5 voorbeelden van materialen voor een aanrechtblad

Een aanrechtblad is een belangrijk item in de keuken. Het materiaal bepaalt mede de uitstraling van de keuken en het gebruik ervan. Wat er zoal mogelijk is? We stellen vijf materialen voor. 

Het aangezicht van een keuken wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal van het aanrechtblad. Een houten werkblad ziet er immers anders uit dan eentje van hardsteen. In combinatie met de kastfronten en de indeling van de keuken geeft dit een moderne, klassieke of landelijke keuken uitstraling. 

De mogelijkheden zijn zo groot dat het belangrijk is om goed na te gaan wat u van een keukenblad verwacht. Moet het hittebestendig zijn, krasvast of juist stoer en maakt een deukje of krasje niet uit. We nemen een aantal mogelijkheden onder de loep. 

-kunststof

Een keukenblad van kunststof is in veel gevallen het minst kostbaar. Op die manier is de keuken wel een bepaalde look mee te geven zoals een houtlook of betonlook, maar het materiaal is anders. Voordeel: het beschadigt nauwelijks omdat er een sterke krasvaste laag overheen is aangebracht. Het is hierdoor vooral praktisch in gebruik. 

-corian

Corian is een kunststof dat gegoten wordt en daardoor alle mogelijke vormen kan aannemen. Naden zijn niet zichtbaar en dat geeft een blad een strak uiterlijk. Het is niet krasvast zoals het doorsnee eerdergenoemde kunststof blad. Bij beschadigingen is het wel weer makkelijk bij te werken. Het is een waterdicht duurzaam materiaal. Corian is gemaakt van acrylharsen en natuurlijke mineralen. 

-hout

Wie kiest voor een houten werkblad moet deze regelmatig in de olie zetten of een laklaag geven. Op deze wijze wordt het blad het minst snel beschadigd. Krasjes en deukjes zijn in hout snel te zien. Ook is zo’n blad veelal niet hittebestendig. Toch kiezen veel mensen nog altijd voor een houten blad omdat het een warme en gezellig uitstraling heeft. 

-graniet

Niet voor niets was het vroegere aanrechtblad vaak van steen. Het kan heel wat hebben en is hygiënisch. De huidige granieten aanrechtbladen zijn oersterk. Af en toe impregneren helpt vlekken voorkomen. Composiet is de gladde versie hiervan en makkelijk schoon te houden. Het is gemaakt van houtvezels en gerecycled kunststof en daarom een duurzaam materiaal. 

-beton

Een betonnen werkblad in de keuken geeft de ruimte een stoere en strakke sfeer. Het wordt tegenwoordig veel in combinatie in een houten keuken toegepast en geeft het geheel een industriële look. Het is niet moeilijk aan te brengen, maar vraagt wel om een specifieke afwerking. Gaat u een keuken kopen en gaat de voorkeur uit naar een betonnen aanrechtblad, laat u dan goed informeren over wat de opties zijn. Soms kan het blad in de was of olie gezet worden om het te beschermen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Bij keukencentrum Staphorst kunt u zich laten informeren over wat die mogelijkheden zijn.