Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Alle informatie over rookmelders

Wanneer moet je de batterijen van een rookmelder vervangen?
Een rookmelder speelt een belangrijke rol in de veiligheid van de bewoners van een woning. Hij bewaakt de omgevingslucht, detecteert rook op snelle wijze en waarschuwt je bij brand. Elk jaar vinden er echter wel branden in woningen plaats, zonder dat de bewoners van een woning hiervan op de hoogte zijn. Dit komt soms doordat de batterijen in dit apparaat het begeven hebben. Om dit te verhelpen, volgen hier onze tips over wanneer je de batterijen van je rookmelder moet vervangen.

Welke batterijen voor rookmelders?

De meeste rookmelders werken tegenwoordig op batterijen. Dit is het geval bij de zogenaamde stand-alone modellen. Deze apparaten zijn er in verschillende soorten en de levensduur van de bijbehorende cellen of batterijen varieert afhankelijk van het model.

De goedkopere modellen gebruiken 9V batterijen. Deze dienen elk jaar vervangen te worden. Sommige duurdere apparaten bevatten lithiumcellen, of soms andere batterijen met een veel langere levensduur, van minimaal 5 tot zelfs 10 jaar. Bij andere rookmelders gebruiken de leveranciers ook vaak AA-batterijen die om de 2 tot 3 jaar worden vervangen, afhankelijk van het gekozen model.

De levensduur van deze cellen of batterij varieert afhankelijk van verschillende parameters, waaronder de omgevingstemperatuur, de frequentie waarmee het apparaat wordt getest of de activeringsfrequentie. Daarom moet men zich niet alleen houden aan de indicaties van hun fabrikanten over deze levensduur en ook rekening houden met deze andere factoren die ze snel kunnen verslijten.

Welke aanwijzingen om de batterijen van een rookmelder te vervangen?

Het installeren van een rookmelder in jouw huis of werkplek zorgt voor de veiligheid van alle bewoners of werknemers in een pand. Om deze veiligheid te garanderen moet deze apparatuur echt functioneel zijn en moet de batterij deze werking kunnen garanderen.

Over het algemeen geven rookmelders elke 40 tot 60 seconden een pieptoon als de batterij bijna leeg is. In deze gevallen moet de batterij onmiddellijk worden vervangen om elk risico op abnormale werking van het apparaat te voorkomen. Een visuele indicator van de staat van de batterijen informeert je hierover (voor de apparaten die er een hebben). Er zijn ook modellen die onverwachts afgaan als de batterijen in slechte staat zijn.

Voor sommige detectormodellen zijn de batterijen of batterijen vervangbaar, terwijl voor andere deze componenten in het apparaat zijn ingebouwd, zodat ze tegelijkertijd moeten worden vervangen in geval van ontlading.

Wanneer moeten de batterijen van een rookmelder worden vervangen?

Informatie over de batterijduur van een rookmelder wordt vaak gegeven door de fabrikant. Zoals hierboven onderstreept, moeten we echter niet tevreden zijn met enkel maar vertrouwen op deze levensduur, omdat tijdens het gebruik verschillende factoren deze ook kunnen verkorten.

De brandweer adviseert om de werking van deze beveiliging altijd maandelijks te controleren en jaarlijks de batterijen te vervangen. Er zijn zelfs mensen die aanraden om de batterijen om de 6 maanden te vervangen, dit geldt dan vooral voor 9V-batterijen. Om niet te vergeten deze wijziging door te voeren, is het aan te raden om dit bij de wisseling van de tijd in het jaar door te voeren.

Sommige rookmelders worden gevoed door een elektrisch systeem, maar hebben nog steeds een back-upbatterij. Deze moeten ook om de 6 maanden worden vervangen om het risico te vermijden dat het alarm niet werkt bij stroomuitval.

 

Waarom moeten de batterijen van een rookmelder op het juiste moment worden vervangen?

In veel landen, dus ook bij ons, blijft het aantal woningbranden dat elke dag uitbreekt groeien. Alle elektrische apparatuur is in aantal toegenomen, kijk maar naar de mobiele telefoon, Ipads en tablets, laptops en elektrische tandenborstels en scheerapparaten, alles staat constant aan de lader als ze oplaadbaar zijn. Evenmin zijn de cijfers bemoedigend aan de kant van koolmonoxidevergiftiging. De gevolgen zijn vaak ernstig en dit leidt tot veel doden.

Deze situatie is ofwel het gevolg van het ontbreken van een rookmelder in een woning, ofwel van het niet in acht nemen van de veiligheid van rookmelders. Dit laatste houdt zowel rekening met de conformiteit van dit apparaat met de normen als met de frequente controle van de werking van het apparaat, inclusief de staat van de batterijen als deze die gebruiken.

De batterijen moeten op het juiste moment worden vervangen, want als ze ontladen, kan het apparaat zijn werk niet meer doen zoals het hoort. Het mag alleen afgaan bij brand en moet dan vroegtijdig alarm slaan.

Gebruikers denken dat ze veilig zijn, maar door de slechte staat van de batterij worden ze niet of niet tijdig gewaarschuwd voor rook of vuur. Dit geldt des te meer als je weet dat de dodelijkste woningbranden juist ’s nachts plaatsvinden. Ze kunnen ook voor niets worden gewaarschuwd en gealarmeerd, terwijl er geen vuur of rook is, vooral als de batterij niet meer in orde is.

Hoe vervang ik de batterijen in een rookmelder?

Om de batterijen van een rookmelder te vervangen is het absoluut noodzakelijk om de instructies te volgen die bij het apparaat zijn geleverd bij aankoop. Dit document moet alle nodige informatie bevatten over het verwijderen en vervangen van de batterijen of de batterij van het apparaat. Er moeten ook veiligheidsadviezen worden gegeven, zodat je deze voorwerpen probleemloos en zonder gevaar kunt hanteren.

In het geval dat deze informatie er niet is kun je een paar eenvoudige stappen volgen om dit te doen. Je opent de detector ter hoogte van het compartiment waar de batterijen zich bevinden, verwijdert de batterijen die in slechte staat verkeren en plaatst de nieuwe batterijen. Het is essentieel om de + en – polariteit in de gaten te houden bij het plaatsen, anders kan het apparaat niet worden ingeschakeld.

Gooi de batterijen na het verwijderen ook niet zomaar in de prullenbak, want dit is Klein Chemisch Afval en hou ze buiten het bereik van kinderen. Een 9V batterij dien je aan de polen af ​​te dekken met bijvoorbeeld plakband zodat er geen kans bestaat op kortsluiting met andere batterijen die er dichtbij komen. Deponeer ze dan in het speciale inzamelpunt op de milieustraat, om het milieu niet te vervuilen.