Wat eten vogels graag?

Vergis je niet; onze gevederde vriendjes zijn net zo kieskeurig als mensen! In de winter is het een kwestie van pakken wat je pakken kunt, maar preferenties blijven bestaan.

Wist je trouwens dat je aan de vogels in je tuin kunt zien wat ze graag eten en gemakkelijk door hun keel krijgen, zonder dat je precies hun soort hoeft weten te identificeren? Dat wordt namelijk direct duidelijk aan de vorm van hun snavel! Die van de merel is bijvoorbeeld lang en spits en kan daarmee eenvoudig wormen uit de grond halen. Insecten in de bast van een boom zijn niet veilig voor de dunne snavel van de toepasselijk genaamde boomklever. Daarentegen wordt het kraken van zaden en pitten met de kegelvormige snuit van de vink een koud kunstje.

Maar welke voederplaatsen zijn er in jouw tuin allemaal mogelijk? En wie komen daar op af en wat hopen ze allemaal aan te mogen treffen? Want zolang je de vogels die jou komen bezoeken de winter door wilt hebben, mag je ze wel op hun wenken bedienen. Lees hier hoe je dat moet doen!

Beschutte plek op de grond (sneeuwvrij)

Hier is het een drukte van jewelste, aangezien zowel de merel als de zanglijster, koperwiek, kramsvogel én spreeuw vechten om de beste plaats aan de eettafel. Afhankelijk van het oppervlak van deze plek, natuurlijk. Hier genieten ze van krenten en rozijnen, stukken fruit en hun klokhuizen en losse schillen, broodkruimels en een voedertafelmix.

Voedertafel of -huisje

Dat zijn de plekken waar de meeste mezen hun maal nuttigen. Laat het diner in je vogelhuis of op de tafel bestaan uit vetbollen, ongezouten pinda’s, stukken kokosnoot, zonnepitten en/of voedertafelmix. En zorg dat katten er niet bij kunnen!

Zeer beschutte plek (sneeuwvrij)

Vogels laten zich niet gemakkelijk aanhalen en willen zich dan ook liever niet vertonen wanneer dat niet nodig is. Daarom eten de winterkoning, heggenmus en het roodborstje graag hun meelwormen, havermout, broodkruimels en voedertafelmix – daar is ie weer! – op een plek waar ze jou niet kunnen gadeslaan.

Grond of voedertafel

Heb je veel mussen, vinken en groenlingen in je tuin? Dan zijn deze plekken de beste om ze te voorzien van onkruidzaden, zonnepitten, de niet te versmaden voedertafelmix, pinda’s en kruimels van bruin brood.

Boomstam – of andere rustige plek

Sommige vogels hebben nou eenmaal hun vaste gewoontes. Zij halen hun voedsel meestal uit een boomstam en daar kun jij de voorraden die je voor ze beschikbaar hebt dan ook aan hangen. Zo komen spechten, boomklevers én boomkruipers graag bij je buurten voor ongezouten pinda’s, vetbollen en zonnepitten – op hún manier.