Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Alle informatie over plexiglas en perspex

Wat zijn de verschillen tussen plexiglas en perspex? Alvorens te antwoorden is het belangrijk om een ​​grondige kennis te hebben van deze twee materialen, wat hun belangrijkste kenmerken zijn, wanneer ze worden gebruikt, maar ook de voor- en nadelen van beide.

Wat zijn plexiglas en perspex?

Plexiglas is een kunststof materiaal dat is samengesteld uit polymethylmethacrylaat ( PMMA). Als uitstekend alternatief voor glas is het momenteel een van de meest gebruikte kunststoffen. In tegenstelling tot glas is het onbreekbaar, zeer flexibel en nog transparanter, met een transmissiefactor van 0,93, terwijl die van glas tussen 0,80 en 0,90 ligt.

Dankzij zijn kwaliteiten is het geschikt voor alle soorten gebruik, van architectuur tot biomedisch en technisch.
Perspex, ook wel organisch glas genoemd, is ook gemaakt van polymethylmethacrylaat. Het heeft een uitstekende optische helderheid, hardheid en oppervlakteslijtage en chemische weerstand.

Deze eigenschappen maken het bijzonder nuttig bij de productie van medische diagnostiek, medische lenzen, LED-lampen, buizen en achterlichten van voertuigen.

Laten we hieronder kijken wat de verschillen zijn tussen plexiglas en perspex.

Wat is het verschil tussen plexiglas en perspex?

Zoals hierboven vermeld, zijn beide materialen samengesteld uit polymethylmethacrylaat. Wat zijn dan de verschillen tussen plexiglas en perspex, als ze toch beiden van hetzelfde materiaal zijn gemaakt? Om te antwoorden moeten we eerst een historische verduidelijking geven.

Polymethylmethacrylaat werd al in 1928 ontwikkeld en werd pas in 1933 op de markt gebracht door de Duitse industrie van plexiglas. Na drie jaar creëerde ’s werelds grootste PMMA-producent, de eerste “ICI Acrylics” acrylplaat, d.w.z. Perspex.

In de praktijk zijn het gewoon verschillende handelsnamen waarmee polymethylmethacrylaat wordt genoemd, dat behoort tot de familie van acrylharsen en ook wel trespex en altuglas wordt genoemd.

Wanneer is het aan te raden om plexiglas te gebruiken en wanneer perspex?

Plexiglas bestaat al bijna een eeuw en is het sterkere alternatief voor glas en andere kunststoffen. Dit materiaal heeft dezelfde look en feel als glas, maar is aanzienlijk goedkoper, gaat langer mee en is bovenal onbreekbaar.

Het wordt ook gebruikt bij de productie van ramen en dakramen, omdat het veel veelzijdiger is dan glas en op elk type dak kan worden geïnstalleerd. Daarnaast zijn plexiglas platen op maat weerbestendiger dan glas.
Plexiglas is het voorkeursmateriaal voor de productie van zonnepanelen. In vergelijking met gehard glas is het beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en beter bestand tegen schokken.

Dankzij zijn chemische eigenschappen wordt dit materiaal – of het nu plexiglas of perspex is – in veel gebieden gebruikt; Voor woningreparaties, constructie, meubelontwerp, bewegwijzering, verlichting en interieurontwerp.
In commerciële omgevingen wordt het gebruikt voor LED-verlichtingsdiffusers, in winkeldisplays en spiegels.

Voors en tegens van plexiglas

Ten opzichte van gewoon glas biedt plexiglas belangrijke voordelen op het gebied van sterkte, duurzaamheid, gewicht en maatwerk.

-Omdat ze dunner zijn, wegen de platen van dit materiaal veel minder dan die van glas. Hierdoor wordt de toegankelijkheid en hanteerbaarheid van het materiaal verbeterd, waardoor de kans op transportschade wordt verkleind.

-Plexiglas ramen beschermen mensen beter tegen UV-stralen. Ze weerkaatsen ook minder zonlicht, waardoor verblinding en reflectie worden verminderd.

-Dan is er nog een ander belangrijk aspect, namelijk dat van extreme veelzijdigheid. In feite kan plexiglas op verzoek in elke gewenste vorm of maat worden gegoten.

-In vergelijking met glas is het beter bestand tegen slecht weer en is het duurzamer omdat het zeer robuust is. Deze opmerkelijke sterkte resulteert in lagere onderhoudskosten.

Natuurlijk heeft plexiglas ook enkele nadelen: Het is erg krasgevoelig, reageert meer op schurende reinigingsmiddelen en kan ook kapot gaan bij blootstelling aan oplosmiddelen. Bovendien is het moeilijk te recyclen en daardoor zijn de exploitatiekosten aanzienlijk hoger.

Voors en tegens van Perspex

Er zijn veel redenen die kunnen leiden tot het gebruik van Perspex als productiemateriaal. Ten eerste is het ongelooflijk slagvast, duurzaam en licht van gewicht. Ook is het bijzonder veerkrachtig omdat het onbreekbaar is, bestand tegen buigen, weersinvloeden en tegen UV-stralen.

Bovendien kan het in een breed scala aan kleuren en afwerkingen worden geproduceerd, waardoor het zich aanpast aan verschillende toepassingen, vooral dankzij de grote veelzijdigheid die het gemakkelijk buigbaar maakt. Maar waarschijnlijk het belangrijkste aspect, vooral voor degenen die om het milieu geven, is dat dit materiaal 100% recyclebaar is.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan Perspex. Bij blootstelling aan hoge temperaturen, zoals bij brand, smelt het gemakkelijk. In feite is het smeltpunt ongeveer 100 graden.

Zoals alle acrylkunststoffen is het bijzonder krasgevoelig, ondanks dat het sterk en onbreekbaar is. Na verloop van tijd heeft het de neiging geel te worden, vooral als het gedurende lange tijd in contact blijft met zonlicht of licht met volledig spectrum, dus eigenlijk niet zo geschikt voor een overkapping of andere dakbedekking.