5 tips om te besparen op je hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke stap. Je wilt dit dan ook goed doen, waar hypotheekadviseur NHP je bij kan helpen. Deze experts weten natuurlijk precies waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek voor je huis. Hierbij kiezen de meeste mensen voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar, wat natuurlijk een lange tijd is waarbij je steeds veel geld zult moeten betalen. Het is dus niet vreemd dat jij een hypotheek zoekt met de laagste lasten. Hoe je dat aanpakt kun je hieronder lezen.

Tip 1: Bekijk je mogelijkheden

Mogelijk heb je een woning op het oog die net iets buiten je bereik valt. Tenminste dat is wat je verwacht. Je maximale hypotheek berekenen zal ervoor zorgen dat je precies weet hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Zo is het misschien toch ineens mogelijk dat je je droomhuis wel aan kunt schaffen. Je maximale hypotheek berekenen zal dan ook voor duidelijkheid zorgen.

Tip 2: Kijk verder dan de rente

Het is verleidelijk om te kiezen voor de hypotheekaanbieder die de laagste rente hanteert. Toch moet je verder kijken, zo luidt het advies van hypotheekadviseur NHP. Je moet namelijk kiezen voor de hypotheekvoorwaarden die niet alleen nu bij je passen, maar ook in de toekomst. Op de lange termijn kan je hypotheek namelijk duur uitvallen door ongunstige voorwaarden, terwijl de rente op het eerste gezicht heel laag lijkt.

Tip 3: Vergelijk de hypotheekverstrekkers

De bank waar je al jaren een rekening hebt zal vertrouwd voelen. De kans is dan ook groot dat je hier aanklopt voor een hypotheek, maar het is beter om eerst alle hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo kun je zomaar een aanbieder van de leningen vinden die qua rente een stuk lager is dan die ene bank waar je al van kinds af aan klant bent waardoor je dus geld zult besparen.

Tip 4: Gebruik je eigen geld

Als je voldoende eigen middelen hebt dan kan het slim zijn om zelf wat extra geld te stoppen in je woning. Hierdoor zal je hypotheek namelijk lager uitvallen, waardoor je dus ook minder geld per maand hoeft te betalen aan de hypotheekverstrekker. Bij een bestaand huis is dit overigens sowieso onvermijdelijk aangezien je niet de volledige kostprijs mag lenen.

Tip 5: Kies voor zekerheid

Je zou kunnen kiezen voor een variabele hypotheekrente. De rente zal dan marktconform dalen, wat aantrekkelijk klinkt. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De rente kan namelijk ook ineens omhoog schieten, waardoor je nu ineens een hele dure hypotheek hebt terwijl je maandlasten eerst relatief laag waren. Met behulp van een rentevaste periode zul je je hypotheekrente voor een specifieke tijd vastzetten. Dat is meestal een stuk beter.