Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bedwantsen

Het is voor veel mensen een regelrechte nachtmerrie. Kriebelende beestjes in je bed die jouw bloed drinken terwijl je slaapt. Toch zijn er steeds meer mensen in Nederland die ermee te maken krijgen. Bedwantsen; de kleine parasieten die graag bij jou in bed kruipen.

Hoe krijg je bedwantsen

De meeste mensen krijgen spontaan jeuk, alleen al bij het idee van bedwantsen in je bed. Als je er dan achter komt dat je werkelijk een bedwantsen plaag in je slaapkamer hebt krijg je helemaal de kriebels. Want het is toch wel een heel vies idee. Toch heeft hygiëne weinig te maken met het krijgen van bedwantsen in je bed. Want hoewel het voor je eigen gezondheid heel goed is om je bed regelmatig te verschonen, maakt het de bedwants helemaal niks uit of hij zich nou in een smoezelig of brandschoon bed begeeft. Bedwantsen krijg je alleen doordat je in een door bedwantsen besmette ruimte bent geweest, zoals een hotelkamer. Bedwantsen komen overal ter wereld voor en doordat mensen steeds meer en verder zijn gaan reizen hebben deze insecten zich ook steeds meer over de wereld verspreid. Ze kruipen namelijk in je koffer of tas, verstoppen zich daar in je kleren, of reizen mee in de caravan, bus, trein of het vliegtuig. Schuif jij daarna bij thuiskomst je koffer of tas weer onder je bed, dan stapt de bedwants ook uit om het zich gemakkelijk te maken tot jij in bed gaat liggen en hij aan zijn maaltje kan beginnen.

Bedwantsen oorzaak

Niet alleen een tripje naar het buitenland kan je opzadelen met een bedwantsen plaag. Ook een verblijf in een gezondheidsinstantie of op de campus is niet zonder bedwantsen risico. Maar niet alleen jij kunt de bedwants per ongeluk mee nemen naar huis. Ook andere gasten die bij jou logeren kunnen ze meenemen, vanuit hun eigen huis of het buitenland. En heb je thuiswonenden studerende kinderen of kinderen die uit huis zijn maar in het weekend vaak thuiskomen? Dan loop je ook het risico dat ze bedwantsen meenemen naar huis. En wat dacht je van dat vintage vloerkleed dat je op de rommelmarkt gescoord hebt? Of die retro lampenkap voor boven je bed? De bedwants kan dus op veel verschillende manieren je slaapkamer binnenkomen. Ook als je een meubelstuk langere tijd ergens anders hebt laten staan of als je lang onderweg bent geweest. Want de bedwants kan rustig een jaar lang overleven zonder voedsel.

Bedwantsen beet

Bedwantsen wonen in en rond jouw bed. In de naden van je matras, je nachtkastje, achter de schilderijen of zelfs het behang. Ze houden van donkere, warme ruimtes en voelen zich dus helemaal thuis in de goed geïsoleerde Nederlandse slaapkamers. Bedwantsen komen ’s nacht of ‘s avond tevoorschijn om te voeden als jij ligt te slapen. Ze komen niet alleen uit hun verstopplekjes omdat het donker is maar ook omdat ze ruiken dat jij er bent. Ze kunnen de CO2 opmerken die je uitademt en voelen dat de temperatuur in de ruimte stijgt door de warmte die jouw lichaam afgeeft. Als ze je bijten doen ze dat vaak meerdere keren op ongeveer dezelfde plek waardoor je bultjes op je huid krijgt.

Bedwantsen beet herkennen

Het kan soms lastig zijn om insectenbeten van elkaar te onderscheiden. Een bedwantsen beet wordt vaak verward met een vlooienbeet of een muggenbeet. Als een bedwants je bijt krijg je rode vlekjes of rode bultjes. Deze rode bultjes jeuken (soms wel dagenlang) en zijn vaak een beetje gezwollen. Bedwantsen bijten meestal aan de kant van je lichaam die op het matras ligt en kiezen meestal voor de handen, armen, benen en de nek. Heb je meerdere rode, jeukende bultjes op een rijtje, dan is de kans groot dat een bedwants je heeft gebeten. Hoewel een bedwantsen beet jeukt en vervelend is, is het niet gevaarlijk, krijg je er geen ziektes van en gaat het bultje en de jeuk vanzelf weer weg.

Bedwantsen bultjes

Word je wakker met jeukende rode bultjes dan is er een kans dat er bedwantsen in je bed zitten. Bedwantsen worden namelijk actief wanneer jij ’s avonds of ’s nachts je bed in duikt. Dan komen ze tevoorschijn uit hun verstopplekjes om zich te voeden met jouw bloed. Dat klinkt gruwelijk en naar, maar je voelt er helemaal niets van. Tot je wakker wordt en de verdoving die de bedwants in je huid gespoten heeft is uitgewerkt.

Bedwantsen uitslag

Soms krijgen mensen een allergische reactie op een bedwantsen beet waarbij uitslag zich rondom de beet verspreidt. Net als veel andere insecten spuit de bedwants stofjes in je lichaam wanneer hij je bijt. Hiermee voorkomt hij dat je bloed stolt, zodat hij het makkelijk kan opzuigen en hij verdooft je zodat je niet voelt dat je door de bedwants gebeten bent. Wanneer je een allergische reactie op een bedwantsen beet hebt is de jeuk vaak nog heviger en kun je grotere bulten of striemen krijgen. Soms krijg je zelfs jeuk en bultjes op plekken waar je niet gebeten bent (netelroos). Bij een ernstige allergische reactie is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Bedwantsen beet behandelen

Een bedwantsen beet kan flink jeuken. Twijfel je of je een bedwantsen beet hebt of een allergische reactie dan kun je altijd even contact opnemen met je huisarts. Hoewel een beet van een bedwants vervelend kan zijn is er geen reden tot paniek. De jeuk gaat vrij snel weer over en de vlekjes verdwijnen binnen enkele weken vanzelf. Een behandeling na een bedwantsen beet is dan ook niet noodzakelijk. Probeer er wel vanaf te blijven, want wanneer je de bultjes gaat openkrabben kun je een ontsteking krijgen of er zelfs een litteken aan over houden. Heb je erg last van de jeuk dan kun je eventueel een verkoelende crème op de beet smeren.

Bedwantsen beten

Bedwantsen zijn onhandige prikkers en hebben de neiging om nogal eens mis te prikken bij het zoeken naar een bloedvat. Daarom herken je een bedwantsen beet vaak aan het feit dat er meerdere beten vlak bij elkaar zitten. Dit worden ook wel de breakfast- lunch- en dinnerbeten genoemd:  drie beten van één bedwants op een rij.

Bedwantsen huidziekten

Hoewel het op het eerste gezicht misschien zo lijkt is er geen sprake van een huidziekte wanneer je gebeten bent door bedwantsen. Er is slechts sprake van een reactie van je huid op de stofjes die de bedwants heeft ingespoten terwijl hij je beet. Deze reactie gaat naar verloop van tijd vanzelf weer weg.

Bedwantsen vinden

Het opsporen van bedwantsen is nog niet zo eenvoudig aangezien ze meesters zijn in verstoppen en verbergen en ze alleen in het donker actief zijn. Maar uiteraard zijn er een aantal manieren waarop je de sluwe insecten te slim af kunt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de poten van je bed beplakken met dubbelzijdige tape. De meeste bedwantsen voeden ongeveer eenmaal per week, dus controleer een dag of zeven later of je bedwantsen gevangen hebt. Je kunt hiervoor ook een speciale lijmval voor bedwantsen voor gebruiken. Ga je liever direct actief op zoek dan wacht je tot het donker wordt, of sta je een uur voor zonsopgang op (dan zijn bedwantsen namelijk het actiefste) en hou je de zaklamp in de aanslag. Zoek vooral in de hoekjes en naden van je matras. Geef maar eens een flinke mep op je matras om te zien of je ze uit hun schuilplekjes kunt jagen. Zie je kleine roodbruine of donkerbruine beestjes van ongeveer zes millimeter rondrennen dan heb je ze gevonden. Controleer behalve je bed ook rondom je bed, zoals in je vloerkleed, nachtkastje, lampen en gordijnen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar sporen van bedwantsen zoals bloedvlekjes op de lakens of het dekbed. Dit zijn de uitwerpselen van bedwantsen. Ook kun je soms de witte eitjes zien of de minuscule restjes van vervelde nimfen. Om bedwantsen te vinden heb je goede ogen nodig, maar ook je reukvermogen kan hier dienst doen. Bedwantsen verspreiden namelijk een zoetige of weeïge geur.

Bedwantsen herkennen

Zit je klaar met je zaklamp maar heb je geen idee hoe je een bedwants moet herkennen? Het zijn kleine roodbruine of donkerbruine insecten met een breed, ovaal lijf dat vrij plat is. Ooit moeten ze vleugels gehad hebben, want achter het schild hebben ze nog een soort overblijfsel van vleugels in de vorm van twee kleine flapjes. Het lijkt een beetje of hun achterlijf gestreept is, maar dat komt omdat ze op hun achterlijf haartjes hebben die in verticale banen over het schild lopen. Ze kunnen tussen de 1 en 9 millimeter groot zijn. Overdag zul je bedwantsen niet tegenkomen want ze hebben een hekel aan licht. Kom je bloedvlekjes of restjes van vervellingen tegen, dan heb je een spoor van bedwantsen gevonden.

Bedwantsen bestrijden

De meeste mensen weten wel dat een bedwantsen plaag erg slecht nieuws is. De bedwants valt dan ook zeker in de categorie ongedierte. Vooral voor hoteleigenaren is de parasiet een echte nachtmerrie, want de bedwants kan zich snel voortplanten en zo binnen hele korte tijd een compleet hotel helemaal platleggen. Het is ook nog een hele toer om weer van die bedwantsen plaag af te komen, zonder de halve kamer inclusief het interieur te slopen. Hoewel het misschien de duurste oplossing lijkt, is het inhuren van een professioneel bestrijdingsbedrijf toch uiteindelijk vaak de beste en op de lange termijn goedkoopste optie. Maar je kunt zelf ook wel een aantal dingen doen. Zo kun je de aanval openen met speciale bedwantsen spray of kun je een stoomapparaat huren waarmee je de bedwantsen kunt bestrijden. De bloedzuigende insecten gaan namelijk dood wanneer de temperatuur boven de zestig graden komt. Het is hierbij wel belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat en goed oplet dat je je slaapkamer niet per ongeluk beschadigt met de hete stoom. Goed stofzuigen is natuurlijk ook essentieel. Dit zul je herhaaldelijk moeten doen wanneer je last hebt van een bedwantsen plaag. Bij een ernstige plaag is het misschien zelfs verstandig om matrassen en bepaald meubilair te vernietigen, omdat de beestjes overal in kruipen. Je moet de hele besmette ruimte van top tot teen behandelen en schoonmaken. Denk aan beddengoed, kleding, schoenen, knuffels, kleden, gordijnen, muurdecoratie, lampen etc. Het is echter geen goed idee om met al je mogelijk besmette spullen te gaan slepen want op die manier is de kans groot dat de bedwantsen zich ook naar andere kamers verplaatsen. Kun je wel wat hulp gebruiken dan schakel je een ongediertebestrijdingsbedrijf in. Deze deskundige bestrijders elimineren de bedwantsen plaag op professionele wijze door middel van hitte, stoom of insecticide.

Bedwantsen spray

Wanneer je bedwantsen zelf wilt bestrijden kun je dit onder andere doen met bedwantsen spray. Dit zijn sprays die speciaal bedoeld zijn voor de bestrijding van bedwantsen. Vaak gaat het hier om middelen met insecticiden die de bedwantsen direct doden, of die een uitgestelde werking hebben waarbij ook bedwantsen die later in aanraking komen met de spray het loodje leggen. Wanneer je ze op de juiste manier inzet en gebruikt kunnen de bedwantsen sprays effectief en succesvol zijn. Helaas is het met alleen spray soms lastig om alle bedwantsen te doden omdat ze zich zo goed weten te verstoppen op de meest onmogelijke plekjes, waardoor de plaag al gauw weer terugkomt.