Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Baby driver

Baby Driver is een speelfilm met als hoofdrolspelers Ansel Elgort, Lily James en Kevin Spacey. Ook de bassist van de Red Hot Chili Peppers, Michael Balzary, speelt in deze film een rol. Bijzonder is het feit dat er in deze Brits-Amerikaanse film twee Nederlandse nummers te horen zijn: Radar Love van Golden Earring uit 1989 en Hocus Pocus van Focus, uit de jaren zeventig. De film staat dan ook als een muzikale film te boek. 

In Baby Driver lopen muziek en scènes exact met elkaar in de pas

Het verhaal: Baby is chauffeur van vluchtauto’s en begeeft zich als zodanig in het criminele circuit. Als hij verliefd raakt op serveerster Debora, gespeeld door Lily James, wil hij met dit baantje stoppen maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Een niet spectaculaire verhaallijn, maar toch gooide de film hoge ogen dat met name te danken is aan de vorm en de techniek. Er is veel aandacht besteed aan de combinatie tussen de muziek en de montage. Regisseur Edgar Wright wilde dat alle scènes exact met de muziek in de pas liepen. 

Regisseur Edgar Wright heeft net zo lang aan de film gesleuteld totdat hij bij iedere scène de juiste muziek had. “Zelfs voor ik begon aan het scenario voor Baby Driver had ik al een paar liedjes waarbij ik scènes in mijn hoofd had. Dat was zo bij ‘Hocus Pocus’, maar ook bij ‘Bellbottoms’ van The Jon Spencer Blues Explosion en ‘Tequila’ van The Button Down Brass. Uiteindelijk schreef ik geen enkele scène zonder dat ik daar het juiste liedje bij had,” vertelde hij in een eerder interview. “Ik wist dat Focus uit Nederland kwam, maar ik dacht altijd dat Golden Earring Amerikaans was. Toen ik erachter kwam dat zij ook uit Nederland kwamen, zette ik hun muziek natuurlijk achter Focus in de film.”

Volgens dagblad De Morgen is de film Baby Driver een etalage voor het regietalent waarover Wright beschikt. “Hij monteert snedig, weet in actiescènes steeds het overzicht te bewaren – een zeldzaamheid, tegenwoordig – en neemt je op een visuele trip door Atlanta, waar de film zich afspeelt. De Britse regisseur beschikt over een eigen stempel, en is zelfverzekerd genoeg om die resoluut op elke scène te drukken.”

Hoofdrolspeler uit Baby Driver heeft tinnitus

Opvallend is die rol van de muziek des te meer doordat hoofdrolspeler Baby door een ongeluk tinnitus-ruis heeft opgelopen. Hij dempt met muziek, via zijn oortjes, die tinnitus geluiden. Je ziet hem daarom constant met oortjes in, in beeld. Met zijn dove pleegvader Joseph, gespeeld door de dove acteur CJ Jones, spreekt hij gebarentaal. Niet voor niets wordt deze romantische actiefilm dan ook vaak aangehaald als het over dove mensen gaat. Terwijl er maar liefst dertig rocksongs in te horen zijn.

Waarom er gekozen is voor een hoofdrolspeler met tinnitus, wordt niet duidelijk. Hoofdrolspeler Ansel Elgort heeft niets met slechthorendheid of doofheid te maken. Hij is een Amerikaans acteur en dj die zijn artistieke carrière startte als balletdanser en vanaf zijn twaalfde acteerlessen volgde. Na eerste rollen in films als Carrie en Divergent speelde hij in 2014 als Augustus Waters de hoofdrol in The Fault in Our Stars naar het boek van John Green. In 2017 speelde hij Baby in de film Baby Driver.

Om een en ander toch proberen te verklaren lijkt de harde muziek de link te zijn met tinnitus en andersom. Zo kan iedereen tinnitus krijgen, dat ook wel te boek staat als lawaaislechthorendheid, ten gevolge van het luisteren naar keiharde muziek. Tinnitus is een verzamelnaam voor allerlei suis, piep, fluit en bromgeluiden die alleen voor degene die tinnitus heeft zelf hoorbaar zijn. Wie regelmatig naar concerten gaat waar de muziek keihard door de speakers schalt, houdt daar de nacht en dag daarna soms een piep in de oren aan over. Dat kan al het begin van tinnitus zijn. Tinnitus kan echter ook ontstaan als gevolg van hoge bloeddruk, infectieziekten of als bijwerking van een medicijn. Lawaai is echter de meest voorkomende oorzaak. Er zijn enorm veel mensen met tinnitus, in Nederland alleen al gaat het om maar liefst 106.900 mensen. 

CJ Jones, de eerste zwarte dove acteur in een succesvolle internationale film: Baby Driver

De aandacht voor doofheid komt in de film naar voren via de dove acteur CJ Jones. Jones, die de dove pleegvader speelt van Baby heeft eerder zes klassieke sprookjes van kindertelevisie voor de serie Once Upon a Sign geschreven en geregisseerd. Hij produceerde eveneens het International Sign Language Theatre Festival. Als zoon van dove ouders is hij regelmatig actief voor doofbewustzijn en goede doelen op dit gebied. Met de rol in Baby Driver was hij de eerste zwarte dove acteur in een internationale succesvolle film. Inmiddels wordt hij een legende in de wereld van de doven genoemd en wordt hij gewaardeerd om zijn humorvolle karakter en inspirerende voorkomen. 

De film laat een glimp van de dovenwereld zien, maar wie daar meer over wil weten en meer wil zien van doventaal en het leven als een doof persoon kan onder meer ook de 2Doc documentaire over Tobias kijken die in 2017 uit werd gebracht. Daarin zien we hoe de Nederlandse Tobias opgroeit van doof kind tot een volwassen dove jongen. Hoe hij zijn schooltijd doorbrengt, een vriendin krijgt en uiteindelijk gaat samenwonen. Zo’n ‘gewoon’ leven zonder gehoor maakt enorm veel duidelijk en daarmee begrijp je ook de communicatie tussen de hoofdrolspelers in Baby Driver beter. Het is dan ook niet voor niets dat op vele dovenfestivals ook de film Baby Driver wordt vertoond.