Hoe maak ik een vlonder?

Met houten balken, planken, een waterpas en een hele hoop precisie en geduld natuurlijk! Maar zonder dollen, we gaan je precies vertellen hoe je zo’n bouwwerk in elkaar krijgt.

Want hoe moeilijk het ook allemaal lijkt, dit is een klus die je helemaal zelf op kunt knappen zolang je fysiek fit bent en niet over twee linkerhanden beschikt. Voor je het weet heb jij een prachtige vlonder gebouwd, die er alleen nog op wacht om ingericht te worden, zodat je lekker van de aankomende zomer kunt genieten vanaf je volledig zelf gebouwde terras! Daarvoor zul je verschillende stappen moeten volgen. En dit zijn ze!

Meten is weten

Ja, oké, dit is dan een klusje waar je wel een expert voor in mag schakelen; het op maat maken van je planken en balken. Want uiteraard heb je al opgemeten hoe lang en hoog de constructie moet gaan worden. Schiet in de bouwmarkt een professional aan die jou kan helpen met het zagen van de houten materialen in de door jou gekozen formaten. Kies overigens de kleur ter plekke uit; catalogi komen qua tint vaak niet overeen met de werkelijkheid.

Extra ruimte

Je hout moet de ruimte krijgen om uit te zetten en weer te krimpen zodra de temperatuur omslaat. Daarom heb je tussen alle onderdelen een minimale ruimte van zes à acht millimeter nodig. Deze moet constant zijn!

Ondergrond

Houd de ondergrond stevig door drainage aan te leggen. Deze voorkomt dat de bodem te drassig wordt en het bouwwerk erin kan wegzakken. Op een aflopend oppervlak bouwen kan natuurlijk ook. En vergeet je niet een worteldoek aan te leggen? Hiermee voorkom je tussen je planken door schietend onkruid.

Onderbalken

Uiteraard wil je een stevig terras als eindresultaat. Dat ligt grotendeels aan de onderbalken van het geheel. Zorg dan ook dat die helemaal vast liggen en niet kunnen bewegen. Bovendien moet er een vaste afstand tussen de onderbalken zijn en mogen ze ook qua hoogte niet verschillen.

Eerste plank

Net als de rest die gaat volgen moet de eerste plank helemaal recht liggen. Zo niet, dan kun je ervan uitgaan dat de rest ook scheef zal gaan liggen. Met behulp van vlonderschroeven monteer je de plank stevig aan de onderbalken.

Volgende planken

Gebruik t-vormige tussenstukjes om de tussenruimte van zes à acht millimeter gelijk te houden Hiermee kun je bovendien direct zien of alle planken wel helemaal recht liggen!

Laatste plank

Is alles helemaal recht aangebracht? Dan moet dat ook voor de laatste plank gelden. Dat betekent dat je ceremonieel ook deze aan het onderstel vast mag gaan maken.

Randen

Het kan best zijn dat je planken over hebt. En dat is goed nieuws! Hiermee kun je aan de zijkant immers opstaande randen maken. Houd ook hier weer die vaste afstand aan.

Klaar!

Nou, mooi! Nu nog even de boel inrichten en jij bent helemaal klaar voor de zomer. En de lente als die mild genoeg is. Bedenk overigens dat er een lichte verkleuring in de planken kan gaan optreden na verloop van tijd. Da’s heel normaal.
Geniet van de vruchten van jouw noeste arbeid!