Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat is een percolator?

Het lekkerste bakje koffie zet je natuurlijk helemaal zelf. Maar hoe precies? Misschien toch maar je Nespresso de deur uit gooien en teruggaan naar de basis?

Dat moet je uiteraard helemaal zelf weten. Het is wel een ding van tegenwoordig, nietwaar? Kijk nou naar vinyl. Luister ernaar, beter gezegd. Terwijl we vandaag de dag verwend worden met diensten als iTunes en Spotify, zijn er toch hele volksstammen die weer teruggrijpen naar de langspeelplaat. Want die vliegt weer veelvuldig als een warm, plat en rond broodje over de toonbank! Waarom zou dat met ‘ouderwetse’ manieren van koffie zetten dan niet anders zijn?

Want welbeschouwd gaat het om iets soortgelijks; een plaat uit een hoes halen – en dan de binnenhoes – om die vervolgens op de speler te zetten, die te activeren en de naald naar het vinyl brengen, is een heel proces. Niet heel moeilijk maar gemakkelijker dan op een knopje drukken om muziek ten gehore te brengen. En bij percoleren – jazeker, da’s een werkwoord – komt zo’n zelfde stappenplan kijken.

De percolator

Tegenwoordig weer helemaal hip, zo’n apparaat! De percolator – of mokkapot – die je tegenwoordig het meeste op de markt ziet is de Moka Express, die in 1933 door de Italiaan Alfonso Bialetti werd ontworpen. Daar moet bij gezegd worden dat het proces dat percoleren heet al vele, vele malen ouder is.

Het onderste gedeelte van dit apparaat is het waterreservoir. Daarboven zit een filter, op zijn plek gehouden door een rubberen ring, waar gemalen bonen in worden gedeponeerd. Het kokende water wordt hier doorheen geperst en komt in een bovenliggende opvangbak terecht, waar ook een handvat en tuit aan zitten. En uiteraard een deksel! Hoor je de typerende pruttel geluiden? Dan is het hoog tijd om je fornuis uit te schakelen en van je koffie te gaan genieten.

Waarom een percolator?

Tja, het is toch fijn om het hele maakproces van je koffie volledig onder controle te hebben? Van het malen van de bonen tot het schenken van de drank toe! Ook de smaak kun je beïnvloeden; die wordt minder bitter zodra je het waterreservoir met kokend water vult. Dan wordt de koffie in het filter minder snel heet. Dit zorgt namelijk voor de bitterheid van de smaak.

En hé, het grote voordeel; je hebt er geen elektriciteit voor nodig! Je kunt je koffie nu dus zelfs op een gasbrander bereiden.

Hoe je je hete cafeïne ook drinkt; geniet ervan!