Wat vinden kinderen leuk?

Nou, zolang het gezegde een kinderhand is snel gevuld klopt, een heleboel! Maar ja, tijden veranderen, hè? Waar kun je kinderen nou echt een plezier mee doen tegenwoordig?

Dat is een hele lastige vraag om te beantwoorden. Natuurlijk is dit ook van het kind in kwestie afhankelijk. We zullen ons bij de feiten moeten neerleggen en toegeven dat een groot deel van de tijd van je kroost zal opgaan aan digitale middelen, mochten die voorhanden zijn. Want kijk eens naar het assortiment van de plaatselijke speelgoedwinkel; traditionele liefhebberijen zijn aan het verdwijnen! Kinderen spelen tegenwoordig nauwelijks nog met poppen, lijkt het wel.

Natuurlijk zullen voorgaande generaties hetzelfde hebben gedacht. Neem bovenstaande daarom met een klein korreltje zout; we willen sowieso niet alle kinderen over één kam scheren.

Maar waar worden die kleine rotzakkies nou werkelijk enthousiast van? Laten we eens een kijkje nemen.

De digitale wereld

Heb je een probleem met je telefoon of tablet? Dan kun je er vergif op innemen dat je zoontje of dochtertje het zal weten op te lossen! Of veroorzaakt heeft, natuurlijk. Kinderen zijn zo handig met smart devices! Maar dat heb je als ze het met de paplepel ingegoten krijgen.

Ook naast de telefoon krijgen ze genoeg digitale prikkels. Via pc’s en spelcomputers worden ze blootgesteld aan allerlei games die de fantasie prikkelen en het reactievermogen van je koters op de proef stellen. Dat hoeft dan ook helemaal niet verkeerd te zijn! Bovendien zijn er genoeg spellen en applicaties waarbij enige creativiteit komt kijken. Teken- en kleurprogramma’s bijvoorbeeld.

Activiteiten

Om je kinderen uit een eventueel digitaal isolement te halen – want het is voor sommigen zulk verslavend tijdverdrijf, da’s de keerzijde – kun je natuurlijk iets met ze gaan ondernemen. Wat dacht je van een mooie boswandeling om ze nader met de natuur kennis te laten maken? En wat je ook wilt, is hun trots aanwakkeren over hun eigen prestaties. Zo zouden ze van alles kunnen doen; een muziekinstrument leren bespelen maar ook iets relatief eenvoudigs zoals tekenen of knutselen. Stimuleer die creativiteit! Daar worden kinderen uiteindelijk hele mooie mensen van.

Interieur

In hun eigen kamers moeten zoon- en/of dochterlief zich volledig thuis kunnen voelen. Zorg daarom voor leuke versieringen of een bed dat hun fantasie prikkelt. Die kan bijvoorbeeld de vorm hebben van een sprookjeskasteel of racewagen. Geef ze bovendien een bureautje waaraan ze lekker kunnen tekenen en knutselen. En een speciaal meubel waar ze comfortabel op kunnen zitten, zoals een zitzak die iedere lichaamshouding mogelijk maakt! Oh, en misschien nog wat stoelen en krukjes om hun vriendjes en vriendinnetjes ook een zitplaats te gunnen.

Overleg uiteraard wel met je kind(eren) wat hij/zij graag in zijn/haar/hun kamer(s) zou(den) wil(len) hebben.