5 tips voor het kopen van de perfecte boekenkast 

Boekenkasten kunnen een fantastische investering voor je huis zijn en je de broodnodige opbergruimte bieden. Maar voordat je je naar je plaatselijke warenhuis haast en de eerste boekenkast koopt die je ziet, zijn er verschillende dingen die je moet overwegen om ervoor te zorgen dat het in je huis past en bij de omgeving past. Hier zijn vijf belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden voordat je een boekenkast koopt:

Materiaal

Een boekenkast kan worden gemaakt van een breed scala aan verschillende soorten materialen, van glas tot hout tot metaal. Hout is meestal de meest kosteneffectieve optie en is een goede keuze voor diegenen die een traditionele stijl willen die past bij bestaande meubels of wandkleden. Daarentegen kan metaal een betere keuze zijn als je kinderen hebt, omdat het een meer industriële uitstraling heeft. Je kunt ook moderne materialen vinden, zoals plastic, die geweldig zijn voor mensen met huisdieren, omdat ze over het algemeen steviger zijn dan andere soorten materiaal.

Afwerking

Twee dingen om te overwegen zijn of je geverfde of gebeitst meubilair wilt (nieuwe items komen meestal in geverfde vorm) en ook wat voor soort decor je in je huis hebt. Als je bijvoorbeeld een volledig witte woonruimte hebt, ga dan voor iets lichters om de aandacht af te leiden van andere designkenmerken. Als je al veel donkerdere houten meubels hebt, kies dan voor een lichtere tint zodat deze niet verloren gaat tegen bestaande stukken.

Budget

Natuurlijk wil je graag een boekenkast die helemaal perfect is en een luxe uitstraling heeft. Helaas moet je hiervoor wel regelmatig diep in de buidel tasten. Als je beperkte financiën hebt maar toch graag een dure boekenkast in huis wilt plaatsen dan kun je ervoor kiezen om hiervoor een lening af te sluiten. Geld lenen voor verschillende doeleinden is immers mogelijk, dus dan kun je ook lenen voor een boekenkast! Op deze manier kun je dus alsnog de kast van je dromen aanschaffen, al moet je de lening natuurlijk terugbetalen naar verloop van tijd.

Kwaliteit

De kwaliteit van fabrikanten varieert enorm. Je krijgt waar je voor betaalt, dus verwacht niet dat goedkope boekenkasten de structurele sterkte of extra eigenschappen van duurdere stukken hebben – het is net goedkoop speelgoed. Ze zien er goed uit in de winkel, maar hebben de neiging om gemakkelijk te breken! Daarom kunnen gespecialiseerde meubelwinkels een betere optie zijn voor boekenkasten. Je zult dan zeker weten dat het goed zit met de kwaliteit van de kast, zodat je jarenlang ervan kunt genieten!

Deuren

Boekenkasten zijn er in een zee van ontwerpen. Een van de dingen waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van de kast, is om te beslissen of je het meubel met of zonder deuren wilt. Deze geven het voordeel dat ze de rommel verbergen en de spullen stofvrij houden. Integendeel, met open schappen kun je je artikelen in volle glorie presenteren. Als je souvenirs, aandenkens en andere mooie snuisterijen hebt om te laten zien, ga dan voor een boekenkast zonder deuren.