Dit moet je weten over je zonnepanelen reinigen

Een auto die goed onderhouden wordt, presteert niet alleen beter. Het voertuig blijft hierdoor namelijk ook langer goed werken. Daarom laten we onze auto’s regelmatig onderhouden of doen we dit zelf. Zo zouden we zonnepanelen ook moeten benaderen. Door onze zonnepanelen op hun best te houden, kunnen we verwachten dat ze optimaal presteren, vrij blijven van veiligheidsrisico’s en ervoor zorgen dat ze jarenlang energie blijven leveren aan ons huis of bedrijf. In dit artikel lees je alles over je zonnepanelen reinigen. Zo leggen we uit hoe je dit klusje kunt doen, wanneer je je panelen moet reinigen en hoe vaak je dit moet doen.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen reinigen?

Er zijn geen afgesproken schema’s voor het reinigen van zonnepanelen. Zonnepanelen in verschillende regio’s zullen namelijk in verschillende snelheden vuil worden. Toch kunnen we je vertellen hoe vaak zonnepanelen reinigen gedaan moet worden. Je dient ze namelijk minimaal één keer per jaar schoon te maken. In plaats van een schoonmaakinterval in te plannen, controleer je je zonnepanelen regelmatig op vuil, roet, bladeren en vogelpoep. Elke keer dat je vuile zonnepanelen hebt, moet je ze schoonmaken. Hieronder lees je wanneer het precies nodig is om je panelen een schoonmaakbeurt te geven.

Wanneer moeten je zonnepanelen gereinigd worden?

Inmiddels weet je dat je elk jaar minstens één keer je zonnepanelen moet reinigen. Dit kan echter nodig zijn als er veel stof terecht komt op je panelen. Stof past de zonnepanelen namelijk fors aan. Je geografische locatie heeft invloed op de stofophoping, net als de omliggende elementen. Je systemen kunnen hierdoor vervuild raken, wat je natuurlijk moet zien te voorkomen. Hevige regenval kan helpen om vuil en verontreinigende stoffen van je zonnepanelen te verwijderen. Toch blijkt uit meerdere onderzoeken dat stofophoping de efficiëntie van je zonne-energiesysteem in maar één minuut kan verminderen met zo’n 5 procent of minder.

Zonnepanelen die goed onderhouden worden, presteren net wat efficiënter dan de vieze exemplaren. Ze zijn namelijk 3,5 procent efficiënter. Uit een recent onderzoek is daarnaast gebleken dat door ophoping van stof de efficiëntie van zonnepanelen in termen van vermogen tot 60 procent kan worden verminderd. Dezelfde studie toont ook nog eens aan dat het gemiddelde van het dagelijkse energieverlies gedurende een jaar door stofophoping op het oppervlak van de panelen zo’n 4,4 procent is.

Zonnesystemen die zijn geïnstalleerd in stofgevoelige gebieden, zoals in de buurt van hoofdwegen en landbouwgronden, zullen vaker en grondiger onderhoud nodig hebben. Het niet stofvrij maken van panelen die in dergelijke gebieden zijn geïnstalleerd, kan een nadelige invloed hebben op de productie van zonne-energie. Uit onderzoek is gebleken dat de vermindering van het zonne-rendement als gevolg van stof op zonnepanelen ongeveer 40 procent bedraagt in stofgevoelige gebieden.

Stof is echter niet de enige reden om je zonnepanelen met enige regelmaat te reinigen. Ook als er bladeren op het systeem liggen, moet je een schoonmaakbeurt uitvoeren. Deze bladeren houden namelijk zonlicht tegen en daardoor vermindert de efficiëntie van je zonnepanelen. Om dit te voorkomen, moet je de panelen die in de buurt van bomen staan regelmatig reinigen. Dit is al helemaal in de herfst het geval.

Een andere reden om je zonnepanelen te reinigen is vogelpoep. Het systeem wordt hierdoor namelijk in negatief opzichte beïnvloed. Door vogelpoep wordt dan weinig tot geen energie meer geleverd door de panelen. Vooral als er bomen in de buurt staan van je zonnepanelen kun je last hebben van vogelpoep. Je moet de panelen dan schoonmaken, maar de poep van de vogels kan ook voor veiligheidsrisico’s zorgen. Vogelwering kan daarom noodzakelijk zijn.

Wat kost het reinigen van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen vies zijn geworden door stof, bladeren of vogelpoep weet je dat het systeem gereinigd moet worden. Je zonnepanelen reinigen kun je in principe zelf doen. Toch hoeft dat niet beslist. Je zonnepanelen laten reinigen behoort namelijk ook tot de mogelijkheden. Sterker nog, vaak is het zelfs beter om het klusje uit te laten voeren door een professional.

De meeste huiseigenaren geven desondanks alsnog de voorkeur aan doe-het-zelf onderhoud aan zonnepanelen. Om een ​​veilige reiniging van zonne-energie en dakgoten te garanderen, moet je eraan denken om de veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van deze aanpak. Om zeker te zijn dat de schoonmaak van je zonne-energiesysteem veilig en goed gedaan wordt, kun je toch echt beter het tarief reinigen van zonnepanelen betalen. Over het algemeen zal je zonnepanelen laten reinigen door een professional circa 150 euro kosten. Wat het daadwerkelijke tarief reinigen van zonnepanelen is, hangt natuurlijk af van het bedrijf dat je inhuurt. Sommige professionals vragen meer, anderen vragen juist meer. Ook het aantal zonnepanelen en hoe vies ze zijn, speelt een rol op dit gebied.

Welk water gebruik je voor zonnepanelen reinigen?

Als je toch liever je zonnepanelen zelf wilt reinigen zodat je geld kunt besparen omdat je geen professional hoeft in te huren, moet je gebruik maken van water. Het is echter belangrijk om te weten dat je in dit geval het beste met osmosewater je systeem kunt schoonmaken. Osmosewater is gezuiverd water zonder kalk, nitraten, nikkel en zout. Bovendien laat dit type water geen resten achter, je voorkomt met osmosewater dus ook nog eens plekjes en streepjes. Je kunt je zonnepanelen reinigen telescoop met deze soort water. Je kunt deze reinigers eenvoudig in- en uitschuiven. Ook zijn deze telescopen verkrijgbaar in diverse lengtes. Je doet er bovendien goed aan om een telescoopreiniger met inwendige wateraanvoer te kopen. Zo kun je je zonnepanelen reinigen telescoop perfect doen met osmosewater.

Hoe kun je zelf je zonnepanelen reinigen?

Inmiddels hebben we al gezegd dat het beter is om je zonnepanelen te laten reinigen. Wil je het tarief reinigen van zonnepanelen liever niet betalen? Gelukkig is het dan alsnog mogelijk om het systeem zelf schoon te maken. In dit artikel geven we een goed stappenplan. Je zonnepanelen reinigen kun je namelijk doen met de onderstaande vijf stappen:

Stap 1: Gebruik een zachte borstel om vogelpoep, stof en bladeren te verwijderen

Zoals we eerder op deze pagina al zeiden hoopt stof zich op op je zonnepanelen, ditzelfde geldt voor vogelpoep en bladeren. Hierdoor werkt je systeem minder efficiënt. Regen zal een deel van deze vuil opruimen, maar helaas zal niet alle viezigheden verwijderd worden. Ook kan regen leiden tot vuile resten op je zonnepanelen. Je moet vogelpoep, bladeren en stof daarom zelf verwijderen. Hiervoor kun je gebruik maken van een zachte borstel. Start zo het schoonmaakproces, maar het is hierbij belangrijk dat je het borstelen voorzichtig doet.

Je kunt de zonnepanelen vanaf de grond reinigen met een zachte borstel. Het moet dan bevestigd zijn met een haak of draadpunt aan een telescoop. Deze gereedschappen kunnen namelijk lang uitgerekt worden en zo zijn ze zeer geschikt voor dit klusje. Als je niet zo’n verlengpaal hebt, zul je een verlengladder aan moeten schaffen. Met een ladder kun je namelijk alsnog de zonnepanelen bereiken zodat je het systeem kunt borstelen. Moet je op het dak klimmen? Het is dan belangrijk dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Denk hierbij aan het dragen van een harnas, maar ook een helm moet je tijdens dit klusje zeker op je hoofd hebben.

Start vervolgens met het voorzichtig borstelen van de zonnepanelen. Dit is in veel gevallen al meer dan genoeg. Toch kan het nog wel eens gebeuren dat er te veel viezigheden op het systeem zitten. Het onmiddellijk mengen van het vuil met water vegen veroorzaken, terwijl mogelijk ook alle vogelpoep, stof en bladeren niet verwijderd worden op deze manier. Alsnog is je zonnepanelen reinigen met een zachte borstel een goed idee. Zo wordt het vuil enigszins afgebroken en verwijderd, de volgende stappen in het reinigingsproces worden hierdoor eenvoudiger en effectiever. Houd je handen schoon en veilig door werkhandschoenen te dragen.

Stap 2: Spuit de zonnepanelen schoon met een tuinslang

Voor het reinigen van je zonnepanelen zul je ook een tuinslang moeten gebruiken. In het schoonmaakproces is het namelijk cruciaal om water in te zetten. Je kunt met een tuinslang dan ook veel van de resterende viezigheden verwijderen van je panelen. Het kan verleidelijk zijn om zonnepanelen met zoveel mogelijk water te raken om de klus snel te klaren, maar hogedrukreiniging zal waarschijnlijk fijne scheurtjes op hun oppervlak veroorzaken.

Dit zal de efficiëntie van het zonnestelsel ruïneren en toekomstige problemen veroorzaken. Het kan ook bestaande garanties ongeldig maken als gevolg van niet-naleving van de specificaties van de fabrikant voor het onderhoud van zonnepanelen. Als een slang een hogedrukaansluiting heeft, moet deze worden verwijderd voordat de zonnepanelen worden gereinigd.

Bij het schoonspuiten van je zonnepanelen met een tuinslang is het belangrijk dat je dit klusje zorgvuldig doet. Heeft je slang onvoldoende sproeicontrole? Het kan dan beter zijn om een telescopisch exemplaar aan te schaffen. Met zo’n tuinslang heb je namelijk meer grip en ondersteuning dan een normale slang. Zo kun je dus ook je zonnepanelen reinigen telescoop in combinatie met een tuinslang.

Stap 3: Gebruik water en een zachte borstel om probleemgebieden te schrobben

Met de zachte borstel en tuinslang zul je het grootste deel van de viezigheden al van je zonnepanelen hebben gekregen. Toch is de kans groot dat er nog wat probleemgebieden zijn. Geef deze plekjes daarom extra aandacht. Hierbij kun je gebruik maken van een rakel, spons of zachte doek. Dompel dit hulpmiddel eerst in een emmer schoon water. Vervolgens moet je de panelen zacht en gericht reinigen. Maak hierbij gebruik van een herhalende beweging en heb wat geduld. Het kan namelijk soms lang duren om de probleemgebieden schoon te krijgen, maar toch zal dit je uiteindelijk lukken.

Agressief schrobben met schoonmaakproducten is echter geen goed idee als je probleemgebieden schoon wilt krijgen. Zelfs de schoonmaakmiddelen die als veilig worden beschouwd, kunnen schuren en daardoor je panelen beschadigen. Water is de beste reiniger voor zonnepanelen, vooral als het gedeïoniseerd of gedestilleerd is. Dit water trekt andere chemicaliën aan, dus is het efficiënter om schoon te maken. Is gedeïoniseerd of gedestilleerd water niet beschikbaar? Je doet er dan goed aan om je systeem schoon te maken met slangwater dat je behandeld hebt met een waterontharder. De reinigende kracht is hierdoor namelijk beter geworden.

Zijn er hardnekkige plekken die je zelfs zo niet kunt reinigen? Maak dan gebruik van een scheutje mild, zachte afwasmiddel in combinatie met een deel azijn. Meng deze twee vloeistoffen met acht delen water om de reinigingskracht van het goedje te vergroten. Elke zeep moet echter spaarzaam en voorzichtig worden gebruikt. Bij het uitspoelen van zeep kan helaas wel een residu achterblijven. Vuil kan zich hier in de toekomst aan vastklampen. Dit resulteert in streperige zonnepanelen. Hierdoor ziet je systeem er minder mooi uit, terwijl dit ook een negatief gevolg kan hebben op de functionaliteit van je zonnepanelen.

Stap 4: Let op hoeveel energie je zonnepanelen opwekt

Zonnepanelen maken natuurlijk gebruik van herbruikbare energie door zonlicht op te vangen. Als er meer zonlicht op ze komt, produceren ze dus meer stroom en verhogen ze hun output. Daarom worden zonnepanelen meestal op zonnigere locaties geplaatst. Op basis van de specifieke kenmerken van het zonnestelsel, de locatie en omgevingsfactoren, worden zonnepanelen geclassificeerd voor een zonne-output binnen een specifiek bereik van watt.

Natuurlijk zullen sommige omstandigheden ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet altijd evenveel energie opwekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de panelen vuil zijn. Ze produceren dan minder zonne-energie, wat je als eigenaar uiteraard liever niet hebt. Met een lagere zonne-output vertrouwen huiseigenaren op stroom van een extra energieleverancier, wat de energierekening en de tijd in de terugverdientijd van de zonne-energie opdrijft.

Je doet er dan ook goed aan om hoeveel energie je zonnepanelen genereert bij te houden. Hieraan kun je namelijk zien of het systeem vies is en dus gereinigd moet worden. Nadat je de panelen hebt schoongemaakt, zul je waarschijnlijk zien dat je zonne-energiesysteem meer stroom oplevert. Schone zonnepanelen resulteren namelijk in lagere energiekosten omdat ze maximale blootstelling en een hogere zonne-opbrengst mogelijk maken.

Stap 5: Huur een professional in voor een grondige schoonmaakbeurt

Als je na je zonnepanelen reinigen geen groot verschil ziet in je energieopbrengst doe je er goed aan om een professional in te huren. Dit is ook het geval als je zelf dit klusje liever niet uitvoert, bijvoorbeeld doordat je het schoonmaken van de panelen te gevaarlijk of eng vindt. Ook al hoeven zonnepanelen niet constant schoongemaakt te worden, het verwijderen van vuilophoping maakt deel uit van hun onderhoud. Het vinden van een professional voor het reinigen van zonnepanelen is het beste voor omstandigheden die te complex zijn om aan te pakken met een tuinslang en spons.

Tijdens het reinigen van je zonnepanelen kan je systeem niet gebruikt worden. De professionele diensten zullen dan ook je elektriciteit uitschakelen zodat ze je panelen kunnen schoonmaken. Huiseigenaren worden hierdoor op hun gemak gesteld, ze weten immers zeker dat ze na het behalen van het tarief reinigen van zonnepanelen dat hun systeem weer helemaal schoon is en goed werkt. Hun zonne-energiesysteem zal dan ook niet beschadigd worden door elektrische fouten.

Om het meeste uit een professionele schoonmaakservice voor zonnepanelen te halen, kunnen huiseigenaren alvast het reinigingsproces starten. Ze kunnen bladeren of grof vuil verwijderen om een ​​goed beeld te krijgen van specifieke reinigingsproblemen die moeten worden aangepakt. Zo kunnen ze de professionals precies vertellen wat er gedaan moet worden voor je zonnepanelen laten reinigen.

Vooral als je zonnepanelen erg vies zijn, is het een goed idee om een professional in te huren voor de reiniging van het systeem. Dit is echter niet altijd het geval. Ook als je panelen op een hoog dak geplaatst zijn, is het soms beter om een expert in te schakelen voor dit klusje. Het kan dan te gevaarlijk zijn om zelf het dak op te gaan om de schoonmaakbeurt uit te voeren. Alleen zonnepanelen die gemakkelijk en veilig toegankelijk zijn, mogen dus zonder professionele hulp worden gereinigd. Anders moet je toch echt een professional inhuren voor dit klusje!

3 tips voor het reinigen van je zonnepanelen

Inmiddels ken je het stappenplan dat je in principe kunt gebruiken om je zonnepanelen te reinigen. Ook weet je dat het waarschijnlijk beter is om toch het systeem te laten schoonmaken door een professional. Wil je geld besparen en de schoonmaakbeurt dus zelf uitvoeren? Het is dan een goed idee om gebruik te maken van de onderstaande drie tips. Zo voorkom je dat je zonnepanelen niet beschadigd worden door de reiniging!

Gebruik geen hogedrukreiniger

Hoge druk kan het glasoppervlak beschadigen en je zonnepaneelsysteem kapot maken. Daarom moet je een hogedrukreiniger niet gebruiken voor het schoonmaken van je zonnepanelen, wel kun je hiervoor een tuinslang gebruiken.

Spuit koud water niet op hete panelen

De zonnepanelen kunnen namelijk barsten door de temperatuurschok. In plaats daarvan moet je de panelen op een koele dag schoon of ’s ochtends of ’s avonds.

Gebruik geen schurende of bijtende chemicaliën

Zorg ervoor dat je de instructies leest om te zien of er waarschuwingen zijn over reinigingsoplossingen. Blijf bij twijfel bij schoon water en eenvoudig afwasmiddel, eventueel kun je hier nog wat azijn aan toevoegen. Als je geen dakgoten hebt, gebruik dan een reiniger die veilig is voor planten.