Draadloze deurbel

De draadloze deurbel is een geweldige uitvinding. Dat scheelt immers draden trekken. De deurbel is in de loop der tijd steeds geavanceerder geworden. Met de komst van spreekfuncties en camera’s biedt deze deurbel ook een stukje veiligheid, vooral voor oudere mensen. 

Oudere mensen zijn nog wel eens slachtoffer van handige verkopers aan de deur. Regelmatig zijn het zelfs oplichters met zogenoemde babbeltrucs. Ouderen worden daar vaak voor gewaarschuwd: laat niemand zomaar binnen en bedenk goed welke informatie je deelt.

“Babbeltrucs komen steeds vaker voor”, meldde de landelijke ouderenbond ANBO in 2019. De politie Den Haag liet in 2015 weten dat het aantal babbeltrucs met ruim dertig procent was gestegen: van 332 naar 423 per jaar. Bijna de helft van de gedupeerden was ouder dan 85 jaar. In dit geval kan een slimme draadloze deurbel uitkomst bieden. Dan hoeft iemand bij twijfel of het wel zuivere koek is, niet open te doen.

Draadloze deurbel kwam in 1990 in zwang

Deze slimme draadloze deurbellen zijn wat dat betreft een geweldige uitvinding en heeft het minder met luxe te maken dan veel mensen denken. Rond 1990 kwam de draadloze bel in zwang. Via een radiosignaal en een ontvanger, en een deurdrukker konden we horen of er iemand voor de deur stond. Deze bel kan alleen maar bestaan dankzij de uitvinding van de elektrische deurbel door de Belg Polydoor Lippens.

In 1850 kwam hij met een trilmechanisme op de proppen. Dat werkte eerst op peperdure batterijen, later kon dat met een transformator die op het stroomnetwerk werd aangesloten. Het gevolg was een flink hard geluid, dat je niet missen kon. Dat geluid staat bekend onder het bekende ‘trrrring’ en werd ten gehore gebracht dankzij een elektromagneet die met het indrukken van een buiten aan de deur bevestigde knop in gang werd gezet. Dan sloeg een klepeltje tegen een metalen schel en werd tegelijkertijd het elektrisch contact verbroken, waarna deze cyclus zich herhaalde zolang de drukknop ingedrukt bleef. Later bedacht men ook een bel waarbij het geluid niet één keer maar twee keer klonk: ding dong.

Ineens hoor je Bach als je op de draadloze deurbel drukt

Na 1930 zou het allemaal wat kalmer worden en pas na de jaren vijftig kwam deze ontwikkeling verder op gang en werden de elektrische bellen steeds geavanceerder. Het kon in die tijd nog wel eens uit de hand lopen met dat gebel. Complete deuntjes waren er te horen als je belde. Sommige mensen schrokken zich een hoedje bij het aanbellen. Ineens klonk Bach uit de deurbel. Dat kon toch niet de bedoeling zijn.

Het draadloze bellen is sinds die tijd steeds verder uitgebreid. Voorop staat dat een draadloze deurbel op batterijen werkt en kabels niet nodig zijn. De ontvanger kun je gewoon ergens in huis plaatsen, als het bereik met de zender maar goed blijft. De ontvanger en beldrukker communiceren via DECT of wifi. Bij DECT staan de ontvanger en beldrukker dus draadloos met elkaar in verbinding. Een DECT-verbinding is beveiligd en storingsvrij. Het signaal werkt altijd en, wel zo comfortabel, als iemand bij de buren aanbelt, gaat jouw deurbel niet af. Wifi-deurbellen zijn aan een app te koppelen en dus slim. In dit geval is goed internet, ook bij de voordeur belangrijk anders gaat de bel niet af. Via de app kan je communiceren met degene die voor de deur staat (daarover verderop meer) en daarom is het van belang dat je altijd internet op je telefoon hebt. De beldrukker en ontvanger mogen ook niet te ver van elkaar afhangen voor een optimaal bereik.

Zo monteer je een draadloze deurbel

Een draadloze deurbel kun je gemakkelijk zelf installeren. Bevestig met tape of schroeven de deurdrukker aan de deurpost en stop er een batterij in. De ontvanger kan op netstroom werken of draagbaar zijn. Die op netstroom steek je in het stopcontact, de draagbare ontvanger werkt op batterijen en kun je overal in huis plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere ontvangers op verschillende plaatsen in je huis neer te leggen.

Veiligheid staat voorop bij draadloze deurbel met speaker en camera

Tegenwoordig kennen we de draadloze bel met verlichting. Een draadloze deurbel is ook verkrijgbaar met een (terug)spreekfunctie. Deze draadloze deurbellen zijn uitgerust met een intercom. In dit geval speelt veiligheid een belangrijke rol, want zo weet je immers altijd wie er voor de deur staan. Het kan nog slimmer met een ingebouwde speaker. Dan spreek je via je smartphone met degene die voor de deur staat en aanbelt.

Gaan we nog een stap verder door een camera aan de deurbel toe te voegen, waardoor je zicht hebt op wie er voor de deur staat. Je smartphone of draagbare ontvanger is dan de uiteindelijke ontvanger. Je ziet direct wie er voor de deur staat. Met de spreekfunctie kun je diegene te woord staan.

Slimme draadloze deurbel: niet opendoen voor ongewenst bezoek

In dit geval gaat het nog veel meer om die veiligheid en niet louter om handige tools zoals de spreekfunctie en camera. Voor met name oudere mensen blijkt dit dus heel belangrijk. Er is inmiddels zeker behoefte aan. Het geeft een veilig gevoel als je weet wie er voor de deur staat en waarvoor. Voor ongewenst bezoek hoeft iemand de deur dan niet te openen.

Deze veilige hulpmiddelen zoals de slimme deurbel blijven hard nodig. Vorig jaar werd melding gedaan van een 90-jarige vrouw uit Gouda die zich liet verleiden één euro te pinnen toen een zogenaamde bezorger met een pakketje aan haar deur stond. Kort daarna werd 4500 euro van haar rekening gehaald. Het is een van de vele voorbeelden. Soms helpt ook een training voor ouderen. Vorig jaar hebben de landelijke ouderenbond ANBO en het ministerie van Veiligheid een actie opgezet waarbij ouderen via een rollenspelen hier beter mee om leren gaan. De slimme draadloze deurbel is hier dan een goede aanvulling op. Zo weten ouderen hoe ze met ongewenste lieden en met eventuele babbeltrucs om kunnen gaan en hoeven ze in het ergste geval niet eens de voordeur open te doen.