Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De beste manieren om je vaatwasser te reinigen

Als je de luxe van een vaatwasser in huis hebt, zul je waarschijnlijk nooit weer anders willen. Hoe fijn is het wel niet dat deze machine binnen een mum van tijd al je vieze vaat weer schoon gemaakt heeft? Het is dan ook niet meer dan logisch dat je vaatwassers steeds vaker terugziet in Nederlandse (bij)keukens!

Wist je echter dat een vaatwasser wel regelmatig schoongemaakt moet worden? Ja, zo’n apparaat gebruik je om je vaat te reinigen dus je zou zeggen dat het zichzelf ook schoon maakt. Dat is echter niet helemaal het geval. Sterker nog, je vaatwasser moet zelfs regelmatig gereinigd worden. Hoe vaak je je machine moet schoonmaken en hoe je dit precies moet doen, lees je allemaal in dit artikel!

Hoe vaak moet je je vaatwasser reinigen?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe vaak je je vaatwasser moet reinigen dan hangt dit af van wat je precies wilt schoonmaken. Wel geven we je alvast een verrassing waar je waarschijnlijk niet zo blij mee bent. Het is namelijk slim om elke dag zichtbare stukjes voedsel uit de machine te verwijderen. Zo voorkom je dat je vaat vies gemaakt wordt door dit eten, terwijl je vaatwasser zo ook niet verstopt kan raken door de overgebleven stukjes.

Het is bovendien belangrijk om wekelijks de randen van de deur en de pakking schoon te vegen. Hier blijft vaak vuil op zitten, wat je weg moet halen. In de vaatwasser zit daarnaast een filter dat je elke week een schoonmaakbeurt moet geven. Daarnaast moet je het interieur van de machine wekelijks een dieptereiniging geven. Ook is het soms nodig om de buitenkant van de vaatwasser schoon te maken, vooral als je hier vlekken op ziet. De buitenzijde van de vaatwasser reinigen is gelukkig vaak een fluitje van een cent.

Met welke producten kun je je vaatwasser reinigen?

Voor je vaatwasser schoonmaken zijn er diverse producten die je kunt gebruiken. Zo zijn er allerlei schoonmaakmiddelen die helpen bij het reinigen van je machine. Je kunt je vaatwasser reinigen met azijn bijvoorbeeld, maar ook soda, oftewel zuiveringszout, kan hiervoor gebruikt worden. Bovendien heb je altijd warm water nodig als je je vaatwasser schoon wilt maken. Rubberen handschoenen zijn daarnaast geen overbodige luxe, dit klusje kan namelijk nogal vies worden. Vergeet ook de microvezeldoek niet, dit heb je immers nodig om de machine te reinigen. Tandenborstels en -stokers kunnen bovendien handig zijn voor het schoonmaken van je vaatwasser. Hiermee kun je namelijk de hardnekkige viezigheden opruimen, net als de plekjes die lastig te bereikbaar zijn.

Hoe kun je je vaatwasser schoonmaken?

Inmiddels weet je precies hoe vaak je de vaatwasser moet reinigen en welke producten je kunt gebruiken voor deze schoonmaakbeurt. Laten we daarom beginnen met het stappenplan dat je kunt hanteren voor de reiniging van je machine!

Stap 1: Verwijder de keukengereihouders, vaatwasmachinerekken en het filter

Voordat je daadwerkelijk kunt starten met je HG vaatwasser reinigen, moet je eerst het nodige uit het apparaat halen. Zo moet het filter verwijderd worden, maar ook de vaatwasmachinerekken en de keukengereihouders. Als je dit niet doet, kun je namelijk niet in de kleinste spleten en kieren komen bij je Siemens vaatwasser reinigen. Bij het verwijderen van het filter is het belangrijk dat je ze vaak simpel eraf kunt draaien. Voor andere filters heb je echter gereedschap nodig. Nadat je deze onderdelen uit je vaatwasmachine gehaald hebt, is het verstandig om ze te reinigen. Je kunt dit doen met een mengsel van warm water en een kopje gedistilleerde witte azijn. Laat de componenten minstens een half uur weken in deze oplossing.

Stap 2: Verwijder alle viezigheid

Nu je de onderdelen die je tijdens je AEG vaatwasser reinigen in de weg zullen zitten hebt verwijderd, kun je starten met de echte schoonmaakbeurt. Je doet dit door eerst te zoeken naar achtergebleven vuil. Vaak verbergt de viezigheid zich namelijk in de vaatwasmachine. Kijk hiervoor bij de sproeiarmen en zijwanden, die je tegelijkertijd schoon kunt vegen met de microvezeldoek. Dit moet je voornamelijk doen in de hoeken aan de boven- en onderkant van je vaatwasser. Ook is het belangrijk om het filter en de dispenser te checken. Vuil kan zich hier namelijk ook goed verstoppen. Er zijn bovendien plekjes waar water uit zal spuiten voor het reinigen van je vaat. Controleer deze kleine sleuven en gaatjes op viezigheid. Als je voedseldeeltjes of ander vuil in dergelijke kleine spleten ziet zitten, gebruik dan een tandenborstel en/of tandenstoker om ze schoon te maken.

Stap 3: Laat de vaatwasser draaien

Oké, het klinkt misschien wat raar dat je je vaatwasmachine kunt reinigen door het apparaat simpelweg te laten draaien. Toch is dit echt mogelijk! Hiervoor moet je een kom met een kopje witte azijn vullen. Hierbij is het belangrijk dat de kom die je gebruikt vaatwasmachinebestendig is. Plaats deze op de bodem van de vaatwasser die voor de rest helemaal leeg is. Je moet de machine daarna instellen op een warmwatercyclus. Je vaatwasser reinigen met azijn is een goed idee omdat dit vloeistof alle achtergebleven vet, stukjes voedsel, zeepresten en ander vuil afbreken. Zo wordt de machine van de binnenkant dus volledig schoon!

Stap 4: Laat de vaatwasser nogmaals draaien

Huh, moet je de vaatwasser niet in één keer laten draaien om de machine schoon te maken maar twee keer? Ja, dat moet je echt! Je moet dus eerst even wachten totdat de eerste cyclus afgerond is. Vervolgens kun je de kom uit de vaatwasmachine halen. Vervolgens strooi je een kopje zuiveringszout over de bodem van het apparaat. Je vaatwasser reinigen met soda doe je door daarna de machine een korte cyclus te laten draaien. Je kunt het apparaat goed schoonmaken met baking soda aangezien dit product alle vlekken verwijdert. Ook zal je vaatwasmachine opgefrist worden door het zuiveringszout. De vaatwasser die eerst nog vies was en stonk, zal nu helemaal schoon zijn en ook nog eens lekker ruiken!

Stap 5: Vergeet de buitenkant niet

Als je denkt aan een Bosch vaatwasser reinigen dan zul je vooral aan de binnenkant denken. Je mag de buitenzijde echter niet vergeten! Ook het exterieur van een vaatwasmachine kan immers vies worden en moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een reiniger die speciaal bedoeld is voor het oppervlak van je machine. Is je vaatwasser gemaakt van roestvrij staal? Je moet dan dus een reinigingsmiddel gebruiken dat gemaakt is voor dit materiaal. Er zijn echter ook allesreinigers die veel gebruikt worden voor het schoonmaken van de buitenkant van de vaatwasmachine. Doe dit echter niet! Deze schoonmaakmiddelen kunnen namelijk strepen achterlaten, terwijl ze ook nog eens staal kunnen krassen.

Wat je wel kunt gebruiken als je je vaatwasser wilt reinigen, is een doe-het-zelfreiniger. Dit goedje maak je dus helemaal zelf, wat je kunt doen met water, afwasmiddel en witte azijn. Voor het schoonmaken van alle vaatwasmachines kun je deze oplossing inzetten! Doop een microvezeldoek in je sopje, knijp het overtollige water eruit en veeg in de richting van de nerf van het oppervlak. Spoel je doek uit en wrijf opnieuw over het oppervlak voor een glanzende, vingerafdrukvrije afwerking. Vergeet niet om bij de reiniging ook de handvatten en het bedieningspaneel af te vegen met je natte doek.

Kun je je vaatwasser reinigen met bleek?

Waar je je wasmachine wel kunt reinigen met bleek, geldt dit niet voor een vaatwasser. Het wordt zelfs sterk afgeraden om bleekmiddel te gebruiken voor het schoonmaken van je vaatwasmachine, wat al helemaal het geval is als het apparaat een binnenkant van roestvrij staal heeft. Dit klinkt misschien raar doordat je weet dat sommige vaatwastabletten bleek bevatten. Dit komt doordat deze middelen bleekmiddel gebruiken voor het verwijderen van bijvoorbeeld thee- en koffievlekken van kopjes. Daarnaast moet je bleek nooit in combinatie met azijn gebruiken. Als je dit mengsel wel maakt, kun je namelijk per ongeluk een potentieel dodelijk chloorgas creëren.

Hoe moet je het filter van de vaatwasser reinigen?

Als je vaatwasfilter niet schoon is, zal je vaat ook zeker niet schoon worden. Daarom is het belangrijk om het filter regelmatig te reinigen, dit kun je het beste wekelijks doen. Daarvoor moet je eerst het filter verwijderen. Weet je niet waar dit onderdeel zich bevindt? Het zit onder de onderste sproeiarm. Daarom moet je eerst het onderste rek naar buiten trekken. Zo kun je bij het vaatwasfilter. Gebruik vervolgens de instructies die je in de gebruikershandleiding vindt om het filter te verwijderen. Ook op de website van de fabrikant van je vaatwasser staan deze instructies vaak.

Nadat je het filter verwijderd hebben, moet je het eerst onder heet stromend water afspoelen. Dit is namelijk de eerste stap van het reinigen van dit component. Ook is het verstandig om een zachte tandenborstel aan te schaffen voor dit klusje. Hiermee kun je namelijk het gaasscherm en plastic frame zachtjes schrobben. Op deze manier kun je vet of etensresten uit de kleine spleten van het vaatwasfilter halen. Vervolgens moet je het filter opnieuw schoonspoelen voordat je het weer in de vaatwasmachine plaatst. Pas dan kun je de vaatwasser weer gaan gebruiken!

Hoe kun je je vaatwasser reinigen met azijn?

Alhoewel het mogelijk is om schoonmaakmiddelen aan te schaffen die speciaal ontworpen zijn voor het reinigen van je vaatwasser, is dit niet per se nodig. De kans is namelijk groot dat je al een goed product voor dit klusje in huis hebt: gedestilleerde witte azijn. Je vaatwasser reinigen met azijn doe je door een vaatwasmachinebestendige kom te vullen met een kopje gedestilleerde witte azijn. Vervolgens plaats je de kom op het bovenste rek van de vaatwasmachine en zet je het apparaat aan op de hete cyclus. Je hoeft hiervoor geen ander afwasmiddel te gebruiken, terwijl je ook geen vaat in de vaatwasser moet plaatsen.

Eventueel kun je ervoor kiezen om de vaatwasser te reinigen met azijn en baking soda. Het zuiveringszout zal dan zorgen voor nog meer verfrissing. Hiervoor moet je nadat het eerste programma afgelopen is, een kopje soda op de bodem van je vaatwasser strooien. Voer dan een korte hete cyclus uit. Je vaatwasmachine zal door de baking soda nog schoner zijn, terwijl dit product er ook voor zorgt dat je vaatwasser lekker zal ruiken.

Hoe kun je je vaatwasser reinigen met soda?

Als je je vaatwasser wilt reinigen met baking soda zul je ook azijn in huis moeten hebben. Vervolgens kun je met beide producten de onderstaande stappen volgen om je vaatwasmachine volledig schoon te krijgen.

  1. Trek het onderste rek van de vaatwasser naar buiten en verwijder alles wat in de afvoer zit. Je kunt door de afvoer vrij van viezigheid te maken de functionaliteit en efficiëntie van je machine verbeteren. Deze stap is dus zeker belangrijk.
  2. De volgende stap voor je HG vaatwasser reinigen bestaat uit het checken van de keukengereihouders. Zit hier voedsel aan? Spoel dit dan weg in de gootsteen. Alles wat echt vastzit, kun je los krijgen met een tandenborstel.
  3. Vervolgens moet je naar het filter kijken, er zijn twee soorten: zelfreinigend en handmatig. De zelfreinigende exemplaren zullen geen last hebben van een voedselophoping, ze hoeven dan ook minder schoongemaakt te worden. Bij een handmatig filter is dit wel belangrijk. Je kunt het dan het beste reinigen met een tandenborstel. Laat het vaatwasfilter ook circa 20 minuten weken in warm zeepsop. Vervolgens moet je het nog eens goed schrobben met de borstel om al het vuil te verwijderen.
  4. De pakking van je wasmachine reinigen met azijn is een goed idee. Meng hiervoor een half kopje witte azijn samen met drie kopjes warm water in een emmer. Pak de tandenborstel er weer bij en gebruik dit samen met de oplossing om het vuil in de pakking weg te halen. Doe dit zo voorzichtig mogelijk.
  5. Je moet ook de sproeiarmen controleren. Let hierbij op de gaten, mogelijk zijn ze verstopt. Als dit het geval is, kun je gebruik maken van een tandenstoker om de verstoppingen weg te halen.
  6. Vervolgens kun je de wasmachine reinigen met azijn. Giet hiervan een kopje in een vaatwasmachinebestendige mok, beker of kom. Plaats dit bakje in de bovenste rek en zet de vaatwasser aan op de heetste stand.
  7. Nadat de cyclus met de azijn klaar is, kun je de vaatwasser reinigen met baking soda. Je vaatwasser reinigen met soda doe je door een kopje zuiveringszout te legen op de bodem van de machine. Zet vervolgens opnieuw de heetste stand aan. Nadat deze cyclus afgerond is, moet je de deur openen zodat de vaatwasser kan drogen aan de lucht.

Het gebruiken van zowel azijn als soda voor je Siemens vaatwasser reinigen raden we aan aangezien je machine hier mooi schoon van wordt. Ook zorgt deze combinatie ervoor dat je vaatwasser lekker fris zal ruiken.

Hoe kun je de buitenkant van je vaatwasser laten glanzen?

Je vaatwasser ziet er regelmatig groezelig en dof uit. Dit komt vooral door je eigen vingerafdrukken en die van je kinderen. Ze vallen helaas nogal op, al helemaal op roestvrij stalen machines. Gelukkig zijn er vaatwassers die een vingerafdrukbestendige afwerking hebben, ze blijven er dan dus mooi uitzien, ongeacht de vingerafdrukken.

Als je vaatwasmachine niet zo’n afwerking tegen vingerafdrukken heeft, zul je het apparaat helaas zo nu en dan moeten schoonmaken. Hiervoor kun je het beste een reiniger gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor roestvrij stalen oppervlakken. Hiermee zorg je ervoor dat de deur van je vaatwasser binnen een mum van tijd weer glanst. Ook geven deze schoonmaakmiddelen je apparaat meestal een beschermende afwerking. Zo zal de buitenkant van je vaatwasser in de toekomst vuil en vlekken afstoten. Het is bij het aanbrengen van de reiniger trouwens belangrijk dat je een microvezeldoek die geschikt is voor roestvrij stalen oppervlakken.

Hoe kun je je vaatwasser schoon houden?

Inmiddels hebben we uitgelegd hoe je je vaatwasser kunt reinigen en welke producten je voor deze reiniging kunt gebruiken. Nadat je eenmaal je machine zo’n goede schoonmaakbeurt hebt gegeven, zul je het liefst willen dat het apparaat er continu zo schoon uitziet en zo lekker ruikt. Bovendien is je vaat er ook nog eens schoner van geworden, het water en zeep kan immers op volle kracht door je vaatwasser gespoten worden. Op het moment dat je vaat niet helemaal schoon uit de machine komt, moet je de vaatwasser weer schoonmaken.

Daarnaast is het ook een goed idee om je vaatwasser regelmatig te laten draaien op een zelfreinigende ontsmettingscyclus. Helaas bieden niet alle vaatwasmachines deze optie, maar als die van jou in staat is om deze cyclus te gebruiken dan moet je dit zeker inzetten. De ontsmettingscyclus duurt langer en is heter dan een gewone afwascyclus. Daardoor kan het 99,9 procent van de bacteriën en voedselresten doden die een standaard wascyclus achterlaat.

Als je vaatwasser niet de ontsmettingscyclus bevat, kun je echter alsnog iets doen om je machine schoon te houden. Het kopen van Affresh is in dit geval namelijk een goed idee. Hiermee kun je je vaatwasser reinigen met tabletten! Dit komt doordat Affresh een schuimtablet is dat voorkomt dat voedsel- en vaatwasmiddelresten ophopen. Het is bovendien ontworpen om gebruikt te worden tijdens een normale volledige cyclus. Je vaat zal dus gewoon schoon worden, terwijl je vaatwasmachine niet vies wordt als je Affresh gebruikt.