Poef

Dat de poef veel meer is dan alleen een grappig klinkend woord en een leuk meubelstuk blijkt wel uit de ongekende en eindeloze populariteit van dit handige ding. Vooral in de jaren zestig en zeventig waren de poefen niet aan te slepen. Maar ook nu kom je in bijna elk interieur een poef, of een vorm daarvan, tegen. Dat is ook helemaal niet zo gek, want niet alleen staan ze hartstikke gezellig in je interieur, ze zijn ook nog eens ontzettend praktisch en multifunctioneel!

Wat is een poef

Er bestaat eigenlijk best wat verwarring over bepaalde zitelementen in ons interieur. Zo denken veel mensen ten onrechte dat hun hocker een poef is, en vica versa. Om die verwarring voor eens en voor altijd weg te nemen; zitten er pootjes of iets dergelijks onder? Dan is het geen poef, maar een hocker. De hocker lijkt natuurlijk wel veel op de poef, maar het verschil zit ‘m dus in de onderkant, en in het feit dat een hocker doorgaans als een soort voetenbank of bijzettafeltje bij een bank hoort, al kan hij ook prima op zichzelf staan.

In tegenstelling tot de poef die, om de verwarring compleet te maken ook wel eens met Franse benaming, pouffe, of Engelse benaming, ottoman aangeduid wordt, rechtstreeks op de grond geplaatst wordt en echt puur bedoeld is als extra zitplaats. Al wordt de poef, zoals de titel van dit artikel al aangeeft, juist voor heel veel andere dingen gebruikt.

De geschiedenis van de poef

Hoe lang de poef precies bestaat is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat dit populaire meubelstuk ergens in de 18e eeuw overgewaaid is vanuit het Ottomaanse rijk naar Europa. Dat verklaart meteen waarom de Engelsen naar de poef verwijzen als ‘an ottoman’. De oorspronkelijke poefen waren meestal gemaakt van leer en voorzien van vele afbeeldingen zoals kamelen, vazen, olifanten of mooie Oosterse patronen. Nu kun je poefen vinden in allerlei verschillende vormen, in alle kleuren, diverse merken en designs, en van ontzettend veel verschillende materialen. Ook heeft de poef verschillende ‘broertjes en zusjes’ zoals de hocker, zitzak, het voetenbankje en krukje.

Verschillende soorten poefen

Als je op zoek bent naar een poef kan het nog best lastig zijn want er valt ontzettend veel te kiezen. Voor elk interieur kun je wel een passende poef vinden. Zo past de populaire, ronde, gebreide poef of een poef van rotan of riet mooi in een Bohemien of landelijke inrichting. Wil je zeker weten dat je poef bij je interieur past dan zit je met een fluwelen poef altijd safe. Deze staat namelijk in elke interieur hartstikke goed, als je tenminste de juiste kleur bij je inrichting kiest en geeft gelijk een luxueus gevoel aan je woonruimte. Heb je meer een industriële vibe in je huis? Dan past een leren poef daar heel goed bij. Maar uiteraard is het natuurlijk een kwestie van smaak. Naast deze soorten bestaan er natuurlijk ronde poefen, vierkante of rechthoekige of in een speciaal design, met een dierenhuid erom heen of spijkerstof, je kunt het zo gek niet bedenken.

De vele functies van de poef

Een poef is van origine bedoeld als een handige extra zitplaats. Het praktische aspect zit hem vooral in het feit dat hij weinig ruimte inneemt maar toch plek biedt aan een, of bij een forse poef misschien zelfs twee, personen, en het staat ook nog eens heel gezellig in je interieur. Maar je kunt nog veel meer met een poef. Zo kun je hem bij de bank of stoel neerzetten en gebruiken als voetenbankje na een lange dag. Veel mensen gebruiken de poef als een bijzettafeltje waar ze een groot dienblad op plaatsen en dat vullen met decoratieve items, zoals vaasjes, een plantje of foto’s en wanneer er een feestje is kan je er mooi hapjes op uitstallen. Soms is een poef nog multifunctioneler, dan is de binnenkant namelijk hol en kun je deze gebruiken als opbergruimte voor van alles en nog wat. Maar je kunt de poef natuurlijk ook alleen gebruiken als mooie accessoire om je interieur sfeer te geven. Hoe je de poef ook gebruikt, handig is hij sowieso; je kunt hem eenvoudig verplaatsen omdat hij zo licht en handzaam is, en hij fleurt elk interieur direct op.

Waar zet je de poef neer?

De poef is niet alleen multifunctioneel inzetbaar maar past ook in praktisch elke ruimte. Het is een accessoire die je inrichting net even wat extra’s geeft en sfeer creëert, en dat kun je natuurlijk in de meeste kamers best gebruiken. Zo kun je hem natuurlijk in de woonkamer zetten, maar hij staat ook harstikke mooi in je slaapkamer met een mooie plaid er nonchalante overheen gedrapeerd of een dienblad met kaarsen om een romantisch hoekje te creëren. De poef is bovendien het perfecte meubel voor op de kinderkamer omdat het immers voor kleine mensjes een fijn plekje is om op te zitten, zonder harde, scherpe randen waaraan ze zich kunnen bezeren. Er is zelfs niets wat je tegenhoudt om de poef in de zomer naar buiten te verplaatsen om op je terras ook zo’n gezellige huiselijke sfeer te maken. Handig ook als je je koude drankje ergens kwijt moet.

 Zelf een poef maken

Je kunt natuurlijk de winkels induiken om jouw favoriete poef in huis te halen, maar als je een beetje handig bent kun je ook heel makkelijk je eigen poef maken of een bestaande oude poef restylen. Hoe je dit moet doen ontdek je door een eenvoudige zoekopdracht te geven aan je zoekmachine en dan vliegen de tutorials je om de oren, want je bent niet de enige die zo’n unieke DIY poef in zijn woonkamer wil hebben.

De leukste poef adresjes 

De poef is zo populair dat je bijna moeite moet doen om een meubelwinkel of bouwmarkt te vinden waar ze hem niet verkopen. Heb je een beperkt budget maar ook twee linkerhanden en zoek je dus een goedkoop poefje dan kun je die al vinden vanaf zo’n 15 euro, bijvoorbeeld bij bol.com of Xenos en Ikea. Wil je een echte designerpoef waar best wel een prijskaartje aan mag hangen dan heb je ook genoeg keuzemogelijkheden. Wat dacht je van een goudkleurige poef of een kekke poef van Shabbies Amsterdam?