Game verslaving: herkennen en helpen

Gamen is voor de meeste mensen een leuke hobby, maar voor sommigen loopt het uit de hand en verandert het in een verslaving. Dit kan nare effecten op je leven hebben waardoor je leven op de kopt komt te staan. Een verziekte relatie, verslechterde sociale contacten en misschien zelfs geldproblemen. Hoe herken je nou zo’n verslaving en wat kun je er aan doen? Je leest het in dit artikel. 

Game verslaving herkennen

De eerste stap naar herstel is het herkennen en erkennen van een game verslaving. Je moet het vaststellen en degene die verslaafd is moet zich realiseren dat hij of zij verslaafd is. Maar, wat zijn de kenmerken van een verslaving? Hieronder hebben wij er een paar op een rij gezet.

  1. Iemand die verslaafd is zal obsessief gedrag vertonen. Dit houdt in dat diegene nergens anders aan kan denken dan aan gamen. 
  2. Doordat de volledige focus op het gamen ligt, zullen sociale contacten (relatie, familie en vrienden) verslechteren. Dit kan resulteren in ruzies en eenzaamheid. 
  3. Veel verslavende gamers zullen tot diep in de nacht gamen. Dit kan resulteren in een slaaptekort en daaruit voortvloeiende slechte resultaten op school of op het werk. 
  4. Al het bovenstaande kan leiden tot een negatief zelfbeeld en wellicht een depressie. 

Als iemand veel tijd besteed aan gamen hoeft dit niet direct te betekenen dat diegene verslaafd is aan gamen. Andere signalen, zoals bovengenoemde zijn van groter belang. Ben je benieuwd of jij of iemand die je kent gameverslaafd is? Doe dan deze test

Wat te doen bij game verslaving

Als je eenmaal vast hebt gesteld dat jij of iemand anders gameverslaafd is, dan is het tijd om actie te ondernemen. Maar, wat te doen bij een game verslaving? Als je niet kunt stoppen met gamen is het aan te raden om hulp te zoeken bij een psycholoog. Hier krijg je gespecialiseerde zorg die je kan helpen om te stoppen. Ook zijn er dingen die je zelf kunt doen, zoals:

  • Maak een schema voor het gamen. Schrijf op hoeveel je wilt gamen en houd je hieraan. Neem ook game-vrije dagen. Als je voor je gevoel te veel gamet neem dan doelen op in je schema voor het afbouwen van het aantal uren. 
  • Spreek tijdens game-vrije dagen af met vrienden of familie. Op deze manier kom je tijdens deze dagen niet in de verleiding om te gamen. 
  • Schrijf op wat je minder doet en wat minder goed gaat dan vroeger als resultaat van de verslaving. Beschrijf ook waar je aan wilt werken, bijvoorbeeld het herstellen van bepaalde sociale contacten. Zodoende heb je voor ogen waarvoor je iets doet. 

Mocht je toch hulp willen dan kun je ook contact opnemen met Connection SGGZ, een erkende GGZ-instelling die gespecialiseerd is in verslavingszorg.