Eikenprocessierups: wanneer actief?

Er is al veel te doen geweest om de eikenprocessierups. Zodra dit beestje opduikt, kan dat gezondheidsklachten opleveren voor iedereen die ermee in aanraking komt.

Om van bomen nog maar te zwijgen, want die worden helemaal kaalgevreten. Kortom, reden genoeg om je door deze ecologische terroristen te wapenen! Wat richten deze rupsen aan, wat moet je allemaal over ze weten en wat kun je precies doen om de effecten van dit ongedierte te bestrijden?

Wat is een eikenprocessierups precies?

Eigenlijk zit alles al in de naam. Uiteindelijk ontpopt deze rups zich namelijk tot de eikenboom vlinder en het beestje is voornamelijk te vinden, je raadt het al, in en rond eikenbomen. Eikenprocessierupsen nestelen zich voornamelijk aan de zonnige kant van een boomstam. Hun nesten bestaan, naast de rupsen zelf, uit uitwerpselen en brandharen.

Brandharen

Daar heb je vast al eens van gehoord. Iedere rups is bezaaid met honderdduizenden haartjes van tussen de 0,2 en 0,3 millimeter lang. Deze schieten ze af zodra ze zich bedreigd voelen. Zowel mensen als dieren kunnen ze brandharen in hun huid, ogen en luchtwegen krijgen, waar ze allergische reacties veroorzaken.

Wanneer en waar is deze rups actief?

Gelukkig niet het hele jaar door. Maar begin april steekt ‘ie alweer de kop op. Gelukkig heb je nog twee maanden voordat de rupsen in juni brandharen beginnen af te schieten. Dat houden ze zo’n anderhalve maand vol. Vervolgens beginnen ze te poppen en groeien ze tot eind september uit tot vlinders. Maar dan kan de wind nog wel de brandharen meenemen die in de lege nesten zijn achtergebleven.

Zoals gezegd nestelt de eikenprocessierups zich op eikenbomen, waar dan ook. Denk aan parken en bossen of zelfs je eigen achtertuin!

Wat kan ik doen om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen?

Tja, van eikenbomen wegblijven. Dat is stap #1! Maar mocht je toch regelmatig in de buurt zijn van deze bomen en vermoeden – of zeker weten – dat de rups hier actief is, dan raden we je het volgende aan:

  • Voorkom contact met of nabijheid van de rupsen en hun nest.
  • Dit klinkt raar, maar wees je bewust van eikenbomen in de buurt.
  • Bedek je lichaam, zodat de brandharen veel minder kans hebben om direct contact te maken met je huid.
  • Ga uiteraard niet op de grond zitten of liggen die zich in de buurt van een eikenboom bevindt.
  • Was grondig je ogen en huid met lauw water wanneer je met eikenbomen in contact bent geweest.
  • Gooi in het geval van bovenstaande ook direct je kleding in de was.
  • Houd ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat de brandharen naar binnen kunnen waaien.
  • Laat je was binnen drogen en hang die niet buiten op. Anders neem je onverhoopt allemaal brandhaartjes mee.
  • Ben je een nest tegengekomen? Ga die dan niet door middel van vuur of andere methodes zelf verwijderen. Licht de gemeente of een professionele ongediertebestrijder in.

Tjonge, als je dit allemaal leest, lijkt het een hele klus om de zomer levend door te komen. Dat zal gelukkig wel meevallen. Maar je weet nu wat je moet doen zodra je met de eikenprocessierups in aanraking komt!