Hoe ontkalk je jouw douchekop?

Een douchekop met kalkaanslag erop is bijna niet te voorkomen. Kalkaanslag zijn de witte randjes en cirkeltjes die je ziet om de sproeiers van de douche. Deze kalkaanslag ontstaat doordat door onze leidingen hard water stroomt en als je de kraan of douche gebruikt dit harde water kalk achterlaat. Het schoonmaken van de douchekop lijkt de enige oplossing om deze weer schoon te krijgen. Je hebt hier waarschijnlijk geen zin in maar het niet schoonmaken van de douchekop kan zorgen voor verstoppingen en een onhygiënische douche.

Waarom is het ontkalken van de douchekop zo belangrijk?

Een douchekop met kalk erop verstopt de gaatjes waar het water uit komt en zorgt voor een minder sterke straal. Ook is het reinigen van de douchekop belangrijk voor de hygiëne, je wilt toch lekker fris uit de douche komen. Doordat in veel delen van Nederland hard water wordt gebruikt, is het schoonmaken van de douchekop een klus die je regelmatig zult moeten uitvoeren. Hard water betekent namelijk dat er kalk en magnesium in een hogere concentratie in het water zit.

Hoe ontkalk je een douchekop?

Een douchekop ontkalken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt de douchekop bijvoorbeeld schoonmaken door het gebruik van antikalk-producten. Voor een milieuvriendelijkere aanpak kun je de douchekop ook reinigen door azijn te gebruiken. Wanneer je voor azijn kiest ga je als volgt te werk:

          Draai de douchekop in zijn geheel uit elkaar

          Leg de onderdelen van de douchekop in een bad of emmer met azijn. Laat deze enkele uren weken.

          Spoel de schoongemaakte onderdelen grondig af

          Monteer de douchekop weer terug in de douchecabine

Het is aan te raden om je douchekop regelmatig te reinigen zodat de douchekop optimaal kan functioneren en een maximale doorstroom heeft. Reinig en ontkalk je douchekop daarom om de twee of drie weken. 

Nooit meer je douchekop ontkalken

Naast je douchekop zijn er ook andere apparaten in je woning die je regelmatig zult moeten reinigen en ontkalken. Denk bijvoorbeeld aan je espressomachine of je waterkoker. Dit zijn vervelende klusjes die ook nog eens tijdrovend zijn. Wil jij nooit meer je douchekop moeten ontkalken of je waterkoker moeten reinigen om de witte aanslag te verwijderen? Dan kun je overwegen een waterontkalker te laten installeren. De ontkalker zorgt ervoor dat het kalk uit het leidingwater wordt gehaald en de witte aanslag verleden tijd wordt. Ook de Omega waterontharders zijn een goede optie om kalkaanslag tegen te gaan en jouw water minder hard te maken.