5 tips voor een complete werkplek in huis

Thuiswerken is meer en meer aan de orde van de dag. Deels is dit omdat steeds meer mensen zzp’er worden, deels omdat de trend al meer richting flexibel werken aan het bewegen was en deels ook zeker vanwege de coronamaatregelen. Geldt dit ook voor jou, maar werk je nog aan de eettafel? Dan is het wellicht tijd om een volwaardige thuiswerkplek voor jezelf in te richten waar je van alle gemakken voorzien bent om je werk te kunnen doen. En waar je vooral ook de deur achter je dicht kunt trekken als het werk af is of het tijd is om te stoppen. Wij geven vijf tips voor een complete werkplek in huis.

Tweede scherm

Werk je veel thuis, dan is het het overwegen waard om een tweede scherm toe te voegen aan je werkplek. Hiermee voorkom je namelijk dat je vaak op één apparaat van scherm moet wisselen voor input. Als je de input op het ene scherm kunt weergeven en je werkbestand op het andere scherm, werkt dit een stuk sneller én je hoeft minder een beroep te doen op je kortetermijngeheugen om zaken te onthouden. Dit kan immers erg vermoeiend zijn. Tenzij je aan beeldbewerking of videobewerking doet hoeft zo’n tweede scherm helemaal niets speciaals te zijn. Een ouder, tweedehands scherm kan voldoende zijn om je werk een stukje makkelijker te maken.

Multifunctionele all-in-one printer

Wat is een thuiskantoor zonder printer? Ook al maak je maar weinig gebruik van de printer, op het moment dat je hem nodig hebt, is het prettig dat hij er ook daadwerkelijk is. Het handigst is natuurlijk een all-in-one printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren. Deze zijn niet veel duurder dan printers die enkel kunnen afdrukken. De HP printer HP OfficeJet 3833 is bijvoorbeeld een zeer geschikte all-in-one printer. Je kunt er zelfs mee faxen, en je kunt hem aansturen via de wifi. De HP 302 inktcartridges voor het apparaat kun je gewoon online bestellen. Meet natuurlijk voor de aanschaf wel even op of hij daadwerkelijk past in de ruimte die je voor de printer gereserveerd hebt.

Headset of oordopjes met microfoon

Werk je veel op je thuiskantoor, dan bestaat de kans ook dat je veel gebeld wordt als je daar bent. Omdat je de handen vrij wilt houden om iets te kunnen opschrijven, typen of opzoeken op het internet, komt een headset of een set oordopjes met microfoon goed van pas. Deze plug je in je telefoon op het moment dat je gebeld wordt, en dan kun je handsfree bellen op je kantoor. Dit is ook handig wanneer je moet videobellen voor bijvoorbeeld een online vergadering. Zorg daarom dat je altijd in de buurt van je werkplek binnen handbereik een headset of een set oordopjes met microfoon hebt.

Webcam voor videobellen

Ga je voor je werk videobellen of online vergaderingen bijwonen op je computer? Dan heb je ook een webcam nodig. Veel laptops hebben een ingebouwde webcam aan de bovenkant van het scherm zitten, maar op jouw vaste thuiswerkplek is de kans natuurlijk goed mogelijk dat je werkt met een vaste pc en een losse monitor. In dat geval moet je zelf voor een webcam zorgen. Neem er een die je vast kunt maken aan de bovenkant van je monitor. Zorg wel dat je een ingang over hebt in je pc om de webcam te kunnen inpluggen, anders heb je er nog niets aan. Ontkoppel de webcam of verplaats hem wanneer je hem niet gebruikt, zodat eventuele hackers je niet in de gaten kunnen houden.

Ergonomische polssteun bij muis en toetsenbord

Omdat je op een gemiddelde werkdag veel gebruik maakt van je muis, belast je je pols en arm door deze veel in dezelfde positie te houden. Een ergonomische muismat, met een kussentje aan de onderkant, ondersteunt je pols en biedt zo rust aan je arm. Dit kan helpen om een muisarm te voorkomen. Dergelijke steunkussen bestaan ook voor je toetsenbord. Dit is een langwerpig kussen dat je voor je toetsenbord plaats en waar je pols dan op kunnen rusten tijdens het typen. Bij sommige laptops die veel ruimte tussen en toetsenbord en de rand van het apparaat hebben, is dit wellicht niet nodig omdat je polsen al op het apparaat kunnen rusten.