Schoonmaken: met deze tips doe jij het zo efficiënt mogelijk!

Het huis schoonmaken. Het is een klusje waar niet altijd iedereen op zit te wachten, maar dat wel noodzakelijk is. Als je verzaakt in het schoonmaken leef je al snel in een bende, vooral als je kinderen of huisdieren hebt. Een rommelig huis kan ervoor zorgen dat je zelf ook rommelig of onrustig bent. Daarnaast verhoog je de kans dat je dingen niet snel terugvindt, zoals je huissleutels of andere belangrijke zaken. In dit artikel bieden wij je enkele tips waarmee jij je huis gemakkelijk schoon houdt. Lees snel verder en laat je inspireren! 

Zorg dat je consequent bent

Zodra viezigheid of een rommel zich ophoopt, dan krijg je alleen maar minder zin om schoon te maken of op te ruimen. Logisch, want hoe groter de klus des te meer werk je ervan hebt. Dus zorg ervoor dat je consequent dingen schoonmaakt en zaken achter je opruimt. Zorg dat je na het eten direct afwast, of de zaken in de vaatwasser zet. Leer je kinderen om hun speelgoed direct op te ruimen. Feestje gehad? Spoor een aantal gasten aan om samen aan het einde op te ruimen. Door consequent op te ruimen en schoon te maken voorkom je dat je een grote bende in je huis hebt waar je tegenop kijkt. 

Maak een schema en beloon elkaar

In het kader van consequent zijn is het handig om een schoonmaakschema voor jezelf te maken. Plan structureel je schoonmaaktaken, zoals dweilen, stofzuigen en poetsen, in. Ben je met een huishouden? Verdeel dan de taken onder elkaar. Je hoort vaak dat huishoudens met een ‘strafsysteem’ werken, dus niet schoonmaken is bijvoorbeeld geen zakgeld of een boete in de boetepot. Maar wij geloven hier niet in. Wij geloven juist meer in een ‘Beloningssysteem’. Hebben we een half jaar allemaal onze taken netjes gedaan? Super! Dan gaan we gezellig een dagje uit met elkaar. Zo stimuleer je elkaar ook nog eens om iets leuks te ondernemen met elkaar. 

Zorg voor de juiste materialen

Om goed schoon te kunnen maken heb je uiteraard wel de juiste materialen nodig. Google eens naar goede schoonmaakmiddelen. Er zijn vele sites die handige tips geven en er worden ook vaak testen gedaan door autoritaire partijen, zoals deze test van het Algemeen Dagblad. Ook goed apparatuur is belangrijk. Heb je een stofzuiger die niet goed zuigt? Dit zorgt voor frustraties omdat het op die manier alleen maar langer duurt. Investeer ook eens in een goede stofzuiger! Werken met de juiste middelen en het juiste apparatuur maakt jouw schoonmaakwerk alleen maar gemakkelijker, dus doe er je voordeel mee!

Meer schoonmaaktips? 

Wil jij meer schoonmaaktips? Bekijk dan ook eens ons artikel over het schoonmaken van je oven of het schoonmaken van je badkamer. Laat je informeren door Wonen Inside en je zult zien dat het schoonmaken een stuk gemakkelijker wordt. Veel succes!