Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Roest verwijderen

Roest is erg vervelend. Om roest te verwijderen zijn er allerlei dure producten op de markt om roest tegen te gaan, maar er zijn gelukkig ook andere opties die een stuk goedkoper zijn. Wie weet heb je de middelen zelfs al in huis. Lees hier een aantal tips over hoe je het beste een roestvlek kan verwijderen, wat roest is en hoe je het kan voorkomen.

Wat is roest?

Iedereen herkent het roodbruine laagje op ijzer, maar wat is roest precies? Wanneer ijzer met zuurstof en water in verbinding komt oxideert het. Dat is waarom er roest ontstaat. Het kan niet ontstaan wanneer ijzer alleen met water in aanraking komt of met zuurstof. Water en zuurstof zijn beide nodig. Je kan roest voorkomen door bijvoorbeeld metaal te bescherming met een laklaag. Dit wordt bij auto’s gedaan. Maar wanneer de lak beschadigt is metaal kwetsbaar voor roest. Behalve op auto’s komt roest voor in kleding. Dit kan komen doordat je per ongeluk contact heb gehad met een roestig onderdeel, maar het kan ook door je wasmachine of strijkijzer komen. Verder zie je roest vaak bij metalen voorwerpen zoals oude tuinmeubels, oud gereedschap en op fietsen.

1. Roest verwijderen met citroen- of limoensap met zout

Roest heeft een hoge zuurtegraad, daarom kan je roest verwijderen met citroensap of limoensap. Daarbij moet je eveneens zout gebruiken. Het zout strooi je over de roestige plek heen en daarna heb je het citroensap of limoensap nodig. Dat giet je over de roestvlek heen. Vervolgens moet je het zout en het sap een aantal uren in laten weken. Pak daarna een sponsje en verwijder de roest door de plek goed te schrobben. Heb je roestplekken in je tapijt of kleding? Dan is limoen- of citroensap een ideaal middeltje om het eruit te halen.

2. Roest verwijderen met witte azijn

Wanneer je te maken hebt met iets kleins kan je het item in een bakje met witte azijn neerleggen. Langzaamaan zie je dan dat de roest verdwijnt. Lukt het niet om het voorwerp in een klein bakje neer te leggen, omdat het te groot is? Pak dan een grote doek en maak die nat met azijn. Wikkel het voorwerp in de doek en laat het een tijdje intrekken. Maak daarna een prop van aluminiumfolie en poets de roest weg. Staalwol kan je beter niet gebruiken, want dat schuurt te grondig, daarmee verniel je het voorwerp. Azijn is geen agressief middel, maar mild. Het kan best zijn dat je het voorwerp een aantal keren met azijn moet behandelen voordat alle roest weg is.

3. Roest verwijderen met een aardappel

Deze tip klinkt wellicht wat vreemd, maar je kan echt een aardappel gebruiken om roestvlekken te laten verdwijnen. Wat moet je doen? Snij de aardappel door midden en pak daarna de afwasmiddel erbij. Wrijf vervolgens de aardappel helemaal in met wasmiddel of zuiveringszout. Heb je dat gedaan dan is het tijd voor actie. Pak de aardappel en wrijf het metaal waarop de roestvlek zit helemaal in. Je zult zien dat de roestplekken helemaal verdwijnen. Is het een grote plek? Dan moet je waarschijnlijk nog een keertje een stukje van de aardappel afsnijden en het proces herhalen. Heb je een sleutel die nogal roestig is? Steek de sleutel eens een nachtje in een aardappel en haal hem de volgende ochtend eruit. Je zult zien dat de roest weg is!

4. Roest verwijderen met cola

Ben je een liefhebber van cola? Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn. Leg het item met roest in een bakje met cola en laat het daarna een tijdje inweken. Daarna poets je de vlek weg. Bij grotere spullen kan je een doordrenkte doek met cola gebruiken. Heb je roestvlekken in je kleding? Laat de cola even intrekken en stop de kleding daarna in je wasmachine.  Het maakt niet uit welk merk cola je gebruikt. Heb je overigens roest in je kleding behandel de vlek dan zo snel mogelijk.

5. Roest verwijderen met zuiveringszout

Voeg water toe aan zuiveringszout en maak er een papje van. Let erop dat het ongeveer even dik is als tandpasta. Daarna kan je het goedje toepassen op roestvlekken. Even in laten trekken en daarna wegpoetsen met een tandenborstel, schuursponsje of staalwol. Tot slot nog even naspoelen met water. Deze handelingen moet je waarschijnlijk een aantal keer overdoen voordat de roest helemaal weg is.

Hoe voorkom je roestvorming?

Wanneer je de roest hebt verwijderd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen last meer hebt van roestplekken. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zet bijvoorbeeld je spullen niet in een vochtige ruimte neer, omdat roest ontstaat door contact met vocht en zuurstof.

Roest voorkomen in de badkamer

Een plek waar het vochtig is en waar roest opduikt is de badkamer. Heb jij bijvoorbeeld roestplekken op je badkamerkastje door de onderkant van een deodorant of een bus scheerschuim? Dat kan je gemakkelijk voorkomen door voordat je de verzorgingsproducten in gebruik neemt de onderkant in te smeren met doorzichtige nagellak. Goed laten drogen en je krijgt nooit meer last van roestplekken. Naast nagellak kan je eveneens speciale coatings gebruiken om je spullen te beschermen.

Roest voorkomen op gereedschap

Bij gereedschap is het belangrijk dat je het gebruik op de manier die daar voor bedoeld is. Gebruik een schroevendraaier bijvoorbeeld niet voor van alles en nog wat, want hierdoor beschadigd het beschermlaagje waardoor je roest krijgt. Wanneer je gereedschap op de juiste manier gebruikt heb je minder snel roestvorming. Laat gereedschap niet niet overal rond laten slingeren. Wanneer je het goed opbergt kan je er langer gebruik van maken. Koop een gereedschapskist die je goed af kan sluiten en berg daar je gereedschap in op. Voordat je het opruimt moet je het gereedschap altijd goed schoon en droogmaken. Leg in de kist een zakje silicagel of een zakje rijst. Het helpt om vocht tegen te gaan.