Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

4 tips voor de juiste verlichting boven de eettafel

Als het om verlichting gaat wordt de eettafel nog weleens vergeten, maar goed licht is juist op die plek essentieel. Vaak wordt de tafel namelijk voor veel meer zaken gebruikt dan alleen om aan te eten. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van de krant, het maken van een puzzel of (zeker de laatste tijd) aan thuiswerken. Met deze 4 tips zorg je voor de juiste verlichting!

1.      Meer dan één lamp

Vroeger hing boven de eettafel standaard een simpele hanglamp, maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk op dit gebied. Hang bijvoorbeeld meerdere lampen op, in de lengte van de eettafel. Kies voor decoratieve elementen, zoals bij een It’s about RoMi lamp, waarmee je direct meer sfeer creëert. Geen behoefte aan veel gaten in het plafond? Het is niet per se nodig om losse lampen op te hangen; een meerarmige lamp kan boven de tafel ook een mooie optie zijn.

2.      Let op de juiste hoogte

Je wilt niet je hoofd aan de lamp stoten wanneer je van tafel opstaat, maar je wilt ook niet dat de lamp te ver boven tafel hangt waardoor je steeds dor het licht verblind wordt. Over het algemeen is een hoogte tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel het meest optimaal. Het lampontwerp is hier echter ook van invloed op. Het is aan te raden om bij het ophangen verschillende hoogtes uit te testen.

3.      Zorg dat het licht past bij de functie

Zie jij de eettafel echt als middelpunt van het huis? Dan is het vinden van de juiste verlichting extra belangrijk, want dan wil je natuurlijk op ieder moment van de dag het juiste licht te hebben. Het is fijn om het licht op ieder moment aan de wensen aan te kunnen passen. Zo heb je bij het thuiswerken optimaal licht nodig, maar mag het ’s avonds tijdens het eten wel een stukje sfeervoller. Ga dus op zoek naar een combinatie van lampen waarmee je je ideale verlichting creëert.

4.      Kijk verder dan de hanglamp

Heb je het idee dat je met alleen een hanglamp niet het juiste licht krijgt? Kijk dan vooral eens verder dan dit type lamp. De hanglamp is een voor de hand liggende mogelijkheid, maar ook andere soorten lampen kunnen prima passen. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp met lange arm, of een staande lamp met grote boog. De oplossing schuilt in het vinden van de juiste combinatie!