Wat moet je doen als je vlekken in je vintage vloerkleed hebt?

Vintage vloerkleden zijn tegenwoordig helemaal in en een echte eyecatcher in je interieur. Je kunt ervoor kiezen een nieuwe vloerkleed met een vintage look te kopen, bijvoorbeeld bij Flycarpets vloerkleden. Echter kun je ook met een ‘echt’ vintage vloerkleed je huis aankleden. Zo’n tweedehands vloerkleed zal helaas vaak wel wat gebruikssporen met zich meebrengen. Zo kunnen er in tweedehands vloerkleden allemaal stof en vuil verzameld zijn en verder is de kans ook groot dat je ergens een vlek zult vinden. Het is daarom fijn om voor gebruik je vintage vloerkleed een lekkere opfrisbeurt te geven. Hoe je dit aanpakt, lees je hier!

Vintage vloerkleed opfrissen

Ongeacht of je vloerkleed vlekken bevat, is het altijd prettig om deze op te frissen. Om te beginnen is het verstandig om het vloerkleed eerst even flink uit te kloppen. In de voorgaande jaren kan er namelijk een hoop stof, vuil en zand in het kleed verzameld zijn. Je klopt het vintage vloerkleed het beste uit met een mattenklopper. Om het vloerkleed vervolgens helemaal stof- en vuilvrij te krijgen, heb je een stofzuiger nodig. Zorg ervoor dat je zowel de bovenkant als de onderkant goed met de stofzuiger bij langs gaat. Verder is de kans ook groot dat je vintage vloerkleed niet meer zo lekker ruikt. Om vieze geurtjes te verwijderen, spuit je het vloerkleed in met een mengsel van water en azijn. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.

Materialen om vlekken te verwijderen

Wanneer je vloerkleed al eerder is gebruikt, is de kans groot dat er ergens wel een vlekje te vinden is. Om vlekken te verwijderen kun je een aantal materialen gebruiken. De meeste hiervan heb je gelukkig al in huis. Om te beginnen kun je vlekken veroorzaakt door rode wijn met zout verwijderen, omdat zout vocht aantrekt. Verder kan voor verschillende soorten vlekken ook bakpoeder gebruikt worden. Een alternatief om vlekken te verwijderen is het gebruikt van scheerschuim. Je hebt hiervoor ongekleurde scheerschuim zonder menthol nodig.

Hoe verwijder ik een vlek?

Wijnvlekken in een vintage vloerkleed zijn eenvoudig met zout te verwijderen. Strooi het zout op de vlek en laat dit goed intrekken. Vervolgens kun je met een vochtige doek het zout opdeppen. Andere vlekken zijn goed met bakpoeder te verwijderen. Strooi hiervoor wat bakpoeder op de vlek en giet er wat kokend water overheen. Laat dit mengsel even intrekken en verwijder het vervolgens met een vochtige doek. Eventueel kunnen deze stappen herhaald worden tot het gewenste resultaat is bereikt. Ook met scheerschuim zijn de meeste vlekken te verwijderen. Spuit wat ongekleurde scheerschuim zonder menthol op de vlek en laat dit even intrekken. Wrijf vervolgens met een sponsje het schuim voorzichtig in de vlek en dep alles tenslotte op met een natte doek.

Tips bij het schoonmaken van vlekken

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om een aantal tips in je achterhoofd te houden. Ten eerste is het erg belangrijk dat je bij een vlek dept en nooit wrijft. Met wrijven wrijf je een vlek namelijk alleen maar dieper in het vloerkleed. Vervolgens is het belangrijk om van buiten naar binnen te deppen. Hierdoor krimpt de vlek namelijk. Wees tot slot ook geduldig. Sommige middelen moeten namelijk eventjes intrekken om hun werk goed te doen. Neem hier dan ook de tijd voor, zodat je vloerkleed er na het schoonmaken weer helemaal als nieuw uitziet!