5 tips voor een hackathon vanuit huis 

Doorgaans worden hackathons niet op het internet georganiseerd, maar het coronavirus heeft hier helaas verandering in gebracht. Zo worden er ook steeds meer woon hackathons rondom duurzaamheid en andere bouwopgaves online gehouden. Door de pandemie werden we ineens gedwongen om wel een hackathon virtueel te houden. Alhoewel dit volgens veel deelnemers minder leuk is, zijn ze alsnog hartstikke populair. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om een hackathon op het internet te organiseren, waar je dus vanuit huis aan mee kunt doen. Neem je deel aan zo’n virtueel evenement? Pas het volgende hackathon advies dan toe zodat je dit een succes laat worden!

Zet niet alle notificaties aan

Tijdens een online hackathon wordt vaak samengewerkt in tools als Discord, Slack, Teams of Mural. Het is onvermijdelijk dat je tijdens de hackathon veel prikkels zult ontvangen. Het is raadzaam om voordat je begint goed te kijken naar hoe je meldingen hebt ingesteld. Je wilt immers niet de hele tijd gestoord worden als je in overleg bent met je teamgenoten. Daarentegen wil je wel op de hoogte gehouden worden van belangrijke updates vanuit de organisatie. Kijk daarom goed hoe je notificaties zijn ingesteld.

Plaats de hackathon in je agenda

Waarschijnlijk wordt het rooster van workshops en activiteiten op de hackathon nog voor aanvang van het virtuele evenement bekend gemaakt. Zoek de online activiteiten die je wilt bijwonen voor de hackathon op en voeg ze toe aan je persoonlijke agenda. Zo voorkom je stress tijdens het evenement en voorkom je een workshop burn-out. Het kan ook dienen als een handige herinnering voor wanneer je online moet zijn tijdens de hackathon, zo vergeet je dus niets.

Herbekijk de opnames van workshops

Bij offline hackathons worden workshops vaak niet opgenomen. Tijdens een virtuele hackathon wordt bijna elke afzonderlijke workshop en elk educatief evenement echter juist wel vastgelegd. Zo kun je op elk moment voor of na de hackathon op elke workshop afstemmen. Wil je iets leren? dan is het goed om zaken nog eens terug te kijken. Eventueel kun je ook de workshops meerdere keren bekijken.

Probeer zoveel mogelijk te netwerken

Bij een offline hackathon is het waarschijnlijk dat iemand je LinkedIn-connectieverzoek niet ziet totdat ze thuiskomen of totdat ze die maandag inloggen op hun e-mail. Dit is bij een virtuele hackathon echter heel anders, iedereen brengt het hele weekend online door en hier moet je je voordeel mee doen. Maak contact met iedereen op LinkedIn (zorg ervoor dat je ze een bericht stuurt met je verzoek) en zet die netwerkgesprekken voort. Je weet nooit wanneer die connecties ooit van pas zullen komen!

Durf te durven

Mogelijk denk je dat virtuele hackathons eenvoudiger zijn dan offline hackaathons. Mogelijk is dat zo, maar alsnog is een hackathon op het internet erg lastig. Het kan namelijk raar aanvoelen om vrienden te maken via Zoom en te netwerken met sponsors via videochat. Toch ziet iedereen in hetzelfde schuitje, alle deelnemers proberen iets nieuws uit en bevinden zich daarom buiten hun comfortzone. Trek dus je stoute schoenen aan tijdens de online hackathon!