Alles wat je moet weten over het bouwen van een mezzanine.

Afhankelijk van de plafondhoogte die je hebt, kun je een mezzanine creëren om meer ruimte te besparen. Je hebt de mogelijkheid om het om te vormen tot een slaapkamer of een speelkamer, afhankelijk van jouw voorkeuren. Voordat je echter met de bouw begint, zijn er enkele details waarmee je rekening moet houden.

Dingen om te overwegen voordat je aan de slag gaat
Het bouwen van een mezzanine vereist een zorgvuldige afweging, anders kan het resultaat je teleurstellen. De eerste stap is daarom om te beslissen over de locatie. Deze taak is echter afhankelijk van de configuratie van uw interieur en de aanwezigheid van dragende muren. Overweeg vervolgens de vorm van uw huis.

In welke ruimte kan de mezzanine geplaatst worden?

Als je een slaapkamer op een mezzanine wilt installeren, zijn er verschillende keuzes voor je beschikbaar. Je kunt dit bijvoorbeeld in een kinderkamer bouwen. Om jouw comfort te bevorderen en de circulatie in de kleine ruimte te optimaliseren, is het belangrijk om een ​​hoogte van 1,8 tot 2 m te voorzien. Om jouw kind te ondersteunen in zijn ontwikkeling zorg je voor een gezellige plek waar hij of zij kan zitten en bewegen tijdens zijn slaap. Anders is het heel goed mogelijk om de indeling van jouw woonkamer te heroverwegen. Zorg echter voor een zelfgemaakte mezzanine met een hoogte van minimaal 1,9 tot 2 m om de lichtinval in de woonkamer te bevorderen. Ben je van plan hem als kantoorhoek of thuisbioscoop te gebruiken, dan is een hoogte van 1,90 m meer dan voldoende.

Minimale hoogte vereist

Voordat je begint met de bouw van een mezzanine woonkamer, moet je een totale hoogte van minimaal 4 m hebben. Om in deze nieuwe configuratie rechtop te staan, heb je een mezzanine van 2 m nodig. Dit zal ook jouw dagelijks comfort optimaliseren. Het enige wat je hoeft te doen is de lay-out kiezen die u wilt maken. Wil je de traphoogslaper vervangen door een echte leefruimte? Het is noodzakelijk om minimaal 1 m hoog te plannen voor een kinderkamer.

Valbeveiligingselementen

Om het risico op ongevallen te verminderen is het belangrijk om een ​​mezzanine reling of vangrail te plaatsen. Meestal bestaan ​​poorten uit balusters en palen. In een kinderkamer moet je nadenken over de plaats van een reling van zo een 50 cm. Voor maximale veiligheid in een woonkamer raden we echter aan om een ​​reling te plaatsen op 1 m met een tussenruimte van 11 cm tussen de balusters.

Keuze uit toegangstypes

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot de mezzanine. De molenaarsladder is ideaal voor het uitrusten van een mezzanine met een kleine ruimte. Hoewel het niet erg veilig is voor kinderen, weet je dat het de rommel in je huis vermindert. De mezzaninetrap is een ander interessant alternatief. Inderdaad, het combineert comfort en bruikbaarheid.

In tegenstelling tot het andere model is het bijzonder omvangrijk. Het is echter verkrijgbaar in verschillende stijlen (geperforeerd, roterend, volledig, spiraalvormig, enz.), dus geheel volgens jouw voorkeuren. Sommigen van hen bieden je ook extra opslagruimte. Ten slotte kun je je oriënteren op de traditionele toonladders. Die laatste vinden met gemak hun plekje in de slaapkamer van de kleintjes. Evenzo vereenvoudigen ze het komen en gaan.

 

Focus op de verschillende regels die niet over het hoofd mogen worden gezien
Het bouwen van een mezzanine is geen taak om licht op te vatten. Om dit te bereiken is het essentieel om je aan een aantal regels te houden.

Close-up van benaderingen van mezzaninebouw

De vrijstaande mezzanine is de meest voorkomende oplossing. Om het te kunnen plaatsen is het noodzakelijk om de vloer te ondersteunen met behulp van een pilaar. Het enige dat dan overblijft is om de bevestigingsmiddelen op hun plaats te zetten, en je bent klaar. Anders kun je jouw keuze richten op een model dat zich uitstrekt over een dragende muur. Dit mag alleen door professionals worden uitgevoerd. Ten slotte bestaat de hangende mezzanine uit het ophangen aan de structuur van het plafond of aan het frame. Deze techniek brengt een vleugje moderniteit in jouw interieur. Ook zijn de uitvoeringskosten hierbij vrij hoog. Die varieert van 3000 tot 9000 euro.

Hoe zit het met administratieve procedures?

Indien de aanbouw een oppervlakte heeft van minder dan 5 m² zijn er geen formaliteiten te volgen. Voor een oppervlakte tussen de 5 en 20 m² raden wij je echter aan om een ​​bouwplan in te dienen bij het gemeentehuis. Houd er ten slotte rekening mee dat je voor een oppervlakte van meer dan 20 m² vaak een bouwvergunning nodig heeft.

De keuze van de hoogte

Om een ​​mezzanine in een oud of modern huis te installeren moet je zorgen voor de circulatie van licht en lucht onder de constructie. Volgens de voorschriften moet deze worden beperkt tot een hoogte tussen 1,90 en 2 m. Voor de zekerheid adviseren wij je om een ​​lasermeter te gebruiken. Anders dreigt het project te mislukken.

Focus op de te nemen veiligheidsmaatregelen

Of je nu een kantoor of woonkamer mezzanine wilt creëren, zorg voor een stevige constructie. Deze laatste moet het gewicht van de mezzanine grotendeels dragen om instortingen te voorkomen. Om de veiligheid van de kleintjes te maximaliseren is het essentieel om de mezzanine uit te rusten met een geschikte reling. Vergeet ten slotte niet na te denken over de toegankelijkheid en de installatie van een trap voor mezzanine.

Waarom een ​​professional inschakelen?

Een mezzanine laten bouwen door een vakman garandeert je een onberispelijk resultaat. Daarnaast controleert hij voor aanvang van het project eerst de sterkte van de constructie en voert hij veel diagnostiek uit. Kies je voor een betonmodel, bel dan een aannemer of een metselaar. Neem voor de houten mezzanine echter contact op met een timmerman. Tot slot is een ijzerbewerker je beste bondgenoot als het gaat om het maken van een door jouw ontworpen ijzeren constructie. Aarzel in ieder geval niet om vooraf meerdere offertes aan te vragen en de diensten van verschillende professionals te vergelijken alvorens jouw keuze vast te leggen.