Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Mijn doucheputje stinkt, wat kan ik hieraan doen?

Een stinkend doucheputje is helaas een veelvoorkomend probleem. Heb je je in het zweet gewerkt om de badkamer schoon te krijgen, is er nog steeds iets wat stinkt. Vaak is de oorzaak van deze stank het doucheputje en de daaronder liggende afvoerleidingen. Een stinkend doucheputje kent enkele verschillende oorzaken, die gelukkig vaak gemakkelijk te verhelpen zijn. Vaak helpt het al veel om regelmatig het doucheputje zelf schoon te maken. Wacht echter niet te lang met het grondig reinigen van de afvoerleidingen en doucheputje, dit kan namelijk op lange termijn vervelende gevolgen hebben. 

Identificeer eerst de soort stank

Het is belangrijk om allereerst de soort stank te identificeren. Vaak zijn er twee verschillende soorten geuren die men ruikt: een muffe schimmelgeur en een rioollucht. Beide geen aangename geuren die je het liefst zo snel mogelijk weer weg wil hebben. Een muffe schimmellucht kan veroorzaakt worden doordat er schimmels in het doucheputje groeien. Deze gedijen goed op de haren en zeepresten in het al vochtige doucheputje. Schimmels kunnen behoorlijk stinken. Een andere oorzaak is een mogelijk lek in de afvoerleidingen of een stankafsluiter die niet goed meer functioneert. Beiden kunnen zorgen voor een rioollucht. 

Hoe reinig je een doucheputje effectief

Om van de stank uit een doucheputje af te komen worden er op internet allerlei huishoudelijke tips gegeven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van soda, azijn en koffieprut. Deze middelen zouden helpen om de aangekoekte viezigheid in de afvoerleidingen los te maken en vervolgens weg te spoelen met water. Je kunt ook een chemische ontstopper kopen bij de supermarkt. Let hierbij wel op dat het om een hardnekkig milieubelastend middel gaat. Gebruik dus altijd handschoenen. Regelmatig gebruik van chemische ontstopper kan op den duur zorgen voor schade aan de afvoerleidingen. Gebruik deze enkel bij hardnekkige verstoppingen. 

Hoe je een stinkend doucheputje voorkomt

Een stinkend doucheputje kun je zelf gelukkig gemakkelijk voorkomen. Door het doucheputje na elke douchebeurt vrij te maken van losse haren en ander vuil, raken de afvoerleidingen minder snel verstopt. Een andere tip is het gebruik van een afvoerzeef. Deze vangt de losse haren op, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Een andere veel gegeven tip op het internet is het gebruik van koffieprut. Spoel deze, opgelost in water, door de afvoer. Koffie werkt ontvettend en verwijdert vieze luchtjes. Nooit meer een stinkend doucheputje!

De gevolgen van verstopte afvoerleidingen

Een stinkend doucheputje, en daarmee dus verstopte afvoerleidingen, kan op de lange termijn zorgen voor nare gevolgen. Eén hiervan zijn lekkages. Een verstopping in de afvoerleiding zorgt ervoor dat het water niet goed wordt afgevoerd en de leiding zo dus zwaarder zal worden. Dit kan zorgen voor schade aan de leidingen en uiteindelijk dus voor een lekkage. Bij Lekdetectie Centrale hebben ze verschillende methodes om de oorzaak van een lekkage op te sporen zonder dat ze daarvoor moeten hakken en breken.