed er weer als nieuw uitziet? Reinig je vloerkleed dan grondig met behulp van een stoomreiniger. Bij stoomreiniging wordt een reinigingsoplossing onder druk diep in het tapijt gespoten via waterstraalsproeiers. De machine zuigt ook de reinigingsoplossing samen met het vuil en puin uit het tapijt op. Het hete water en de stoom dringen de tapijtvezels helemaal door tot aan de achterkant om ingebed vuil, stof of vettige afzettingen los te maken. Je vloerkleed zal hierdoor schoner worden dan het ooit is geweest. Als je met vier personen in een huis woont, is het normaal gesproken nodig om je tapijt om het half jaar grondig te reinigen met een stoomreiniger.