Alles wat je moet weten over tuinschermen

Wanneer je tijdens de lange zomeravonden lekker wilt genieten in je tuin zonder dat je je hoeft druk te maken over pottenkijkers of geluidsoverlast, dan biedt een afscheiding voor in de tuin de ideale uitkomst. Alleen wat voor een tuinafscheiding moet je dan kiezen tussen al die mogelijkheden? Wanneer je er liever niet te veel werk aan wilt hebben kunnen tuinschermen een mooie oplossing bieden. In dit artikel vertellen we je er alles over. 

Wat zijn tuinschermen?

Bij het plaatsen van een schutting kan de schutting op twee manieren opgebouwd zijn.
Kies je voor tuinschermen dan zijn deze van tevoren al in elkaar gezet. Hierdoor zijn tuinschermen de oplossing om snel een schutting of afscheiding te plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om een schutting van losse schuttingplanken te maken. Dan heb je zelf de keuze of je deze planken horizontaal of verticaal plaatst.

Soorten en materialen

Als je voor tuinschermen kiest kom je er al snel achter dat er veel soorten en materialen zijn. Grofweg heb je hierbij de keuze tussen hout en kunststof.

Wanneer je de schutting een natuurlijke/ landelijke uitstraling wilt geven kun je kiezen voor douglas tuinhout. Dit is een veel gekozen houtsoort vanwege de goede kwaliteit-prijsverhouding. Douglas hout heeft als eigenschap dat het na enige tijd op een natuurlijke manier vergrijst.

Ga je liever voor onderhoudsgemak dan kun je kiezen voor composiet tuinschermen.
Deze bestaan uit houtvezel en kunststof. Dit maakt de tuinschermen erg sterk en onderhoudsvrij.

Plaatsen van tuinschermen

Om te voorkomen dat het tuinscherm omvalt plaats je deze tussen schuttingpalen. Meestal worden hiervoor hardhouten palen of betonpalen gebruikt. De keuze die je hierin maakt is afhankelijk van welke stijl je wilt. Beide opties zijn in ieder geval stevig en duurzaam.

Plaats tuinschermen minimaal 5 centimeter boven de grond, hiermee voorkom je dat de tuinschermen direct contact hebben met de ondergrond. Hierdoor trekt er geen vocht vanuit de grond in het hout. Wanneer je geen opening aan de onderkant van het tuinscherm wil kun je de tuinschermen ook op een betonband plaatsen.

Denk bij het plaatsen van het tuinscherm ook aan een afdeklat. Deze zorgen niet alleen voor een fraaie afwerking, maar voorkomt ook dat er water boven op het tuinscherm blijft liggen. Dit verlengt ook de levensduur van het tuinscherm.

Wil je zo min mogelijk werk hebben aan een schutting dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen deze te laten plaatsen door een professionele montage specialist.