Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

4 tips voor het onderhouden van je zonnepanelen

Dat zonnepanelen alsmaar populairder worden, is niet meer dan logisch. Ze zetten immers zonlicht om in elektriciteit en kunnen je hierdoor geld besparen. Desondanks levert dit wel vragen op bij de mensen die al zo’n systeem hebben laten plaatsen op hun dak. Eén vraag komt hierbij steeds weer naar voren: hebben zonnepanelen onderhoud nodig? Ja, het is zeker een goed idee om de panelen schoon te houden! Met goed onderhoud zullen ze hun hele levensduur goed presteren, waar de onderstaande tips zeker bij helpen.

Reinig je zonnepanelen

De effectiviteit van je zonnepanelen kun je maximaliseren door ze vrij te houden van vuil en stof. In principe is dit erg eenvoudig te doen omdat de panelen van glas zijn, je hoeft eigenlijk alleen maar een zachte doek te gebruiken. Bepaalde reinigingsmiddelen moet je hierbij beslist niet gebruiken aangezien ze vegen en strepen achter kunnen laten. Het zonlicht gaat hier lastig doorheen, waardoor de zonnepanelen die op je dak geïnstalleerd zijn door www.veranderstroom.nl hierdoor minder effectief worden.

Inspecteer het systeem regelmatig

Vaak worden zonnepanelen Beuningen op het dak van een huis, schuur of garage geplaatst. Ze zitten dan op een grote hoogte waar ze gevoelig zijn voor beschadiging, terwijl afvaldeeltjes die in de lucht zitten ook hier kunnen ophopen. Daarom is het van belang om je panelen met enige regelmaat te inspecteren. Hierbij moet je het opgehoopte vuil opruimen zodat je een vermogensverlies kunt voorkomen, wat je dus met een zachte doek kunt doen.

Onderzoek de onderdelen regelmatig

Tijdens het schoonmaken van de zonnepanelen is het verstandig om naar alle componenten te kijken. Hierbij moet je onder meer op tekenen van waterschade controleren. Ook moet je zoeken naar gebroken glas, ontbrekende bouten en gerafelde bedrading. Door dit regelmatig te doen, kun je ernstige problemen die uiteindelijk eindigen in peperdure reparaties voorkomen. Merk je potentiële problemen op bij het onderzoeken van de onderdelen? Neem dan direct contact op met de installateur!

Houd je energieverbruik in de gaten

Je kunt een energiemonitor installeren, wat je meest directe wijze is om te checken of je zonnepanelen effectief presteren. Zo’n monitor levert normaliter outputgegevens op in een app of op een website. Van elk zonnepaneel kun je hiermee de productietotalen bekijken zodat je kunt controleren of bepaalde panelen slechter presteren vanwege een mogelijk probleem. Dit worden ook wel dode zonnepanelen genoemd. Ook hierbij is het slim om contact op te nemen met je installateur om het probleem op te lossen.