Asbest in je woning, wat kun je het beste doen?

Asbest. Vooral in oudere woningen is er veel kans dat je ermee te maken hebt. Maar wat is asbest eigenlijk? Waar in huis kun je dit tegenkomen? En wat moet je doen als je het asbest wilt verwijderen? In dit artikel geven wij je meer informatie.

Na de Tweede Wereldoorlog is er veel asbest gebruikt in woningen en andere gebouwen. Pas jaren later werd bekend dat de asbestvezels zeer kankerverwekkend zijn. Daarom is de verkoop in 1993 verboden. Asbest is er in allerlei verschillende kleuren, zoals wit/grijs, maar ook blauw en bruin. Naast diverse kleuren, kan asbest ook verschillende structuren hebben: hechtgebonden en losgebonden. Zoals de naam doet vermoeden, zitten hechtgebonden asbestvezels stevig in een ander materiaal geklemd. Dat heeft een voordeel, want door deze constructie is er slechts een heel kleine kans dat de vezels in de lucht terecht komen. Tenminste, bij een normaal gebruik van het bouwwerk. Bij een eventuele sloop kunnen de vezels natuurlijk wel vrijkomen! Asbest dat losgebonden is, kan veel gemakkelijker losraken, omdat dit niet met een ander materiaal verbonden is. Het is heel gevaarlijk om dit asbest weg te halen. Wil je de asbestplaten verwijderen? Laat dit dan ook altijd door een professioneel en gecertificeerd bedrijf doen.

Hoe schadelijk is asbest?

Asbest is alleen gevaarlijk als er losse vezels worden ingeademd. Na een lange tijd kun je daar longkanker en buikvlieskanker van krijgen. Hoe meer asbest je jarenlang hebt ingeademd, hoe groter de kans om ziek te worden. Als je de vezels heel kort inademt, dan is er nauwelijks kans om ziek te worden. Het risico op kanker wordt groter als je jarenlang veel vezels hebt ingeademd. Bijvoorbeeld als je heel lang in de bouw hebt gewerkt in de tijd dat er nog niet zo voorzichtig met asbest werd omgegaan.

Waar vind je asbest in je woning?

Asbest is vroeger op verschillende plekken in woningen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan plafonds, rioleringsbuizen, kruipruimtes en de meterkast. Ook golfplaten van een schuur bevatten vaak asbest. Datzelfde geldt voor schoorstenen.

Wat moet je doen als je asbest hebt?

Als je tot de conclusie bent gekomen dat er inderdaad asbest in je huis of schuur is verwerkt, dan ben je niet verplicht om dit gelijk te verwijderen. Behalve als het materiaal is beschadigd of verweerd, want dan is er kans dat het asbest loskomt. In dat geval moet je wel snel actie ondernemen. Voor het asbest verwijderd mag worden, moet de sanering eerst bij de gemeente worden gemeld. Dat kun je zelf doen, maar ook een bedrijf dat de asbest voor je weghaalt, kan deze melding maken. Asbest moet altijd in z’n geheel worden verwijderd. Als je hebt vastgesteld dat er in de golfplaten op het dak van je schuur asbest is verwerkt, dan mag je niet eerst andere delen van het dak verwijderen en de rest door het ingehuurde bedrijf laten doen. Dat is te gevaarlijk. Bij het verwijderen kunnen er immers asbestvezels vrijkomen. En dat wil je natuurlijk uiteraard voorkomen!