Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe krijg je een laminaatvloer mooi schoon?

Heb je een prachtige laminaatvloer in je woning liggen? Dan is het je er waarschijnlijk veel aan gelegen om deze mooi te houden. Dat betekent dus regelmatig je vloer schoonmaken. Maar hoe doe je dat nou het beste? Het mooie van laminaat is dat het niet moeilijk is om schoon te maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten vloer. Wel is het belangrijk dat je het op de goede manier doet, om beschadigingen te voorkomen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je je laminaatvloer op de goede manier reinigt.

Verwijder stof en vuil met de stofzuiger

Een schoonmaakbeurt kun je het beste beginnen met de stofzuiger in de hand. Een groot voordeel van laminaat is dat vuil en stof zich niet kan vasthechten aan de vloer. Eén keer in de week stofzuigen is dus ruim voldoende om al het vuil te verwijderen. Pas wel op dat je de juiste stofzuiger gebruikt. Hierbij is met name de opzetborstel belangrijk. Gebruik er bij voorkeur eentje die is bedoeld voor het stofzuigen van laminaat. Doe je dit niet, dan kan dat beschadigingen veroorzaken.

Maak je vloer nog schoner met een dweil

Als je klaar bent met stofzuigen ben je er nog niet. Om je laminaat echt blinkend schoon te maken is het nodig om hem eens in de zoveel tijd te dweilen. Je kunt dit het beste doen met een platte dweil en met een combinatie van water en schoonmaakazijn (vermijd allesreiniger). Het is belangrijk dat je de dweil niet te nat maakt. Zo voorkom je dat er water in de planken trekt en deze kromtrekken. Ook blijven er dan geen strepen achter.

Doffe vloer? Gebruik ammoniak

Soms kan het voorkomen dat je laminaatvloer heel erg dof is geworden. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een bepaald verkeerd schoonmaakmiddel. Je kunt dit verhelpen door je vloer schoon te maken met ammoniak. Op die manier verdwijnt de dofheid als sneeuw voor de zon.

Zo voorkom je een beschadigde vloer

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het ook belangrijk om te weten hoe je voorkomt dat je je vloer vaak moet schoonmaken. Een aantal tips:

  • Gebruik nooit allesreiniger of groene zeep om je laminaat schoon te maken. Deze zorgen ervoor dat je vloer dof wordt.
  • Wees voorzichtig met het gebruiken van een stoomreiniger. Met dit apparaat kun je in principe je vloer wel schoonmaken, maar de kans bestaat dat de stoomreiniger je vloer aan de onderkant vochtig maakt. Hierdoor kan hij gaan opbollen.
  • Zorg er daarom ook voor dat de luchtvochtigheid in je woning niet te hoog is. De meeste laminaatvloeren zijn namelijk niet waterbestendig.
  • Pas op dat je geen modder of zand je woning in brengt. Dit maakt je vloer vies en bovendien kunnen zandkorrels krassen veroorzaken.
  • Tot slot: gebruik viltjes onder de poten van al je meubels. Als je deze verschuift maak je daarmee namelijk geen krassen.