5 tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen

Het reinigen van zonnepanelen is een veelbesproken onderwerp, met veel tegenstrijdige beweringen en beweringen. Nadat je zonnepanelen leasen bij Otovo hebt gedaan, moet je ze dus zo nu en dan schoonmaken. Dit zijn onze algemene richtlijnen die we in de loop van de tijd hebben geleerd en die we hier presenteren als een openbare dienst met betrekking tot het onderhoud van zonnepanelen.

  1. Het eerste dat je moet onthouden, is dat je de zonnepanelen in Groningen over het algemeen niet hoeft schoon te maken, tenzij er een duidelijke belemmering is waardoor zonlicht de cellen niet kan bereiken. Onze ervaring is dat zelfs stoffige of vuile zonnepanelen gemiddeld slechts zo’n 10% aan productie verliezen. Als het meer dan een paar keer per jaar regent waar je bent (of waar je naartoe reist), hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken over regelmatig schoonmaken. Dit geldt met name voor voertuigen, waarbij de dakpanelen moeilijk toegankelijk zijn vanaf de grond of waar het dak van het voertuig mogelijk niet beloopbaar is (luchtstromen enz.).
  2. Het tweede dat je moet onthouden, is om altijd gedestilleerd water te gebruiken om zonnepanelen schoon te maken. Hard water kan minerale afzettingen achterlaten en zacht water kan microscheurtjes veroorzaken als er een groot temperatuurverschil is tussen water en paneel. Gebruik een zachte doek, helemaal niets schurend. Het is erg belangrijk om krassen op het oppervlak van het paneel te voorkomen.
  3. Gebruik geen was- of reinigingsmiddelen tenzij absoluut noodzakelijk. In bijna alle gevallen zal gewoon gedestilleerd water en een beetje elleboogvet voor de dingen zorgen. De reden om waar mogelijk reinigingsmiddelen of agressieve chemicaliën te vermijden, is dat de meeste panelen niet alleen van gehard glas zijn, maar dat het glas ook een speciale antireflectiecoating heeft die kan worden beschadigd als er ongeschikte reinigingsmiddelen worden gebruikt (bleekmiddel, azijn, enz.). Ze kunnen ook deeltjes naar het paneeloppervlak trekken.
  4. Als laatste redmiddel kan in extreme gevallen Windex buitenglas- en terrasreiniger worden gebruikt. Het maakt geen paneelgaranties ongeldig waarvan we op de hoogte zijn. Gebruik hiervoor een harde plastic schraper met een gladde rand (bijvoorbeeld een voorruit-ijskrabber) en schraap zoveel mogelijk weg. We hebben soms zelfs scheermesjes gebruikt. Reinig vervolgens de resterende gebieden voorzichtig met een zachte borstel of een niet-schurende doek. Zorg ervoor dat de reiniger niet op de rand van het paneelframe terechtkomt waar het het metaal raakt, daar zit de afdichting. Misschien wil je een wattenstaafje gebruiken voor vuile gebieden dicht bij de rand van het frame. Gebruik de reiniger alleen daar waar het nodig is op de vuile panelen.
  5. Het laatste dat je moet onthouden, is dat schaduw altijd een groter probleem is bij de productie van panelen dan vuil of stof. Maak alleen schoon wanneer dat nodig is met minimaal onderhoud, of laat de natuur het werk doen als het regent. Professionele hulp als het gaat om zonnereiniging wordt bijna altijd gebruikt voor twee specifieke gebruikerstypen: huiseigenaren met naar voren gerichte woonpanelen die willen of nodig hebben dat ze er op hun best uitzien, en grote zonneparken op utiliteitsschaal waar elk procentpunt van de productie ertoe doet. Voor de overgrote meerderheid van de campergebruikers zal regelmatig onderhoud en schoonmaken in het slechtste geval een zeldzame klus zijn.