Alles over houtsoorten voor een vlonder

Een vlonder is een terras op houten planken. Vlonders zijn te maken van verschillende materiaalsoorten, zoals vurenhout, bamboe, composiet of douglashout. Een vlonder van goede kwaliteit gaat zo 20 tot 25 jaar mee! Het is dus een duurzame oplossing voor in de tuin waar je jarenlang plezier van hebt.

Te maken keuzes bij een vlonder

Wanneer je ervoor kiest om een vlonder van tuinhout planken te maken, heb je keuze uit hardhouten vlonders, grenen vlonders, vuren vlonders en douglas vlonders. Het voordeel van een vlonder is dat die op bijna iedere ondergrond gelegd kan worden. Dus op bestrating of zand, op een balkon of op een andere terras ondergrond. Erg handig, want op deze manier hoef je niet eerst de andere ondergrond eruit te halen. En dit bespaart tijd en geld.

De planken van een houten vlonder worden altijd met RVS vlonderschroeven bevestigd aan de onderconstructie. Zo zitten ze stevig vast in de onderconstructie en hoef je je geen zorgen te maken dat de planken op den duur verzakken of verschuiven.

Vlonders worden het meeste gelegd op zand. Om ervoor te zorgen dat dit goed wordt gelegd, worden er eerst funderingspalen in de grond geslagen. Daaraan worden hardhouten onderliggers bevestigd. Het is handig om hier overheen een worteldoek te leggen. Hiermee voorkom je ongewenst onkruid tussen de vlonderplanken. De vlonderplanken worden vervolgens aan de onderliggers geschroefd.

Inrichting van de tuin

Natuurlijk is het ook mogelijk om op een andere ondergrond de vlonder te leggen. In alle gevallen zijn er stappenplannen die gevolgd worden door professionals, zodat iedere vlonder netjes wordt afgeleverd. Wanneer de vlonder gelegd is, kun je verder gaan met de inrichting van de tuin. Aanvullend op een houten vlonder kun je nog een houten schutting kopen. Hiermee maak je van alle houtsoorten in de tuin één mooi geheel. Schuttingen zijn ook te maken in allerlei soorten en maten. Dit kan je geheel naar eigen smaak ontwerpen, zodat ‘ie mooi matcht bij de vlonder of juist wat meer contrasteert.

Afhankelijk van jouw gekozen houtsoort voor de vlonder, kun je kiezen uit een tuinscherm, een hout betonschutting, een rabatschutting, tuinhekken of een natuurlijke schutting.

Kortom, de inrichting van een tuin bevat veel persoonlijke keuzes, maar dit zorgt ervoor dat het helemaal jouw plekje wordt.