Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoeveel zonnepanelen op je dak laten plaatsen?

Nu de salderingsregeling gaat veranderen vragen veel mensen zich af hoeveel zonnepanelen ze nodig hebben. Het hele dak vol leggen heeft geen zin, beter pas je het aantal panelen aan op je verbruik. Zo dek je wat je nodig hebt zonder te veel te betalen. We geven je een aantal adviezen die goed van pas komen als je zonnepanelen wilt aanschaffen.

Zonnepanelen om verbruik te dekken

Mocht je nog twijfelen of je überhaupt zonnepanelen wilt kopen, dan is het goed om de terugverdientijd in acht te houden. Een gemiddeld zonnesysteem kost circa €3.500 tot €5.000 en dat verdien je in zo’n zes tot acht jaar terug. Wil je zonnepanelen kopen en een gerichte indicatie krijgen van de kosten? Doe dan de Dakscan bij aanbieder Sungevity. Hier vul je het verbruik in. Wanneer je werkelijk voor zonnepanelen kiest zal een goed bedrijf overigens ook met je overleggen wat je aan verbruik verwacht voor de toekomst. Mogelijk wil je gezinsuitbreiding of trekt er iemand bij je in, ga je extra apparatuur installeren. In dat geval komt een extra paneel zeker van pas.

Kwalitatieve panelen met hoog vermogen

Niet alleen het verbruik heeft invloed op het aantal panelen, dat hangt namelijk ook af van het vermogen van de zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen nodig? Daarvoor kijk je naar hoeveel energie per paneel opgewerkt kan worden. In dit geval is goedkoop vaak duurkoop, oftewel, je kunt beter investeren in kwaliteit en daar dan net iets meer voor betalen. Goede zonnepanelen gaan namelijk langer mee, tot wel 30 jaar. Bovendien kunnen ze meer energie opwekken. Op lange termijn zijn (duurdere) zonnepanelen met een hoog rendement de beste keuze.

Het aantal panelen dat past op je dak

Overigens zal je niet altijd de meest rendabele zonnepanelen op je dak kunnen laten plaatsen, omdat obstakels als dakramen of een schoorsteen de ruimte kunnen beperken. Ook kunnen andere factoren het rendement belemmeren, waardoor er een groter aantal zonnepanelen gewenst is. Hierbij kun je denken aan schaduw (windrichting), of de hellingsgraad van het dak. Zonnepanelen worden beter wat schuin geplaatst (circa 35 graden) om goed op te leveren. Heb je een plat dak? Dat is ideaal, want zo kunnen de beste windrichting en hoek bepaald worden en dat scheelt je vaak in het aantal benodigde zonnepanelen.

Verandering van salderingsregeling

Momenteel mag je terug leveren aan het net aan hetzelfde tarief als de stroom die je afneemt. Deze regel gaat echter vanaf 2025 veranderen, dan daalt het percentage energie dat je mag salderen. Het gaat dan van 100% naar 64%, met een jaarlijkse afbouw van 9% per jaar. Van 2030 naar 2031 wordt ineens de stap naar 0% gemaakt. Door deze regel is het belangrijk dat je het aantal panelen goed laat afstemmen op je verwachte verbruik, omdat dit anders de terugverdientijd van zonnepanelen kan beïnvloeden. Daarentegen is het later bijleggen van zonnepanelen niet zo makkelijk, dus het is van belang dat je goed weet wat je in de toekomst gaat verbruiken. Een goede zonne-specialist zal dit tot in de puntjes met je bespreken, zodat jouw nieuwe zonnesysteem perfect afgestemd wordt op je toekomstig verbruik.

Besparen op je aankoop

Wat overigens nog interessant is om te weten, is dat vanaf 2023 het nultarief op zonnepanelen gaat gelden. In 2022 kun je in de meeste gevallen de 21% btw terugvragen via de Belastingdienst. Scheelt geld, maar kost administratief werk. Hoe dan ook, je hoeft die btw op zonnepanelen niet te betalen en dat komt neer op circa €1.000. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen dan loont het daarnaast om een kijkje op de website van je gemeente te nemen. Mogelijk is er nog een interessante subsidie verkrijgbaar, waarmee je je investering deels financieel kan afdekken. Duurzame maatregelen worden namelijk vanuit overheid en gemeente gestimuleerd.