Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bedwantsen

De bedwants, ook wel bekend als wandluis, is een parasitair insect. Het zijn erg kleine insecten die leven van het bloed van mensen en dieren. De favoriete woonplek van de insecten is in een woning en dan voornamelijk in en rond het bed. Geen fijn idee, we weten het! Maar, wat moet je doen als je bedwantsen hebt? In dit artikel vertellen wij alles over het insect: hoe herken en bestrijd je ze, maar niet geheel onbelangrijk, hoe voorkom je dat je ze überhaupt krijgt. Lees snel verder en laat je informeren!

Bedwantsen beet

Bedwantsen bijten, dat maakt het idee dat ze het liefst in en rond je bed leven des te erger. Maar, hoe herken je nou een beet van bedwantsen? Want, door de beet te herkennen weet je dat je er last van hebt en er wat aan moet doen. De insecten veroorzaken kleine rode vlekjes/bultjes. Deze kunnen dagenlang jeuken. De bultjes gaan, na een paar weken, vanzelf weer weg en laten geen littekens achter.

Bedwantsen herkennen

Je kunt niet alleen aan beten zien dat je last hebt van de insecten. Je kunt ook bedwantsen herkennen. De bedwantsen zijn ovale insecten met 6 pootjes. Ze zijn ongeveer 6 millimeter groot en kunnen tussen de 4,5 en 9 millimeter groot worden. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief, dus als je ze wilt spotten is dat de tijd. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken namelijk naar koriander of zoete amandel.

Bedwantsen bestrijden

Heb je geconstateerd dat je last hebt van bedwantsen? Dan wil je hier natuurlijk vanaf komen. Maar hoe kun je bedwantsen bestrijden? Hieronder hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet.

  • Het beste is om een professioneel bedrijf in te schakelen dat dierenplagen bestrijd. Echter, dit is ook de duurste methode.
  • Het bestrijden van bedwantsen is een erg moeilijke klus om zelf uit te voeren. De insecten kunnen ongevoelig worden voor de middelen die je koopt. Als je last hebt van een plaag kun je erover nadenken om matrassen, kleding en bedden te vernietigen. Echter, dit is een zeer rigoureuze methode.
  • Heb je het idee dat je de insecten mee hebt genomen vanuit vakantie? Dit is een veelvoorkomende oorzaak. Pak je koffers en tassen buiten uit en was vervolgens al je spullen op 60 graden of hoger.
  • Kun je je spullen niet wassen? Stop het dan in een vriezer met een temperatuur van minimaal -14 graden. Laat de spullen een week in de vriezer zitten en de bedwantsen vriezen vanzelf dood.

Hoe krijg je bedwantsen?

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om te weten hoe je bedwantsen krijgt. Het is een mythe dat je bedwantsen niet kunt krijgen als je je huis goed hygiënisch en schoon houdt. Bedwantsen kunnen namelijk ook met je meereizen vanuit hotels. Ze kruipen eenvoudig in je koffers en je merkt ze niet snel op. Ook kunnen studerende kinderen ze meenemen vanuit een studentenhuis.

Hoe voorkom je bedwantsen?

Maar, hoe voorkom je dan bedwantsen? Nou, allereerst is het wel belangrijk om je huis hygiënisch en schoon te houden. Ondanks dat je dan alsnog bedwantsen kunt krijgen, is het niet verstandig om de hygiëne van je woning te laten verslonzen. Als je op reis bent in een hotel check dan het volgende:

  • Zwarte/rode vlekjes op de kussenslopen, lakens en dekens. Dit kunnen uitwerpselen van bedwantsen zijn.
  • Kleine beestjes of kleine witte eitjes op het matras. Dit kunnen dus bedwantsen of de eitjes ervan zijn.

Als je zoiets ziet, leg dan absoluut geen spullen op het bed en ga er ook niet inliggen, maar ga direct naar de receptie om het probleem te melden.